Нацрада пропонує поширити дію законопроекту про обмеження політреклами і протидію джинсі на всі вибори

Нацрада пропонує поширити дію законопроекту про обмеження політреклами і протидію джинсі на всі вибори

24 Вересня 2015
2635
24 Вересня 2015
14:19

Нацрада пропонує поширити дію законопроекту про обмеження політреклами і протидію джинсі на всі вибори

2635
Нацрада пропонує поширити дію законопроекту про обмеження політреклами і протидію джинсі на всі вибори
Нацрада пропонує поширити дію законопроекту про обмеження політреклами і протидію джинсі на всі вибори

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підтримує обмеження передвиборної агітації та протидію прихованій рекламі та пропонує поширити такі норми не лише на місцеві вибори, а на всі виборчі процеси - президентські і парламентські вибори. Відповідні пропозиції до законопроекту №2474а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження передвиборної агітації та протидії прихованій рекламі» Нацрада затвердила на засіданні 24 вересня.

 

На думку членів Нацради, цей законопроект значно кращий за законопроект № 2474а «Про заборону політичної реклами», зауваження до якого Нацрада затвердила на попередньому засіданні. Тоді члени регуляторного органу висловили думку, що заборона політичної реклами є передчасною, доки в законодавстві не буде визначення, що таке джинса і замовна інформація.

 

«Попереднього разу ця тема викликала серйозні обговорення. Виходить, що нас почули ще раніше. Тому що цей законопроект значно кращий», - сказала на брифінгу заступник голови Нацради Уляна Фещук.

 

Крім розширення положень законопроекту на всі виборчі процеси, Нацрада пропонує узгодити його із законом «Про телебачення і радіомовлення». Законопроект № 2474а-1 передбачає розширення повноважень Нацради щодо нагляду за мовниками під час виборів і застосування до них санкцій. Однак чинна стаття 72 закону «Про телебачення і радіомовлення» наразі уповноважує Нацраду накладати санкції лише за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

 

«Ми знаємо, що це нам потрібно, - сказала Уляна Фещук. - Ми вже зараз бачимо зловживання з боку політичних партій, які беруть участь у виборах, оскільки ще до реєстрації вони розміщують свою рекламу. Вона йде як комерційна реклама, а це є порушенням. До того ж, рекламуються партії, а вони не є суб'єктами поточного виборчого процесу. Але це привертає увагу до виборів, за рахунок чого місцеві кандидати набирають більше голосів. І це неконкурентна перевага».

 

Наразі єдиний спосіб, у який Нацрада може реагувати на ознаки порушень мовниками виборчого законодавства, - це листи до Центральної виборчої комісії. «На попередніх виборах ми писали тільки листи. І цього разу будемо писати листи до ЦВК. На жаль, жодних заходів впливу ми не можемо вживати, у тому числі, не можемо контролювати розміщення джинси», - зауважила пані Фещук.

 

Наводимо повний текст пропозицій Національної ради до законопроекту № 2474а-1:

 

«Пропозиції

до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження передвиборної агітації та протидії прихованій рекламі» (реєстр. № 2474а-1 від 20.08.2015)

 

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження передвиборної агітації та протидії прихованій рекламі» Національна рада підтримує ідею законопроекту та врегулювання на законодавчому рівні питань політичної реклами та агітації.

 

Вважаємо за необхідне передбачити запропоновані зміни не лише в Законі України «Про місцеві вибори», а й для законодавства, що регулює інші виборчі процеси (вибори Президента України, вибори до Верховної Ради України).

 

Разом з тим, запропоновані у законопроекті положення в частині надання повноважень Національній раді, зокрема нагляд за електронними (аудіовізуальними) засобами масової інформації при висвітленні ними виборчого процесу та застосування санкцій до них, потребують узгодження із Законом України «Про телебачення і радіомовлення». Тому необхідно передбачити відповідні зміни до статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки діюча редакція цієї норми уповноважує Національну раду накладати санкції лише за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення.

 

Також, є необхідним врегулювати питання реклами політичних партій (блоків тощо) під час виборчого процесу місцевих виборів коли кандидатами у депутати та кандидатами на посади сільського, селищного, міського голови, старости є окремі представники цих політичних партій. Зокрема, є доцільним заборонити рекламу політичних партій як у зазначеному вище випадку, так і у період поза межами виборчого процесу».

 

Нагадаємо, законопроект №2474а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження передвиборної агітації та протидії прихованій рекламі» було розроблено Інститутом масової інформації, «Детектор медіаю» та Незалежною асоціацією телерадіомовників. 20 серпня його зареєстрували у Верховній Раді народні депутати Ігор Луценко, Владислав Голуб, Ганна Гопко, Альона Шкрум, Олександр Черненко, Андрій Вадатурський, Оксана Юринець, Мустафа Найєм-Масі, Сергій Лещенко.

 

Цей проект обмежує політичну агітацію виключно виборчим періодом, забороняє політичну агітацію на зовнішній рекламі, забороняє розміщувати агітацію без позначки «політична реклама» та запроваджує штрафи ЗМІ за приховану політичну рекламу.

 

Раніше, 4 серпня, у парламенті було зареєстровано законопроект № 2474а «Про заборону політичної реклами». Його внесли керівник парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк, народний депутат цієї ж фракції Єгор Соболєв, а також керівник фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко.

 

Цей проект передбачає заборону реклами політичних партій в аудіовізуальних засобах масової інформації та на носіях зовнішньої реклами. Виключенням є перевиборча агітація в аудіовізуальних ЗМІ, яка здійснюється за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються для підготовки і проведення виборів.

 

Нацрада вважає ухвалення законопроекту в такій редакції передчасним.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2635
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду