Олег Сенцов в останньому слові на суді у Росії закликав росіян навчитися не боятися (ВІДЕО)

Олег Сенцов в останньому слові на суді у Росії закликав росіян навчитися не боятися (ВІДЕО)

19 Серпня 2015
3703

Олег Сенцов в останньому слові на суді у Росії закликав росіян навчитися не боятися (ВІДЕО)

3703
Олег Сенцов в останньому слові на суді у Росії закликав росіян навчитися не боятися (ВІДЕО)
Олег Сенцов в останньому слові на суді у Росії закликав росіян навчитися не боятися (ВІДЕО)

19 серпня український кінорежисер Олег Сенцов звернувся із залу суду до росіян. Відео його виступу оприлюднив канал «Дождь».

 

Нагадаємо, процес у справі Олега Сенцова та кримського активіста Олександра Кольченка проходить у Північно-Кавказькому військовому окружному суді у Ростові-на-Дону. Їх  звинувачують у тероризмі. Рішення суду у цій справі буде оголошено 25 серпня.

 

Розпочав кінорежисер із повідомлення про те, що нічого не проситиме, оскільки «суд окупантів не може бути справедливим за визначенням».

 

У своєму слові Олег Сенцов  звернувся до прикладу Понтія Пілата. Як нагадав кінорежисер, за сюжетом книги «великого російського письменника Михайла Булгакова», п'ятий прокуратор Іудеї Понтій Пілат довго розмірковував над сказаними під час страти словами Га-Ноцрі про те, що найголовнішою вада людства - боягузтво.

 

Олег Сенцов нагадав про тортури, які застосовують до ув'язнених, і під час катувань ті відрікаються від своїх рідних і друзів. «Чого варті твої переконання, якщо ти можеш страждати за них?», - звернувся Олег Сенцов до присутніх. Він нагадав про вчинок Геннадій Афанасьєва, який повинен був на суді свідчити проти режисера. Як писала «Детектор медіа», 31 липня засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок відмовився від попередніх свідчень проти Олега Сенцова. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур.

 

«Я радий, що далі він житиме як людина, яка не почуватиметься боягузом. Його продовжують бити ногами, йому погрожують, але вже все - він зробив крок у правильний бік, і назад уже не повернешся. Я дуже за нього радий», - прокоментував Олег Сенцов вчинок 22-річного Геннадія Афанасьєва.

 

Відзначив режисер і вплив російської пропаганди. «Я вже рік перебуваю у вашій прекрасній країні й дивлюся «Вести», «Время», - розповів Олег Сенцов. -  Це дуже хороші передачі. Ваша пропаганда чудово працює, і я вірю, що більша частина населення вірить у те, що їм кажуть - у те, що Путін - молодець, в Україні фашисти, а Путін усе робить правильно».  

 

Згадав він і про іншу категорію росіян: «Є розумні люд, які розуміють, що немає ніяких фашистів в Україні,  що Крим забрали незаконно, а ваші війська присутні на Донбасі. Навіть я, перебуваючи тут, у в'язниці, знаю, що ваші війська на Донбасі. У нас весь ізолятор набитий ополченцями, яких туди відправляють, як героїв, на ваших танках, з вашоюзброєю. Вони там воюють, думають, що на них тут чекають, повертаються, беручи з собою боєприпаси. А їх "приймають" на кордоні і дають їм терміни. І вони дивуються: "Як, за що? Ми ж начебто герої, нас так проводжали ..." Не розуміючи, що працює цей потяг в один бік. [...]Такі факти лежать на поверхні - якщо не заплющуєш очі, ти їх бачиш».

 

Як передбачає Олег Сенцов, у Росії рано чи пізно відбудеться власний Майдан: «У нас теж була злочинна влада. Але ми вийшли проти неї. Нас не хотіли чути - ми стукали в сміттєві баки, нас не хотіла бачити влада - ми підпалювали шини. Зрештою, ми перемогли. У вас це теж відбудеться, рано чи пізно. В якій формі - я не знаю, і я не хочу, щоб хтось постраждав, просто я хочу, щоб вами більше не правили злочинці».

 

Після цих слів Олега Сенцова почав перебивати представник суду, й він був змушений завершити свою промову. «Єдине що я можу побажати поінформованій частині населення Росії - навчитися не боятися», - сказав український кінорежисер.

 

 

 

 

Нагадаємо, на суді 19 серпня прокурор заявив, що вимагає 23 роки суворого режиму для Олега Сенцова та 12 років позбавлення волі для активіста Олександра Кольченка.

 

На засіданняприбула сестра ув'язненої української народної депутатки Надії Савченко Віра. Однак до зали суду її не допустили через «брак місць у залі». Згодом їй вдалося потрапити до приміщення, однак після вигуку «Слава Україні!» Віру Савченко змусили залишити залу.

 

Адвокат Олега Сенцова Володимир Самохін вимагає повністю виправдати кінорежисера, наголошуючи, що за особистісними характеристиками Олег Сенцов однозначно не може бути терористом.

 

Інший адвокат режисера Дмитро Дінзе назвав версії ФСБ про терористичну діяльність Олега Сенцова абсурдними. «І він не має відповідати за активність фігурантів справи у соцмережах», - додав адвокат.

 

Також пан Дінзе наголосив, що слідство не перевірило заяви про фізичний вплив на одного з ключових свідків - Геннадія Афанасьєва, що «свідчить про необ'єктивність та невсебічність».

 

Нагадаємо, попереднє засідання суду у справу Сенцова-Кольченка відбулося 10 серпня. Було зачитано результати перевірки раніше засуджено у Росії Олексія Чирнія, який свідчить проти них. У ході засідання виявилося, що «з'ясувати, чи саме Сенцов давав розпорядження про вибух пам'ятника Леніну, неможливо».

 

Адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна прочитала протокол огляду сайту «Правого сектора» з матеріалів справи. За цими даними, серед регіональних підрозділів цієї  організації Крим не значиться взагалі.

 

На суді 10 серпня також було зачитано постанову про відмову в порушенні справи за заявою Олега Сенцова про тортури. Опитані співробітники ФСБ повідомили, що затриманого ніхто не бив, як іне застосовував протии нього жодного насильства.  Олег Сенцов назвав постанову про відмову в порушенні справи про тортури над ним «найбрехливішим документом». Раніше суд відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

Нагадаємо, 31 липня засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур.

 

«Детектор медіа»

Фото -  «Радио Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3703
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду