Співробітник СБУ за хабар інформував підозрюваного про хід справи щодо вбивства журналіста В'ячеслава Веремія

Співробітник СБУ за хабар інформував підозрюваного про хід справи щодо вбивства журналіста В'ячеслава Веремія

8 Жовтня 2015
2107

Співробітник СБУ за хабар інформував підозрюваного про хід справи щодо вбивства журналіста В'ячеслава Веремія

2107
Співробітник СБУ за хабар інформував підозрюваного про хід справи щодо вбивства журналіста В'ячеслава Веремія
Співробітник СБУ за хабар інформував підозрюваного про хід справи щодо вбивства журналіста В'ячеслава Веремія

Співробітники СБУ за щомісячні виплати 6-12 тис. грн. інформували підозрюваних про стан досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактами протидії акціям протесту Києві протягом листопада 2013 року - лютого 2014 року. Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду від 28 вересня 2015 року у справі № 757/35491/15-к.

 

Суд зазначає, що відділом з розслідування злочинів, скоєних працівниками Служби безпеки України управління з розслідування злочинів, скоєних працівниками правоохоронних органів Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015000000001817 від 28.08.2015 за фактами вчинення службовими особами правоохоронних органів кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 368 КК України.

 

«Встановлено, що службові особи Служби безпеки України за сприяння окремих службових осіб ГУ МВС України в м. Києві та Генеральної прокуратури України, за попередньою змовою групою осіб, використовуючи своє службове становище та зв'язки, щомісячно одержують неправомірну вигоду в розмірі 6-12 тисяч гривень за інформування підозрюваних у кримінальному провадженні за фактами протидії протестним акціям, оголошених Генеральною прокуратурою України у розшук, про хід досудового розслідування у зазначеному провадженні, попередження про недоцільність їх повернення на територію України, а також здійснення прикриття незаконної господарської діяльності цих осіб», - йдеться в ухвалі суду.

 

У якості прикладу такої протиправної діяльності повідомляється, що один з підозрюваних працівників СБУ отримував від невстановлених досудовим розслідуванням осіб відомості про стан досудового розслідування у кримінальному провадженні  за фактом вбивства журналіста В'ячеслава Веремія у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року, замахів на вбивства протестувальників на перехресті вулиць Володимирської та Великої Житомирської у столиці, а також за фактом незаконного заволодіння зі складів МВС України зброєю та боєприпасами.

 

Повідомляється, що за допомогою мобільного зв'язку він повідомляв підозрюваному, який перебував у розшуку, а також його брату відомості про стан слідства та вжиті заходи щодо розшуку.

 

«Зазначені умисні корупційні дії службових осіб Служби безпеки України, ГУ МВС України в м. Києві та Генеральної прокуратури України вказують на активну протидію у своєчасному встановленні органом досудового розслідування всіх обставин, доказів, винних осіб, їх розшуку та притягненню до відповідальності у кримінальному провадженні за фактами протидії акціям протесту в м. Києві протягом листопада 2013 року - лютого 2014 року», - констатує суд.

 

При цьому особи підозрюваних у скоєнні цих злочинів не називаються.

 

Нагадаємо, журналіста видань «Газета по-киевски», «Обозреватель», «Вести» В'ячеслава Веремія було вбито в Києві в ніч з 18 на19 лютого минулого року під час Революції Гідності. Він зі своїм колегою поверталися з редакції додому на таксі. У центрі Києва на машину напали озброєні невідомі, витягли водія і пасажирів, почали їх бити, потім вистрелили у журналіста. В'ячеслав Веремій помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення.

 

Наразі триває судовий процес за фактом вбивства В'ячеслава Веремія. За даними слідства, у злочині брали участь п'ять осіб. Підозрюваного у побитті та притягнутого до відповідальності за статею «Хуліганство» Юрія Крисіна суд відпустив з-під арешту 16 жовтня минулого року. У вбивстві журналіста підозрюють 45-річного Джалала Алієва на прізвисько «Діма Дагестанець». У ГПУ стверджують, що мають докази співпраці пана Алієва з одним з нардепів від Партії регіонів. Підозрюваний досі перебуває у розшуку.

 

Суддя Олег Лінник, який веде справу В'ячеслава Веремія щодо підозрюваного Юрія Крисіна,вирішив, що засідання суду буде закритим попри суспільний резонанс справи.

 

23 липня керівник Центру обміну полоненими Володимир Рубан повідомив з посиланням на анонімні джерела в українському підпіллі окупованих частин Донбасу, що поблизу міста Горлівки (Донецька область) ліквідовано Джалала Алієва, підозрюваного у вбивстві журналіста В'ячеслава Веремія (на фото). 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2107
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду