Засужденний у Росії кримчанин визнав, що з нього катуванням вибивали показання проти Сенцова

Засужденний у Росії кримчанин визнав, що з нього катуванням вибивали показання проти Сенцова

6 Серпня 2015
4790

Засужденний у Росії кримчанин визнав, що з нього катуванням вибивали показання проти Сенцова

4790
Засужденний у Росії кримчанин визнав, що з нього катуванням вибивали показання проти Сенцова
Засужденний у Росії кримчанин визнав, що з нього катуванням вибивали показання проти Сенцова

В'язень Геннадій Афанасьєв (на фото), що був засуджений в Росії до семи років суворого режиму, під час нової зустрічі з адвокатом Олександром Попковим розповів про тортури, яким піддавався після викрадення у Криму силовиками з ФСБ.  Про це повідомляє російське видання «Грани».

 

Як передає кореспондент «Граней», після закінчення зустрічі в середу Олександр Попков прийшов до будівлі Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону (Росія), де проходить процес над звинуваченими у тероризмі українськими громадянами Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком, і переказав журналістам повідомлення свого довірителя.

 

Геннадія Афанасьєва викрали 9 травня 2014 року на вулиці в Сімферополі (Крим), посадили в машину і почали возити в ній по місту, б'ючи і вимагаючи дати свідчення на Олега Сенцова, а також на інших осіб, прізвищ яких він, однак, не пам'ятає.

 

Потім силовики, надівши Геннадію Афанасьєву мішок на голову, привезли його додому й поклали на підлогу, а самі влаштували обшук. У числі іншого вони винесли з будинку дорогу фотоапаратуру. При цьому протокол обшуку і допиту не вівся, і спроби з'ясувати долю свого майна, вжиті політв'язням пізніше, результату не дали.

 

Згодом Геннадія Афанасьєва доставили в колишнє кримське ГУ СБУ, де після анексії Криму Росією розмістилося управління російської спецслужби. Там прибулий з Москви старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління ФСБ майор юстиції Артем Бурдін (він же вів справи Сенцова і Кольченко) зажадав від затриманого зізнатися в підготовці вибухів в Сімферополі біля пам'ятника Леніну і біля Вічного вогню. Обидва епізоди наявні у справі Олега Сенцова, проте до моменту затвердження обвинувального висновку епізод з Вічним вогнем був із справи виключений.

 

У бесіді з адвокатом Геннадій Афанасьєв підкреслив, що не мав уявлення ні про одну, ні про іншу акції. Про це він заявив слідчому Бурдіну. Тоді викраденого відвели поверхом вище і в присутності слідчого піддали тортурам.

 

Як розповів політв'язень, його били, причому по голові били рукавичками, щоб не залишати слідів. Крім того, йому надягали на голову протигаз і затискали шланг. Один же раз, розтиснувши шланг, силовики якимось чином налили туди води, і затриманого Афанасьєва, після того як він вдихнув, почало рвати просто в шланг. Після цього оперативники застосували до викраденого тортури струмом, причому дроти прикріплювали в тому числі і до геніталій.

 

Після цього Геннадій Афанасьєв погодився дати свідчення як на себе, так і на Олега Сенцова. При цьому свідоцтва про реальні події його змушували фальсифікувати. Зокрема, він розповів на слідстві, що під час анексії регіону розвозив продукти українським військовим у військові частини. Артем Бурдін, однак, змусив його визнати, що ці поїздки він здійснював з Олегом Сенцовим, а їх метою було придбання зброї.

 

Насправді ж, зауважив адвокат, Геннадій Афанасьєв визнає свою участь лише в підпалах штабів «Русской общины Крыма» і «Единой России» в Сімферополі, що сталися відповідно 14 і 18 квітня 2014 року. «Він вважає, що це нацистська організація, яка била проукраїнських активістів, викрадала цих людей», - переказав адвокат думку свого довірителя про «Русскую общину Крыма».

 

Водночас політв'язень не згоден з кваліфікацією підпалів як терористичних актів, заявляючи, що діяв з хуліганських спонукань.

 

Після доставки Геннадія Афанасьєва в московське СІЗО «Лефортово» тортури і побиття припинилися. Водночас він зауважив, що в столиці Росії зустрічав тих самих оперативників, які знущалися над ним в Криму.

 

У Ростов-на-Дону для надання свідчень на процесі Сенцова-Кольченка політв'язня привезли 24 липня. Три дні потому, 27-го, з Геннадієм Афанасьєвим спілкувався московський оперативник на ім'я Олександр, який був присутній під час його катування в Сімферополі. Він зажадав від засудженого повторити на суді свідчення, дані на слідстві. «Якщо ти відмовишся, то поїдеш на Північний полюс до білих ведмедів, а твоя мати може випадково потрапити в аварію», - процитував адвокат Попков зі слів Геннадія Афанасьєва репліку силовика.

 

30 липня, коли засудженого Афанасьєва вперше доставили в Північно-Кавказький військовий суд, з політв'язнем у конвойному приміщенні розмовляв місцевий співробітник ФСБ, який заявив, що він «замість Олександра». Він зажадав від Афанасьєва відмовитися у суді від дачі показань, пославшись на статтю 51 російської Конституції, щоб адвокати підсудних не змогли поставити йому запитання. Саме таким чином вчинив того дня в суді іншої кримський в'язень, що пішов на досудову угоду, Олексій Чирній. Силовик додав, що така поведінка погоджена з суддею.

 

Коли Геннадій Афанасьєв відмовився в суді від адвоката, той самий співробітник ФСБ з'явився до нього в СІЗО, похвалив за цей крок і нагадав дані раніше інструкції. «Завтра у тебе найважливіший день у житті, треба виконати досудову угоду», - переказав адвокат репліку силовика.

 

Адвокат зауважив, що на стадії слідства співробітники спецслужби обіцяли Геннадію Афанасьєву строк від п'яти до семи років з подальшим умовно-достроковим звільненням або ж помилуванням через два роки.

 

Коли 31 липня Геннадій Афанасьєв відмовився від своїх свідчень на Олега Сенцова і Олександра Кольченка, той самий співробітник ростовського УФСБ заявив, що тепер у політв'язня тільки одна можливість виправити ситуацію - зробити заяву про те, що він відмовився від свідчень за намовою адвокатів Сенцова-Кольченка.

 

Однак засуджений відмовився виконувати вимогу. «Він зрозумів, що він не зможе потім з цим жити, йому буде важко дивитися людям в очі», - пояснив захисник Попков мотиви свого довірителя.

 

Адвокат також додав, що насильства після відмови від дачі показань до Геннадія Афанасьєва не застосовувалося.

 

Журналісти поставили Олександру Попкову питання про причини відмови Геннадія Афанасьєва від українського громадянства. Адвокат розповів, що співробітники ФСБ заявили політв'язню, що у зв'язку з анексією Криму він є громадянином Росії, а той, поміркувавши, вирішив погодитися з цим. Крим де-факто перебуває у складі Росії, пояснив адвокат Попков логіку свого довірителя, а жити Геннадій Афанасьєв все одно збирається в цьому регіоні.

 

Про загрози Геннадію Афанасьєву з боку ФСБ у зв'язку з відмовою від показань адвокат вперше повідомив в понеділок. Політв'язень «дуже заляканий» і «побоюється всього», розповідав тоді юрист.

 

Нагадаємо, 31 липня засуджений у Росії до 7-річного Геннадій Афанасьєв, якого було доставлено на засідання суду у Ростові-на-Дону (Росія) як свідка у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка,відмовився від попередніх свідчень.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра  Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

  

16 квітня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

5 лютого адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

Російський правозахисний центр (ПЦ) «Меморіал» визнав українських громадян режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка політичними в'язнями.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду