Картка акредитації має стати символом довіри з боку штабу АТО до журналіста – спецкор ICTV (ВІДЕО)

Картка акредитації має стати символом довіри з боку штабу АТО до журналіста – спецкор ICTV (ВІДЕО)

28 Вересня 2015
4151
28 Вересня 2015
16:56

Картка акредитації має стати символом довіри з боку штабу АТО до журналіста – спецкор ICTV (ВІДЕО)

4151
Картка акредитації має стати символом довіри з боку штабу АТО до журналіста – спецкор ICTV (ВІДЕО)
Картка акредитації має стати символом довіри з боку штабу АТО до журналіста – спецкор ICTV (ВІДЕО)

Спеціальний кореспондент телеканалу ICTV у зоні проведення антитерористичної операції Юлія Кирієнко вважає, що картка акредитації для поїздок в зону АТО не функціонує в зоні бойових дій належним чином. Про це вона сказала в коментарі «Детектор медіа» після публічного обговорення особливостей роботи журналістів у зоні АТО, яке відбулося 28 вересня після влаштованого воєнкорами флешмобу-протесту проти обмежень з боку прес-центру штабу АТО.

 

«Картка працює лише як паспорт на прикордонних пунктах. Командири на позиціях власноруч приймають рішення - дозволити нам працювати, чи ні», - пояснює пані Кирієнко. За її словами, новим командирам секторів АТО журналісти часто «не подобаються як такі». Через це в журналістки ICTV виникло уявлення, що медійників просто намагаються усунути від роботи в зоні АТО.

 

Юлію Кирієнко також обурює відсутність чіткого механізму позбавлення журналіста акредитації на Донбасі. Унаслідок цього дозвіл на роботу в АТО може бути відкликаний в односторонньому порядку, як це трапилося зі знімальною групою телеканалу «Україна», що й стало передумовою до флешмобу журналістів.

 

Журналістка закликала до створення більш жорсткого механізму видачі акредитацій за умови, якщо після цього прес-картка стане символом довіри з боку штабу АТО до людини, котра її отримує.

 

 

За пару місяців користування акредитаційною карткою її доводиться поновлювати, оскільки вона втрачає свій зовнішній вигляд

 

Спецкореспондент також звернулася до військовиків з проханням випрацювати для журналістів чіткі інструкції щодо роботи у зоні АТО, а не звинувачувати їх у всіх проблемах. «Якщо немає механізму того, як правильно працювати для тих, хто тільки приїхав (у зону АТО), ми постійно будемо наступати на ті самі граблі», - переконана журналістка.

 

 

Нагадаємо, 25 вересня воєнні кореспонденти українських ЗМІ, які працюють у зоні антитерористичної операції, влаштували у Facebook флешмоб-протест проти обмежень з боку керівництва штабу АТО на висвітлення і зйомку важливих подій на Донбасі. Приводом до флешмобу стало позбавлення акредитації знімальної групи телеканалу «Україна». Свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО вони висловили в публічному зверненні.

 

Міністерство оборони України вирішило створити робочу групу для вирішення низки проблемних питань, які які виникають під час співпраці військових та журналістів у ході роботи в зоні проведення антитерористичної операції.

 

Речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов висловив думку, що діяльність журналістів у зоні антитерористичної операції (АТО) необхідно чітко нормувати для безпеки українських військових.

 

Воєнний кореспондент «Подробностей» телеканалу «Інтер» Роман Бочкала висловив думку, що висвітлення воєнних дій потребує професійності і представників прес-центру АТО, і журналістів.

 

Тим часом ізраїльський журналіст Шимон Бріман розповів, що журналісти в Ізраїлі знімають армію лише за посередництва і в супроводі прес-служби Армії оборони Ізраїля.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4151
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду