Церква адвентистів сьомого дня вимагає спростування сюжету телеканалу «2+2»

Церква адвентистів сьомого дня вимагає спростування сюжету телеканалу «2+2»

4 Серпня 2015
6256

Церква адвентистів сьомого дня вимагає спростування сюжету телеканалу «2+2»

6256
Церква адвентистів сьомого дня вимагає спростування сюжету телеканалу «2+2»
Церква адвентистів сьомого дня вимагає спростування сюжету телеканалу «2+2»

Адміністрація Церкви адвентистів сьомого дня заявляє, що телеканал «2+2» у сюжеті стосовно Церкви у програмі «Секретні матеріали» порушив журналістські стандарти і вимагає спростувати наведені факти. Про це «Телекритиці» на доручення адвентистів повідомив доктор наук із соціальних комунікацій Максим Балаклицький.

 

Сюжет «Секретні матеріали. Традиційний податок на Церкву» вийшов в ефірі «2+2» 22 липня. У ньому журналістка досліджує, що саме спонукає прибічників церкви жертвувати так звану десятину - десяту частину своєї зарплати. Із запитанням про це автор сюжету звертається, зокрема, до представників Церкви адвентистів сьомого дня, двох її прихожан, викладача кафедри психології Львівського університету Христини Турецької, фахівця з релігійних комунікацій, директора Релігійно-інформаційної служби України Тараса Антошевського. Крім того журналістка просить адміністрацію Церкви переконати жертвувати десятину відділ програмістів, які, як вона підкреслює, мають непогані зарплати. У Церкві адвентистів радо погоджуються зробити це. Церковнослужителі наголошують, що вони відкриті для людей різних професій, і серед прихожан є прокурор.

 

 

У Церкві наголошують, що сюжет «2+2» «не відповідає вимогам фахової журналістики й безпідставно паплюжить репутацію Церкви адвентистів сьомого дня».

 

Також, на думку авторів заяви - пана Балаклицького і магістра теології Ігоря Корещука, матеріал «містить ознаки порушення законодавства України».

 

Автори заяви характеризують сюжет як «однобокий, упереджений» і такий, що «в негативному ракурсі подає матеріал про Церкву адвентистів сьомого дня, використовуючи приховану камеру». Необхідна інформація могла бути отримана журналістами в офіційній, відкритій формі, наголошують Максим Балаклицький та Ігор Корещук.

 

У заяві також акцентується, що основні звинувачення на адресу Церкви у сюжеті подано анонімним чоловіком із прихованим при допомозі спецефекту обличчям. Крім того, вказують автори заяви, ці звинувачення не підтверджуються фактами.

 

Автори заяви незгодні із твердженням авторів сюжету про те, що «частина пожертвувань іде на потреби нужденних, а решту пастори залишають у своїх кишенях як зарплату та на інші цілі». Як акцентується у тексті спростування, «Пастор Адвентистської Церкви не має жодного прямого відношення до розподілу будь-яких фінансів громади. Поточні кошти пожертвувань розподіляються Радою громади - людьми, яких на відкритих виборах шляхом голосування обирає сама Церква. Зарплату пастору виплачує не помісна громада, а Конференція (вищестоящий рівень церковної організації). Ця зарплата фіксована й не залежить ні від кількості членів громади, ні від зібраних у громаді, де служить пастор, десятин і пожертв».

 

Максим Балаклицький вважає, що «творці [сюжету] не втримались у межах журналістської нейтральності й відчутно "підіграють" католицькій Церкві проти Церкви адвентистів сьомого дня, що не відповідає ліцензії "2+2" як світського каналу, рівновіддаленого від усіх релігійних організацій». 

 

«Детектор медіа» звернулася до прес-служби «2+2» із проханням прокоментувати заяву представників Церкви адвентистів сьомого дня та поінформувати, чи планує телеканал спростовувати факти, як це вимагають автори заяви. У прес-службі поінформували, що не коментуватимуть цю заяву та пропонують  адвентистам звернутися до керівництва каналу.

 

Як поінформував Максим Балаклицький, адміністрація церкви подала заяву про спростування й текст спростування керівництву каналу «2+2». 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6256
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Міла
146 дн. тому
Погоджуюсь з Євгеном.
Євген
228 дн. тому
Ну, офіційно, десятина й справді розподіляється не напряму, а через конференцію, але є одне але... Як колишній адвентист можу сказати, що шляхи отримання цієї десятини від віруючих є маніпулятивними – коли тобі розповідаються, що десятина це ознака твоїх відносин з Богом, то тобі не хочеться засмучувати Бога й демонструвати іншим якісь проблеми в цьому питанні, навіть, якщо у відносинах з Богом усе гаразд. Також, навіть досить відомі проповідники церкви, вдаються до заяв, у проповідях, що негаразди в у вашому житті можуть бути пов'язані з тим, що ви не принесли десятину Богові. Адвентисти намагаються дотримуватися багатьох вчень Писання, згідно Старого Заповіту та навіть в цьому є непослідовними, коли це невигідно (як у випадку з десятиною), адже десятина в Старому Завіті йшла на три напрямки й сплачувалася лише тими євреями котрі, або були землевласниками, або розводили худобу, а всі інші не зобов'язані були її сплачувати. А ось три напрямки десятини: левити й священники (котрі не мали приватної власности), бідні/вдови/сироти (малозабезпечені), витати вірянином на їжу під час щорічних свят у Єрусалимі. Третій аспект організація АСД чомусь дуже часто оминає, як і те, що в оскільки в Новому Заповіті всі віруючі у Христа визнаються "царським священством" досить проблематично визначити, хто кому має віддавати десятину. Але для церкви АСД це грошове питання тому послідовністю можна знехтувати. Як і в інших питаннях. Бачу, деякі коментатори тут нахвалюють церкву – у нас з вами панове схоже різні церкви АСД, адже туди куди я ходив були живі люди, а не опис з буклетів чи образи заздалегідь записаних телепередач.
Ирина
3159 дн. тому
Дуже шкода що канал 2+2 себе показав з такої сторони, церква "АДВЕНТИСТІВ СЬОМОГО ДНЯ" вчить лише доброму. як колишня прихожанка можу про це сказати всім.
Гость+
3159 дн. тому
Очень довольна их клубом для детей, моя внучка начала сама ходить и я решила, не жалею, хотя все вокруг запугивали, отношения как с самыми лучьшими родственниками, ничего никто не вымагает и не требует, ложь какуюто вы показали в моем городе, это Сумская обл. очень замечательная церковь и многим советую так жить и поступать, хоть я и просто гость, хожу со своей внучкой.
гость
3159 дн. тому
Я знаю церковь эту в своем городе, она у меня по сосетству, очень хорошая церковь, люди, отношение, дети мои там гуляют и я рад за таких приятных открытых людей, в помощи не отказывают. А вообще бы побольше таких людей, а не хануриков и кровопийцев, которые на каждом углу и на каждой мелочи тебя обманывают.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду