Ткаченко пропонує штрафувати канали за недостовірну інформацію про рік виробництва російських фільмів і серіалів

Ткаченко пропонує штрафувати канали за недостовірну інформацію про рік виробництва російських фільмів і серіалів

4 Вересня 2015
3502

Ткаченко пропонує штрафувати канали за недостовірну інформацію про рік виробництва російських фільмів і серіалів

3502
Ткаченко пропонує штрафувати канали за недостовірну інформацію про рік виробництва російських фільмів і серіалів
Ткаченко пропонує штрафувати канали за недостовірну інформацію про рік виробництва російських фільмів і серіалів

Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко пропонує Державному агентству України з питань кіно та Національній раді з питань телебачення і радіомовлення штрафувати телеканали за надання недостовірної інформації про рік походження російських фільмів. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на його виступ на круглому столі: «Зміни до законодавства як рушійний фактор розвитку українського кіновиробництва».

 

Окремі українські канали демонструють в своїх ефірах російські кінопродукти 2014 та 2015 року виробництва, які заборонені чинним законодавством для показу в Україні. В обхід законодавства ці канали у документах вказують, що фільми були вироблені раніше 2014 року. Тому постала проблема визначення реального року виробництва фільму, зазначає УНІАН.

 

Чинне законодавство оперує поняттям «року виробництва», тоді як не існує формального критерію для перевірки цього показника. Ситуацію можуть виправити зміни до чинного законодавства, відповідно до яких російські серіали і фільми заборонятимуться не за роком їх виготовлення, а за роком першого оприлюднення (за копірайтом).

 

Генеральний директор «1+1 медіа» повідомив, що з приводу показу окремими каналами російських фільмів 2014 та 2015 року виготовлення були звернення до Держкіно та до Нацради.

 

Олександр Ткаченко заявив також, що російські виробники вже помітили шпарину в чинному українському законодавстві і готові обходити заборону. «До нас вже безпосередньо звертаються російські виробники, які кажуть стосовно цієї шпарини у законі: "Який рік виробництва вам вказати?". В принципі, зробити ланцюжок документів - великого розуму не потрібно. І надалі це питання сумління до каналів, які будуть подавати ці проекти до Держкіно стосовно видачі посвідчення», - зазначив Олександр Ткаченко.

 

Він зазначив, що, «на жаль, ці канали і далі будуть продовжувати цю історію, що породжує зовсім неадекватну конкуренцію між українськими каналами, які виготовляють власний продукт і показують згідно закону продукцію, і тими, хто продовжує показувати російські серіали різних інших років випуску, 2014 і 2015 років».

 

За його словами, Нацрада або Держкіно за надання телеканалами недостовірної інформації могли би накладали штрафи. «Повинні бути дієві заходи, там штраф, наприклад, 100-200 тис. грн за подачу недостовірної інформації - так, щоб відбилося бажання вводити в оману і відповідальних людей, і, власне кажучи, глядачів», - наголосив він.

 

Гендиректор «1+1 медіа» також зазначив, що зареєстрований законопроект народного депутата Микола Княжицького стосовно бальної системи (проект закону № 2436а «Про внесення змін до Закону України "Про кінематографію" щодо визначення країни-виробника фільму») вирішує проблему визначення походження продукту - для прикладу фільм, знятий державою-агресором, європейськими країнами, Україною або спільного виробництва.

 

Олександр Ткаченко повідомив, що було проведено обговорення стосовно питання копірайту, тобто часу виходу телепродукту в ефір. За його словами, «поєднання принципу копірайту разом з бальною системою визначення продукції і дає ту законну можливість, за якої можна було б вже контролюючим органам, і Держкіно, і Нацраді керуватися щодо визначення порушників».

 

Нагадаємо, у серпні голова Національної ради з питань телебачення й радіомовлення Юрій Артеменко заявляє, що чинне законодавство щодо заборони показу частини російських серіалів потребує удосконалення через те, що українські телеканали навчились його обходити.

 

Для прикладу, він  поінформував про процедуру розгляду скарги на показ телеканалом «Україна» російського фільму «Танго метелика».

 

Канал «Україна» анонсував на 15 та 16 серпня показ телемуві «Танго метелика». Російські та українські  інтернет-джерела повідомляють, що  півторагодинну мелодраму зняла російська кінокомпанія «Русское» у 2015 році. Якщо така інформація відповідає дійсності, то показ фільму є порушенням положень закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», який, зокрема, забороняє трансляцію будь-яких фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами Російської Федерації після 1 січня 2014 року.

 

«Постійно отримую звернення громадян зі скаргами на серіали та війну каналів, зокрема щодо серіалу "Танго метелика". Розказую, як протріщала процедура розбору. Дзвоню Голові Держкіно Ільєнку Пилипові. Запитую, що відбувається. Ми направили в Держкіно повідомлення з проханням перевірити "Танго метелика" на дотримання законодавства. Він мені каже - формально порушень немає», - написав Юрій Артеменко.

 

За його словами, хоча показ стрічки в Україні почався в 2015 році, ТРК «Україна» надала офіційний лист від російських виробників з підтвердженням, що фільм «Танго метелика» вироблено 2013 році, і його показ не порушує закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3502
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мнение
3150 дн. тому
Александр Ткаченко уже с успехом освоил новую технологию построения "успешного" телебизнеса по-украински. Этот невиданный в цивилизованном мире метод надо бы зпатентовать! Ведь результаты рейтингов и популярности у Саши достигаются теперь не путем создания и запуска в эфире КАЧЕСТВЕННЫХ, разнообразных и интересных проектов, а путем массированного стукачества на коллег, поиска у коллег нарушений , отклонений (даже там,, где их нет или фабрикуя исходя из своих домыслов) и затрахивая все службы ,инстанции и министерства, ну а затем, как следствие и телеканалы всевозможными проверками и притянутыми за уши ограничениями. При этом же любопытно, что телегруппа "плюсов" всячески способствует созданию в стране этакого культурного вакуума, состоящего из 1-2 телеведущих на всю страну и на все программы, 2-4 артистов во всех ролях - от пения, до судейства в шоу. и это касается не только российского контента и артистов и наших артистов, впавших кому-то в немилость. из эфира выхолощен и практически весь нормальный иностранный и западный телепродукт, на который у канала есть права. зато успешно процветает полнейшая низкопробщина, которую зритель смотрит не потому, что это всё так классно, а от полнейшей безысходности за неимением выбора: либо однообразные новости, писанные по одному "темнику", либо мегапопулярный неизвестно где турецкий сериал(выбор поражает, безусловно, разнообразием). Впрочем понятно, что этот иллюзорный мир не будет существовать на рынке вечно. Надеюсь дядя Саша уже позаботился о своем счастливом будущем вне Украины, так как в лучшем случае, при такой тенденции, его ожидает незавидная судьба задрипанного и забытого всеми (даже нынешними подхалимами) подзаборного бомжа!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду