Гужва заявив, що не переховується від правосуддя - суд невдовзі обере йому запобіжний захід

Гужва заявив, що не переховується від правосуддя - суд невдовзі обере йому запобіжний захід

3 Серпня 2015
1904

Гужва заявив, що не переховується від правосуддя - суд невдовзі обере йому запобіжний захід

1904
Гужва заявив, що не переховується від правосуддя - суд невдовзі обере йому запобіжний захід
Гужва заявив, що не переховується від правосуддя - суд невдовзі обере йому запобіжний захід

Сьогодні, 3 серпня, колишній головний редактор газети «Вести» і керівник холдингу «Мультимедіа інвест груп» Ігор Гужва, якого Державна фіскальна служба (ДФС) звинувачує у несплаті його холдингом податків,  дав свідчення в офісі ДФС у Києві. За словами екс-головреда, суд, що розгляне обрання йому запобіжного заходу, відбудеться протягом 72 годин. Про це він розповів у коментарі «17 каналу».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 15 липня начальник Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України (ДФС) Вадим Мельник повідомив, що податківці підозрюють Ігоря Гужву  в ухиленні від сплати податків на суму 17,8 млн грн. За словами податківця, на підставі зібраних у ході слідства доказів 1 липня Ігорю Гужві як керівнику ТОВ «Вісті мас-медіа» (компанія - колишній засновник і видавець газети «Вести») винесено повідомлення про підозру в скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків). За цією статтею Ігорю Гужві загрожує штраф від 15 тис. до 25 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Однак податківці не змогли офіційно повідомити пана Гужву про підозру у зв'язку з його відсутністю на території України.

 

31 липня інтернет-видання «Цензор.нет» з посиланням на свої джерела в Державній фіскальній службі України повідомило, що колишнього головного редактора газети «Вести» Ігоря Гужву оголошено у розшук за підозрою в ухиленні від сплати податків.

 

За словами Ігоря Гужви, на допиті 3 серпня він повторив минулі свідчення й заявив, що справу сфабриковано, склад злочину відсутній.

 

«Наразі ми оскаржуємо в суді акт податкової перевірки, по якому нам нарахували 17 мільйонів плюс штраф. Скоріш за все, ми виграємо і ця справа розсиплеться. Зараз податківці готують документи для передачі в суд для обрання мені запобіжного заходу», - розповів пан Гужва.

 

Він додав, що під час минулого режиму стаття, за якою він проходить, була гуманізована під час попереднього політичного режиму: вона передбачає не арешт, а заставу чи особисті зобов'язання.

 

«Що обере суд щодо мене, сказати важко. Ясно, що ця справа  знаходиться на контролі  у влади. Будемо сподіватися, що суд керуватиметься виключно буквою закону і не перейде неприпустиму грань. Після того, як я повернувся (з відпустки за кордоном. - ТК)  мені дзвонять «доброзичливці» і кажуть, що дарма я вернувся, мовляв, все одно ми тебе посадимо тощо», - каже колишні керівник «Вестей».

 

Ігор Гужва зазначив, що сподівається, що сума застави буде «розумною» та такою, яку він зможе заплатити. Він вкотре заявив, що працівники правоохоронних органів тиснуть на нього за вказівкою влади.

 

Пан Гужва також назвав поточний стан зі свободою слова в Україні тривожним. «До мене доходять відомості, що на великих телеканалах уже створено інститут «смотрящих», які вичитують усі новини, які йдуть в ефір, прибирають будь-яку критику влади. Ми повертаємося до найбільш похмурих часів темників», - заявив він.

 

Нагадаємо, 29 липня стало відомо, що головний редактор газети «Вести» і керівник холдингу «Мультимедіа інвест груп» Ігор Гужва залишив медіхолдинг «Вести Украина», продавши свою частку, і звільнився з посади головного редактора газети. В офіційній заяві холдингу йдеться, що Ігор Гужва прийняв рішення припинити роботу в «Вести Украина» і продав свою частку корпоративних прав в медіахолдингу.

 

Відповідно до заяви, офіційні права власності на всі активи медіахолдингу, а саме: телеканал UBR, радіостанцію «Вести», щоденну газета «Вести», сайт vest-ukr.com, а також журнал «Вести. Репортер», наразі належать кіпрській компанії Media Holding Vesti Ukraine. Раду директорів холдингу очолила Ольга Семченко, яку «Українська правда» називає екс-прес-секретарем колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, якому ЗМІ приписують власність медіахолдингу «Вести».  

 

Версія про те, що Олександр Клименко фінансує холдинг «Вести» була поширена в ЗМІ наприкінці 2014 року. Тоді ж згадувалося, що весь 2014 рік «Вестями» займалася екс-прес-секретар пана Клименка Ольга Семченко.

 

На момент створення медіахолдингу Ігоря Гужви у 2013 році холдинг мав назву  «Мультимедіа-інвест груп», а однойменне ТОВ входило в його структуру власності.

 

Як писала «Детектор медіа», щодо медіахолдингу «Вести» Державна фіскальна служба України (ДФС) проводить досудове слідство у кримінальному провадженні від 28.04.2014 за фактами ухилення від сплати податків, фіктивного підприємництва та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, які перераховувались на рахунки ТОВ «Вісті Мас-Медіа», за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст.205, ч.3 ст.209 КК України.

 

З 1 серпня 2014 року засновником і видавцем газети «Вести» замість ТОВ «Вісті мас-медіа» стало ТОВ «Інновація і рішення». У жовтні 2014 року власником цієї компанії стала кіпрська компанія IG Media Ltd («АйДжи Медіа Лтд») з міста Нікосія. А розмір статутного фонду компанії збільшився з 19 млн до 40 млн грн.

 

Варто нагадати, що Слідчим відділом Головного управління СБУ у Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування щодо видання «Вести. Репортер» у кримінальному провадженні за статтею 110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1904
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду