В Україні створено прецедент з блокування роботи провайдера інтерактивного ТБ – засновник Divan.tv

В Україні створено прецедент з блокування роботи провайдера інтерактивного ТБ – засновник Divan.tv

18 Вересня 2015
2102
18 Вересня 2015
18:23

В Україні створено прецедент з блокування роботи провайдера інтерактивного ТБ – засновник Divan.tv

2102
В Україні створено прецедент з блокування роботи провайдера інтерактивного ТБ – засновник Divan.tv
В Україні створено прецедент з блокування роботи провайдера інтерактивного ТБ – засновник Divan.tv

Обшук і вилучення обладнання в сервісу OTT-телебачення Divan.tv є прецедентом, якого в Україні раніше не було та який загрожує всьому ринку провайдерів інтерактивного телебачення. Про це заявив засновник Divan.tv Андрій Колодюк на прес-конференції 18 вересня.

 

«Дії, які відбуваються довкола компанії Divan.tv є прецедентом, якого в Україні раніше не було. Це означає, що будь-яка фізична особа, у якої є претензії щодо порушення прав інтелектуальної власності до якогось із каналів, може подати заяву до міліції на будь-який сервіс - «Воля», Oll.tv, Megogo, - і міліція прийде і зупинить діяльність провайдера. Це прецедент для всіх легальних гравців ринку, які мають угоди з телеканалами», - заявив пан Колодюк.

 

На підтвердження того, що Divan.tv є легальним гравцем ринку він сказав, що сервіс має угоди з телеканалами, які ретранслює, а крім того з Divan.tv не судиться жоден правовласник на тему порушення прав.

 

Водночас представники Divan.tv вважають дії слідчих невипадковими та спрямованими саме проти компанії Divan.tv. «Правоохоронці зіграли на руку конкурентам, які намагаються вибити компанію Divan.tv з ринку», - заявив адвокат Divan.tv Ярослав Куц.

 

«Те, що йде боротьба з піратством, - це тенденція хороша. Але тут не видно боротьби з піратством, а видно боротьбу з Divan.tv», - додав директор Divan.tv Аркадій Канюка.

 

Андрій Колодюк запропонував усім гравцям ринку провайдерів інтерактивного телебачення скласти список легальних гравців ринку, які мають договори з телеканалами, які вони ретранслюють, щоб убезпечити провайдерів від можливих претензій у порушенні авторських і суміжних прав. На думку представників Divan.tv, відповідальність за такі порушення мають нести самі канали, які ретранслюються сервісами інтерактивного телебачення.

 

Нагадаємо, 17 вересня в компанії Divan.tv було проведено обшук, під час якого слідчі вилучили два сервери та 18 ноутбуків, унаслідок чого було паралізовано роботу офісу Divan.tv та частково обмежено роботу сервісу Divan.tv (припинено трансляцію 50 каналів із 200).

 

Обшук було проведено в межах кримінального провадження, відкритого за заявою заступника голови Української антипіратської асоціації Ігоря Михайлова. Заявник звинуватив сервіс Divan.tv в незаконній трансляції фільмів, правовласниками яких є американські мейджори - члени MPA, інтереси яких він представляє: Disney Enterprises Inc., Paramount Pictures Corporation, Warner Bros. Entertainment Inc., Twentieth Century Fox Film Corporation. Збитки кожного з правовласників представник оцінив у майже 959 тис. грн.

 

За повідомленням прес-служби прокуратури, працівники прокуратури Дарницького району Києва спільно з Управлінням боротьби з кіберзлочинністю МВС України та слідчими столичної міліції «припинили протиправну діяльність одного з інтернет-провайдерів, який в порушення законодавства незаконно транслював фільми та телепрограми без ліцензійних договорів».

 

Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 176 (порушення авторського права і суміжних прав) Кримінального кодексу України. У ході досудового розслідування також перевіряються факти щодо причетності компанії до трансляції телеканалів, заборонених на території України згідно з рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Divan.tv оскаржує дії правоохоронців і вилучення техніки. А також вважає, що не має відповідати за можливі порушення авторських і суміжних прав телеканалом «HD кино 100», який він ретранслює на підставі договору.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду