Пішов з життя польський бізнесмен, який допоміг урятувати життя пораненої на Донбасі журналістки

Пішов з життя польський бізнесмен, який допоміг урятувати життя пораненої на Донбасі журналістки

29 Липня 2015
2166

Пішов з життя польський бізнесмен, який допоміг урятувати життя пораненої на Донбасі журналістки

2166
Пішов з життя польський бізнесмен, який допоміг урятувати життя пораненої на Донбасі журналістки
Пішов з життя польський бізнесмен, який допоміг урятувати життя пораненої на Донбасі журналістки

Помер один із найбільших інвесторів України, польський бізнесмен Ян Кульчик, який через свої компанії володів низкою енергетичних активів в Україні, а також планував займатися поставками електроенергії з Хмельницької АЕС європейським споживачам. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Gazeta Wyborcza, яка поінформувала, що бізнесмен помер у віці 65 років у Відні (Австрія) в результаті ускладнень після операції на серці.

 

Водночас польська журналістка Б'янка Залевська, яка співпрацює з телеканалом «Еспресо.TV» і яку минулого року було поранено під час обстрілу на Донбасі, повідомляє, що саме Ян Кульчик був тим доброчинцем, який надіслав літак, аби перевезти важко поранену до лікарні, де їй вчасно надали необхідно кваліфіковану допомогу.

 

«Сьогодні помер один з найкращих людей, яких я зналa. Саме завдяки йому я можу ходити після того, як була поранена. Ян Кульчик надіслав власний літак, щоб врятувати. Чоловік, який зробив багато хорошого для цього світу. Для деяких він найбагатший поляк, длa іншиx людина - душа. Він був великим другом України... Серце розривається від несправедливості долі», - написала журналістка у своєму Facebook.

 

Пані Залевська (крайня зліва) і Ян Кульчик

 

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, Як Кульчик з 2000 року очолював список найбагатших громадян Польщі, а медіа оцінюють вартість його статків у 15,1 млрд злотих (близько 4 млрд дол.).

 

Згідно з довідкою УНІАН, польський бізнесмен володів компанією Kulczyk Investments, яка спеціалізується на інвестиціях в енергетику, нафту і газ, мінеральні ресурси, а також в інфраструктуру та нерухомість. У 2010 році він отримав контроль над українською газодобувної компанією «КУБ-ГАЗ». Компанія веде видобуток газу у Дніпровсько-Донецькому басейні: Ольгівське, Макіївське, Північне Макіївське, Крутогорівське і Вергунське родовища. Восени 2014 року стало відомо, що «Енергоатом», оператор усіх діючих АЕС України, і Kulczyk Investments вивчають питання організації експорту електроенергії до Європейського Союзу з другого блоку Хмельницької АЕС.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 27 липня Б'янка Залевська отримала тяжкі травми у зоні проведення АТО на Донбасі, серед яких вогнепальне поранення та перелом хребта. Їй зробили операцію на ключиці у харківський лікарні, а потім відправили літаком на лікування до Варшави. З Польщі вона готувала сюжети для телеканалу «Еспресо TV», а також заявляла, що планує повернутися працювати в Україну.

 

1 грудня 2014 року Президент України Петро Порошенко нагородив польську журналістку Б'янку Залевську  орденом княгині Ольги III ступеня.

 

Нагадаємо, співголова так званого «Народного фронту Новоросії», один з лідерів так званого «Харківського опору» Костянтин Долгов заявив, що польська журналістка Б'янка Залевська, яка наразі співпрацює з телеканалом «Еспресо.TV», є бійцем батальйону «Айдар» і начебто  причетна до військоих злочинів.  Він стверджує, що громадянка Польщі є не журналісткою, а снайпером добровольчого батальйону «Айдар» і «брала безпосередню участь в тортурах і знущаннях над полоненими ополченцями» у місті Щастя (Луганська область). Він погрожує докласти усіх зусиль, аби покарати журналістку. Доказом того, що пані Залевська є снайпером, на думку пана Долгова, може слугувате те, що польська журналістка була одягнута у камуфляж, і те, що її начебто упізнав якийсь невідомий чоловік з Луганщини, прізвище якого він не наводить.

 

«Детектор медіа»

Фото - Gazeta Wyborcza і Facebook Б'янки Залевської

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду