Процес оформлення прав компаніями Фірташа на бренд Ukraine Tomorrow не забороняє його використовувати Мінінформполітики – експерт

Процес оформлення прав компаніями Фірташа на бренд Ukraine Tomorrow не забороняє його використовувати Мінінформполітики – експерт

13 Серпня 2015
2440

Процес оформлення прав компаніями Фірташа на бренд Ukraine Tomorrow не забороняє його використовувати Мінінформполітики – експерт

2440
Процес оформлення прав компаніями Фірташа на бренд Ukraine Tomorrow не забороняє його використовувати Мінінформполітики – експерт
Процес оформлення прав компаніями Фірташа на бренд Ukraine Tomorrow не забороняє його використовувати Мінінформполітики – експерт

Ситуація, яка склалася навколо запуску державного телеканалу іномовлення Ukraine Tomorrow, яким опікується Міністерство інформаційної політики, і необхідності зміни назви каналу через нібито реєстрацію цього бренду компанією Дмитра Фірташа, має багато питань. Засновник і керуючий партнер компанії Prima Veritas - патентний повірений України Наталія Владимирова у коментарі «Детектор медіа» зазначила, що процес оформлення прав на бренд компаніями пана Фірташа, не дають підстав Міністерству інформаційної політики не використовувати бренд Ukraine Tomorrow.

 

За її словами, згідно з чинним законодавством право забороняти іншим використовувати торговельну марку, зареєстровану на території України, можна тільки після опублікування свідоцтва. «А у компанії "Груп ДіеФ Інтернешнл Лімітед" (компанія, розміщена на Кіпрі, на яку зареєстровано 6 торгових марок, пов'язаних з бізнесом Дмитра Фірташа) свідоцтва ще немає. У цьому можна переконатися, перевіривши базу даних зареєстрованих свідоцтв України, розміщену у вільному доступі на офіційному сайті "Укрпатенту"», - йдеться у коментарі.

«Що це означає? Можливо, компанія "Груп ДіеФ Інтернешнл Лімітед" дійсно подала заявку (для преси, на жаль, її не оприлюднювали) на реєстрацію торгової марки. Припустимо, за неї сплатили мита за подачу заявки, що означає, що зараз заявка знаходиться на стадії розгляду двох структур - експертизи "Укрпатенту" та Комісії по внесенню офіційної назви держави "Україна" на знак для товарів і послуг. Для отримання свідоцтва на торговельну марку, яка містить в собі слово "Україна" (на будь-якій мові або навіть двохбуквене скорочення) необхідно сплатити офіційний збір в розмірі 6000 грн і звернутися до зазначеної Комісії за дозволом на внесення цього слова до складу знака (торгової марки). При цьому варто відзначити, що захист цього слова наданий не буде, навпаки, елемент "Україна" в бренді буде "поза захистом". Для того, щоб пройти Комісію, необхідно відповідати цілому переліку умов і не можна сказати, що ця Комісія видає дозволи всім підряд, часто вона і відмовляє», - зауважує патентний повірений.

Наталія Владимирова стверджує, що поки невідомо, в якому класі МКТП (Міжнародна класифікація товарів і послуг, що застосовується при захисті торгової марки) подана на реєстрацію заявка компанії Дмитра Фірташа на торговельну марку Ukraine Tomorrow. Телеканал - це послуги мовлення, послуги ЗМІ, служби новин - такі послуги згруповані в 38-му класі МКТП.

 

«При цьому прес-служба Фірташа 8 серпня 2015 анонсувала, що вони використовують даний бренд на різних заходах з 2014 року. Але послуги з організації заходів, івентів, їх проведення входять в 41-й клас, тому аргументувати попереднє користування торгової марки тут не вийде, адже в 38-му класі вона не була використана», - каже пані Владимирова.

За її словами, маючи на руках лише заявку, будь-який заявник не може пред'являти кому-небудь претензії до моменту отримання свідоцтва, адже така заявка ще не пройшла експертизу, і немає гарантії, що вона її пройде.

 

«Відповідно, у представників "Груп ДіеФ Інтернешнл Лімітед" не було підстав забороняти Міністерству інформаційної політики використовувати словосполучення Ukraine Tomorrow. Звичайно, це яскравий приклад того, що перед запуском будь-якого проекту необхідно задуматися про реєстрацію торгової марки і перевірці її на чистоту назви (чи не зайняв її хтось раніше). Це повинно послужити уроком як для Міністерства інформаційної політики, так і для бізнесменів про те, що відкладання процесу реєстрації торгової марки в довгий ящик може обернутися, як мінімум, зміною назви, а як максимум - закриттям бізнесу», - зазначає Наталія Владимирова.

 

Нагадаємо, міністр інформаційної політики Юрій Стець в інтерв'ю «Детектор медіа» повідомив, що приватна компанія бізнесмена, власника групи каналів «Інтер» Дмитра Фірташа запатентувала бренд Ukraine Tomorrow. Таким чином, за його словами, міністерству тепер доведеться вносити зміни в частині назви до законопроекту № 2334а «Про систему іномовлення України», який зареєстровано у Верховній Раді 13 липня.

 

Водночас група компаній Дмитра Фірташа Group DF заявила, що почала використовувати словосполучення Ukraine Tomorrow у публічних заходах ще у 2014 році, після чого вирішила зареєструвати такий бренд чотирма мовами.

 

«Детектор медіа» очікує на коментар групи компаній Дмитра Фірташа Group DF щодо зауваження патентного повіреного Наталії Владимирової.

 

Довідка: Prima Veritas - патентно-правова компанія із захисту авторського права та інтелектуальної власності в Україні. За підсумками 2014 року компанія входить до ТОП-5 патентних фірм України за кількістю поданих заявок на ТМ. Компанія працює у сфері охорони інтелектуальної власності з 2007 року, одна з небагатьох патентно-правових фірм, яка веде Рro bono-проекти, тобто сприяє у реєстрації та захисту прав інтелектуальної власності особам, які не мають можливості оплатити такі послуги.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2440
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду