Прокуратура Полтавщини в якості доказу вини директора телекомпанії «Візит»  представила сюжети, зняті журналістами цієї ТК

Прокуратура Полтавщини в якості доказу вини директора телекомпанії «Візит» представила сюжети, зняті журналістами цієї ТК

8 Вересня 2015
2418

Прокуратура Полтавщини в якості доказу вини директора телекомпанії «Візит» представила сюжети, зняті журналістами цієї ТК

2418
Прокуратура Полтавщини в якості доказу вини директора телекомпанії «Візит»  представила сюжети, зняті журналістами цієї ТК
Прокуратура Полтавщини в якості доказу вини директора телекомпанії «Візит»  представила сюжети, зняті журналістами цієї ТК

Прокуратура Полтавcької області використала в якості доказу вини директора кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександра Мельника (на фото), підозрюваного у вбивстві міського голови Кременчука (Полтавська область) Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка, відеонарізку сюжетів цієї телекомпанії, на яких зафіксовано, що покійний мер брутально поводиться з журналістами цієї ТК. Про це повідомляє голова Кременчуцької міської організації Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ)  Юлія Билина.

 

Кобеляцький районний суд (Полтавська область) продовжує слухання кримінальної справи стосовно двох резонансних вбивств у Кременчуці - судді Автозаводського райсуду Олександра Лободенка та міського голови Олега Бабаєва.  Суд перейшов на стадію дослідження доказів.

 

Представник прокуратури Полтавської області Дмитро Москаленко намагався долучити до справи нарізку відеосюджетів, зроблених телекомпанією «Візит» за життя покійного мера Олега Бабаєва. Сюжети стосуються непростих стосунків міського голови з журналістами телекомпанії та газети «Програма Плюс» і демонструють його брутальні висловлювання на адресу журналістів. На думку прокуратури Полтавської області, це може служити доказом нібито причетності директора приватної телекомпанії «Візит» Олександра Мельника до вбивства міського голови Кременчука.

 

«Ці сюжети, зроблені, судячи з логотипу, нашою телекомпанією, прокуратура намагалася долучити в якості доказів нібито вини Олександра Мельника. Однак, судді таке клопотання не задовольнили», - повідомила журналістка «Візиту» Альона Івко, що висвітлює перебіг судового процесу.

 

Також  у суді мали повторно заслухати свідчення дружини убитого судді Олександра Лободенка. На повторному допиті наполягали адвокати підозрюваних.  Однак Світлана Лободенко, що має статус потерпілої, надіслала заяву на адресу суду, що вона більше не хоче свідчити.   Суд також ще не заслухав одного зі свідків захисту - правозахисницю Ніну Дашко. Як відомо, раніше вона заявила, що їй погрожували й просила забезпечити їй захист життя та здоров'я. 

 

Співробітники офісу Уповноваженого Верховної ради з прав людини звернулися до Кобеляцького райсуду з пропозицією  перевірити твердження, викладені в скарзі Олександра Мельника на незадовільні умови тримання його під вартою та розглянути можливість замінити запобіжний захід на інший за станом здоров'я.   Як повідомляє Юлія Билина, голова Кобеляцького райсуду Ірина Омельченко при вирішенні питання міри запобіжного заходу цей лист проігнорувала. Про перевірку фактів, викладених у скарзі, в рішенні суду не йшлося.

 

Нагадаємо, Олександра Мельника звинуватили в двох вбивствах 11 вересня 2014 року. Директор «Візиту» заявив, що непричетний до замовлення резонансних вбивств мера і судді. 

 

У справі вбивств мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Олександра Лободенка проходить четверо підозрюваних. Двох - директора телекомпанії «Візит» пана Мельника та колишнього міліціонера і громадського активіста Олександра Крижанівського прокуратура Полтавщини обвинувачує в замовленні вбивств мера і судді. Пан Крижанівський також заперечив свою провину. Двох інших підсудних Ігоря Пасічного та Ігоря Куника прокуратура підозрює у виконанні вбивств. За словами Юлії Билини, вони в неофіційних розмовах під час перерв у судових засіданнях також заявляли, що невинні й зізналися у скоєнні вбивств під тиском міліціонерів.

 

10 грудня минулого року, у Міжнародний день прав людини, полтавські правозахисники звернулися до влади з  вимогою справедливого розслідування кримінальних проваджень у справі Олександра Мельника, а також розслідування нападу чиновника Кременчуцької міськради на журналістку «Візиту» Оксану Цокур, яка висвітлює процес.

 

У лютому власник телекомпанії «Візит» Олександр Мельник подав позов проти слідчого прокуратури Дмитра Ходатенка, який звинуватив його у замовленні двох убивств і оприлюднив цю інформацію для журналістів попри те, що він як службова особа мав дотримуватися таємниці слідства.  Керівник ТК «Візит» Олександр Мельник наполягає на своїй невинуватості й обурений тим, що слідчий прокуратури увів суспільство в оману. Адвокати пана Мельника домоглися порушення кримінального провадження щодо погроз, висловлених на його адресу в ізоляторі тимчасового тримання обласного управління міліції Полтавщини.

 

17 лютого слідчий відділ прокуратури Полтавської області закінчив досудове розслідування в об'єднаному кримінальному провадженні за фактами двох вбивств.

 

23 квітня районний суд у місті Кобеляках (Полтавська область) на засіданні продовжив ще на два місяці арешт директора кременчуцької телекомпанії «Візит» Олександра Мельника, підозрюваного у вбивстві мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Кременчука Олександра Лободенка. Суд не задовольнив клопотання дружини підозрюваного Тамари Мельник про внесення за нього застави в 300 тис. грн та пом'якшення запобіжного заходу підозрюваного у вигляді звільнення під домашній арешт.

 

«Детектор медіа» неодноразово повідомляла про конфлікт між нині покійним мером Кременчука Олегом Бабаєвим і Олександром Мельником, власниками місцевої телекомпанії «Візит», яку міський голова прагнув перевести з приватної у комунальну власність. Конфлікт почався у 2012 році - телекомпанія перестала транслювати новини комунальної телерадіокомпанії, на каналі стали частіше виходити критичні сюжети про міську владу, а мер заявив, що «Візит» ввів цензуру. З бюджету міста почали виділятися додаткові суми на розвиток власного комунального телебачення, а з сім'єю власників «Візиту» міськрада почала розривати в односторонньому порядку договори оренди землі. Почалися судові позови.

 

Пізніше Олег Бабаєв заявив про намір забрати приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Для цього комунальна ТРК подала позов до Автозаводського райсуду про визнання її власницею 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит». Підставою для претензій на приватну телекомпанію стали рішення Кременчуцької міської ради, прийняте 25 грудня 2012 року про передачу майнових прав давно непрацюючого колективного підприємства «Кременчуцький ТТЦ «Електрон» на баланс територіальної громади.

 

19 вересня 2013 року Автозаводський райсуд Кременчука скасував державну реєстрацію кременчуцької телекомпанії «Візит» і незаконно передав 100% акцій комунальній Кременчуцькій телерадіокомпанії (КТРК). 29 жовтня 2013 року Кременчуцька міська рада затвердила акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади Кременчука 50% активів телевізійної вежі приватної телекомпанії «Візит».

 

19 березня 2014 року, за нової влади, Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі п'яти суддів відновив усі права приватної телекомпанії «Візит». 23 грудня 2014 року Верховний суд України остаточно відмовив Кременчуцькій комунальній телерадіокомпанії в претензіях на 100% корпоративних прав приватної телекомпанії «Візит».

 

«Детектор медіа»

Фото - poltava.to 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2418
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду