Верховна Рада почала розгляд законопроекту про прозорість медіавласності

Верховна Рада почала розгляд законопроекту про прозорість медіавласності

3 Вересня 2015
2233

Верховна Рада почала розгляд законопроекту про прозорість медіавласності

2233
Верховна Рада почала розгляд законопроекту про прозорість медіавласності
Верховна Рада почала розгляд законопроекту про прозорість медіавласності

Сьогодні, 3 вересня, Верховна Рада України почала розгляд ухваленого 16 червня у першому читанні за основу законопроекту №1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення».

 

Прийняття закону щодо прозорості медіавласності дозволить громадянам України дізнатись про справжніх власників українських ЗМІ, а також захистить трудові права журналістів,  заявила заступник голови фракції «Народний фронт», голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час сьогоднішнього брифінгу у парламенті, передає УНІАН.

 

За її словами, прийняття закону стане однією з найсуттєвіших реформ в медіа сфері.

 

Вікторія Сюмар повідомила, що згідно із законопроектом №1831 усі засоби масової інформації, у першу чергу електронні - телебачення і радіо, - які отримують від держави ліцензії, протягом півроку повинні подати документи про структуру медіавласності і кінцевих бенефіціарів до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також оприлюднити цю інформацію на своїх сайтах.

 

Крім того, як зазначила народний депутат, законопроект №1831 передбачає таку прогресивну норму, як заборона офшорним компаніям володіти українськими медіаресурсами.

 

«Власником частотного ресурсу в Україні є держава, але на сьогодні склалася така ситуація, що невідомо, кому ці частоти видаються, і невідомо, хто сьогодні фактично формує інформаційний простір, це означає - і бачення українцями тих процесів, які відбуваються в країні», - наголосила Вікторія Сюмар.

 

За її словами, згідно з соціологічними даними, понад 80% українців хочуть знати, хто насправді володіє медіаресурсами в Україні.

 

«Зараз вперше Верховна Рада може зробити крок, який покаже і українцям, і державі, зокрема Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, інформацію про увесь ланцюг медіавласності: через які компанії зареєстровані українські засоби масової інформації і хто є кінцевими бенефіціарами, тобто тими людьми, які значною мірою, очевидно, впливають на редакційну політику українських телеканалів», - зазначила народний депутат.

 

Вона також зауважила, що відкриття інформації про власників медіаресурсів є одним із зобов'язань України перед цілою низкою міжнародних організацій.

 

Більше того, на думку керівника профільного комітету, забезпечення прозорості медіавласності в Україні дозволить журналістам ефективніше захищати свої трудові права, оскільки у разі виникнення конфліктів з керівництвом вони будуть точно знати, до кого висувати претензії та з ким судитися.

 

У свою чергу автор законопроекту №1831, представник фракції «Народний фронт» Микола Княжицький повідомив, що наполягатиме на внесенні до проекту закону норми про заборону заснування засобів масової інформації юридичними та фізичними особами, що належать до країни-агресора, якою на сьогоднішній день є Російська Федерація.

 

«У всьому іншому цей закон не містить жодних заборон та жодним чином не обмежує свободу слова», - наголосив він.

 

Нагадаємо, 1 липня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув поправки, внесені народними депутатами до ухваленого у першому читанні за основу законопроекту №1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення». За результатами обговорення комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити цей законопроект у другому читанні та в цілому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду