Канал «112 Україна» не пустив представників Нацради і Громадської ради для вручення офіційної кореспонденції

Канал «112 Україна» не пустив представників Нацради і Громадської ради для вручення офіційної кореспонденції

2 Вересня 2015
1964

Канал «112 Україна» не пустив представників Нацради і Громадської ради для вручення офіційної кореспонденції

1964
Канал «112 Україна» не пустив представників Нацради і Громадської ради для вручення офіційної кореспонденції
Канал «112 Україна» не пустив представників Нацради і Громадської ради для вручення офіційної кореспонденції

2 вересня начальник юридичного управління Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук і комісія із членів Громадської ради при Нацраді не змогли вручити керівництву п'яти компаній, що мовлять з логотипом «112 Україна», офіційну кореспонденцію від Нацради. Їх не пустили до офісу каналу «112 Україна» охоронці.

 

Як писала «Детектор медіа», компанії ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ», об'єднані в мережу «112 Україна», не отримують від Національної ради поштову кореспонденцію.

 

Ще 23 липня Нацрада оштрафувала ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» на загальну суму 131 тис. 240 грн. 27 липня Нацрада вперше відправила цим компаніям рекомендовані листи, у яких містилися розпорядження про усунення порушень і рішення про застосування санкції (штрафу). Однак компанії не отримали листів.

 

20 серпня Нацрада повторно надіслала їм розпорядження та рішення, а також запрошення на чергове засідання Нацради. Ситуація знову повторилася: листи не дійшли до адресатів.

 

27 серпня листи були надіслані кур'єрською службою «Укрпошти», але в офісі каналу «112 Україна» відмовилися отримати кур'єрську доставку. Зранку 2 вересня ще одна кур'єрська служба мала доставити листи, але в офісі каналу знову відмовилися їх прийняти.

 

Тому до офісу «112 Україна» поїхала особисто начальник юридичного управління Нацради Уляна Фещук, щоб вручити керівниками п'яти компаній, що мовлять з логотипом «112 Україна», розпорядження про усунення порушень, рішення про застосування санкцій, запрошення на чергове засідання та супровідний лист.

 

Уляну Фещук супроводжувала громадська комісія, яка мала зафіксувати факт вручення або невручення листів Нацради. До складу громадської комісії увійшли члени Громадської ради при Нацраді Ольга Большакова (Незалежна асоціація телерадіомовників, Східноєвропейський інститут проблем медіа), Мар'яна Закусило («Детектор медіа»), Оксана Приходько (Європейська медіа платформа) і Роман Хіміч.

 

На вході до офісу каналу «112 Україна» пані Фещук і громадську комісію зустріли двоє чоловіків, які не представилися, але, очевидно, виконували функції охоронців. Делегатів Нацради і Громадської ради до офісу не пустили, а двері прохідної замкнули на замок. До них не вийшли ані жодні уповноважені особи з каналу, ані секретар керівництва. Врешті-решт, охоронець повідомив, що всю кореспонденцію на канал необхідно надсилати поштою. Водночас охоронець не знав жодної з перелічених пані Фещук компаній, яким були адресовані листи (ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ»).

 

Член Громадської ради при Нацраді, директор Центру адвокації та лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників Ольга Большакова вважає, що ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» ухиляються від вручення рішення Нацради і від отримання пошти, чим перешкоджають виконанню Нацрадою її процесуального обов'язку.

 

«На мою думку, сьогодні ми були свідками перешкоджання виконанню Національною радою її процесуального обов'язку, передбаченого частиною 1 статті 75 Закону України «Про телебачення і радіомовлення, а саме: «Рішення Національної ради про застосування санкції вручається або надсилається керівнику ліцензіата». Цей обов'язок передбачений задля того, щоб забезпечити права ліцензіата на оскарження відповідного рішення. Втім, коли керівник ліцензіата або уповноважені ним особи ухиляються від вручення рішення Національної ради та від отримання пошти, виконати цей обов'язок неможливо», - каже пані Большакова.

 

Вона звертає увагу на те, що ліцензіати не сплачують штрафи, оскільки офіційно не отримали про них рішень: «Проблема полягає в тому, що частиною 3 цієї ж статті передбачено, що «ліцензіат зобов'язаний сплатити штраф у тридцяти денний термін з дня отримання рішення про накладення штрафу». Тобто, його обов'язок виникає з моменту саме отримання рішення, який підтверджується його підписом, або підписом уповноваженої ним особи, на повідомленні про вручення рекомендованого листа або на відомості кур'єра. У разі ж відмови адресата отримувати рішення або підписувати повідомлення чи відомість, єдине що може зробити Національна рада - це скласти про це акт, який буде наданий суду. Задля того, щоб цей акт мав більшу доказову силу, вручення відбувалось у присутності чотирьох членів Громадської ради при Національній раді, які представляли різні громадські організації».

 

На думку Ольги Большакової, Національна рада вжила всіх належних заходів для виконання свого обов'язку і має достатні підстави для звернення до суду. «Втім, остаточну оцінку, звичайно, надасть суд», - резюмувала вона.

 

І хоча ліцензіати офіційно не отримали рішень про накладення на них штрафів, у прес-службі каналу «112 Україна» 28 серпня «Детектор медіа» повідомили, що канал уже оскаржує ці рішення.

 

Нагадаємо, 23 липня Нацрада оштрафувала ТОВ «ТВ-Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» на загальну суму 131 тис. 240 грн. Причина накладання штрафу - невиконання групою компаній «112 Україна» рішень і розпоряджень регуляторного органу щодо усунення порушень, за які вони раніше отримали по три попередження, а саме - невідповідність логотипу, формату і програмної концепції тим, що зазначені в ліцензіях.

 

Раніше Нацрада вже тричі відмовляла ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат», ТОВ «Лідер ТВ» і ТОВ «Аріадна ТВ» у переоформленні їхніх ліцензій у зв'язку зі зміною програмної концепції на інформаційну на підставі того, що конкурс, у якому перемогли ці п'ять мовників, проводився для категорії регіонального та місцевого мовлення з визначеними конкурсними умовами. Унаслідок цифрового конкурсу без частот залишилися понад 130 регіональних і місцевих мовників.

 

Громадська рада при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення підтримала санкції Нацради щодо п'яти регіональних телекомпаній, об'єднаних у мережу каналу «112 Україна», та відмови в переоформленні їхніх ліцензій.

 

27 серпня члени Нацради повідомили, що група компаній «112 Україна» не отримує ніякої кореспонденції від Нацради - ані запрошень на засідання регуляторного органу, ані повідомлень про призначення штрафів. У Нацраді вважають, що група «112 Україна» ухиляється від отримання листів.

 

27 серпня Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» і ТОВ «Лідер ТВ» у визнанні протиправними та скасуванні рішень Нацради від 26 березня 2015 року № 419, № 421, № 423, № 425, № 427 про відмову в переоформленні ліцензій (зміні програмних концепцій) згаданим телерадіокомпаніям.

 

На каналі «112 Укрїана» повідомили, що подадуть апеляцію рішення Окружного адмінсуду від 27 серпня, а крім того оскаржують ще 36 рішень Нацради, у тому числі - рішення про штрафи.

 

Наступною санкцією Нацради для групи компаній «112 Україна» за порушення, які не усунено, може бути звернення Нацради до суду про анулювання ліцензій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду