Суд у Росії вирішить, де саме судити Надію Савченко

Суд у Росії вирішить, де саме судити Надію Савченко

18 Серпня 2015
2941

Суд у Росії вирішить, де саме судити Надію Савченко

2941
Суд у Росії вирішить, де саме судити Надію Савченко
Суд у Росії вирішить, де саме судити Надію Савченко

Слухання Ростовського обласного суду (Росія) про зміну місця підсудності у справі україснької льотчиці, народного депутата України Надії Савченко призначено на 21 серпня. Про це повідомив у своєму Тwitter її адвокат Ілля Новіков.

 

«Слухання Ростовського облсуду про зміну підсудності по справі Надії Савченко призначено на 10.00 21.08.2015», - написав він.

 

Захист Надії Савченко домагається перенесення розгляду її справи до Москви, оскільки вважає, що в російському Донецьку (Ростовська область), прикордонному з окупованою частиною України, проведення суду небезпечне для родичів підсудної і може призвести до обмежень на участь у процесі іноземних спостерігачів. Донецький міськсуд (Росія) 30 липня вирішив, що це представлення захисту Надії  Савченко повинен вирішити Ростовський облсуд.

 

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з категоричною відмовою Донецького міського суду Ростовської області (Росія) надати консулу України дозвіл на відвідання незаконно утримуваної в Росії народного депутата України, члена Постійної делегації України в ПАРЄ Надії Савченко до закінчення розгляду її справи по суті та винесення відповідного заключного рішення. 

 

30 липня у Донецьку Ростовської області (Росія) розпочався суд у справі Надії Савченко, яку у Росії звинувачують у загибелі журналістів каналу «Россия 1». Кілька діб після етапування з Москви місцезнаходження української громадянки не було відоме. За словами її адвоката Марка Фейгіна, цей час вона перебувала у СІЗО Воронежа, потім її перевезли до СІЗО Новочеркаська (Ростовська область). 

 

Те, що Надію Савченко судитимуть у Ростовській області Росії, стало відомо 13 липня. Російське слідство стверджує, що «Надія Савченко, будучи офіцером Збройних Сил України, перебуваючи у розташуванні воєнізованого батальйону "Айдар", 17 червня 2014 в районі п. Металіст Слов'яносербського району Луганської області, вела приховане спостереження і коригування артилерійського обстрілу по ділянці блокпоста ополченців Луганської Народної Республіки з перебували на ньому мирними громадянами, у тому числі трьома громадянами Російської Федерації - кореспондентами ВДТРК. В результаті обстрілу двоє росіян були вбиті».

 

Захист Надії Савченко неодноразово спростовував такі дані, наводячи докази, що обстріл, під час якого загинули співробітники телеканалу «Россия 1», стався після того, як Надія Савченко потрапила у полон до терористів «ЛНР». Її адвокати заявляють про два фактичних підтвердження алібі українки - білінг  її мобільних телефонів і відеозйомку бойовика «ЛНР». 

 

10 червня суд у Москві продовжив арешт Надії Савченко до 30 вересня. Таким чином, були відхилені заперечення адвоката Іллі Новикова проти утримання його підзахисної під вартою у зв'язку з її імунітетом як члена ПАРЄ, а також процедурними неточностями під час оформлення клопотання Слідчим комітетом Росії. 

  

24 квітня російське слідство пред'явило Надії Савченко звинувачення в остаточній редакції: пособництво у вбивстві двох журналістів ВДТРК улітку 2014 року на Донбасі, незаконному перетині кордону Росії, хоча наявні багато доказів того, що льотчицю викрали і перевезли через російський кордон. Вона своєї «провини» не визнала. 

  

Європейський Союз вирішив направити своїх представників для моніторингу судових процесів у Росії над громадянами України Надією Савченко, а також іншими політв'язнями - Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2941
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
димон
3167 дн. тому
не суд, а сулилище в диктарських країнах нема судів
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду