У серпні зросла кількість перешкоджань журналістам та відбулось погіршення ситуації в Криму

У серпні зросла кількість перешкоджань журналістам та відбулось погіршення ситуації в Криму

4 Вересня 2015
2882

У серпні зросла кількість перешкоджань журналістам та відбулось погіршення ситуації в Криму

2882
У серпні зросла кількість перешкоджань журналістам та відбулось погіршення ситуації в Криму
У серпні зросла кількість перешкоджань журналістам та відбулось погіршення ситуації в Криму

У серпні в Україні зафіксовано 9 випадків перешкоджань журналістам (у липні - 5, у червні - 8) та 6 фактів нападів на представників ЗМІ (у попередні місяці - 7 і 2 випадки відповідно). Такі дані наводить Інститут масової інформації за результатами щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова».

 

Всі шість випадків побиття та нападів на журналістів сталися у серпні у Києві. З них чотири - під час заворушень біля Верховної Ради, коли протестувальники використали вибухові пакети і бойову гранату. П'ятеро журналістів отримали травми різного ступеня тяжкості від осколків гранати: Дмитро Большаков («1+1»), Максим Волобоєв та Микола Лебедєв (5 канал), Роман Малко (інформаційне бюро «Правий») і французький фотограф-фрілансер Антуан Делоне.

 

«Перешкоджали журналістам на Дніпропетровщині, у Чернівцях, Києві, Одесі та Луцьку. Не давали змоги виконувати свою роботу журналістам невідомі, підсудна, лікар, польський футбольний вболівальник, викладачка Одеської морської академії, організатор концерту, мітингувальники, охорона у парламенті і голова Громадської ради при УМВС України в Чернівецькій області», - повідомила експертка ІМІ Катерина Дячук.

 

Окрім того зафіксовано один факт цензури у Харкові, напад на редакцію ЗМІ у Запоріжжі, неправомірну відмову доступу до інформації з боку Київської міської держадміністрації, а також одне порушення на територіях, окупованих «ДНР» і «ЛНР».

 

Також у серпні два інтернет-видання заявляли про потужні DDoS-атаки, які вони пов'язують з журналістською діяльністю.

 

Найгіршим регіоном в сфері дотримання прав журналістів і свободи слова залишається анексований Крим. У Севастополі блогерку Ірину Горелікову відвезли на допит у ФСБ після того, як на своїй сторінці у Facebook вона поділилася посиланням на новину з прес-конференції уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу, народного депутата Мустафи Джемільова.

 

На День Незалежності України, 24 серпня, кореспондентку «Інтера» Юлію Крючкову та оператора Віталія Зятковського, що працюють у кримському корпункті телеканалу, у Сімферополі затримали російські поліцейські і відвезли до Центрального райвідділу внутрішніх справ для з'ясування їх особи. Їх затримали, коли журналісти проводили зйомку в міському парку ім. Тараса Шевченка. «Інтер» - єдиний український телеканал, який має в окупованому Криму кореспондентів, що працюють відкрито.

 

З повним описом випадків, що увійшли до Барометру свободи слова за останній місяць, можна ознайомитись за посиланням.

 

Нагадаємо, 27 серпня українські медіаорганізації направили Президенту УкраїниПетру Порошенку звернення щодо неприпустимості продовження практики безкарності у злочинах проти журналістів після зміни влади  в Україні і пропозицію проведення наради із цього приводу із залученням очільників силових відомств і суддівського корпусу.  Про це йдеться у зверненні медіаорганізацій, яке було зареєстроване в Адміністрації Президента.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду