ICTV вирізав із серіалу «Спецзагін “Шторм”» згадки про ФСБ, замінивши їх на СБУ

ICTV вирізав із серіалу «Спецзагін “Шторм”» згадки про ФСБ, замінивши їх на СБУ

22 Липня 2015
4753

ICTV вирізав із серіалу «Спецзагін “Шторм”» згадки про ФСБ, замінивши їх на СБУ

4753
ICTV вирізав із серіалу «Спецзагін “Шторм”» згадки про ФСБ, замінивши їх на СБУ
ICTV вирізав із серіалу «Спецзагін “Шторм”» згадки про ФСБ, замінивши їх на СБУ

Телеканал ICTV показує серіал «Спецзагін "Шторм"» виробництва українсько-російської кінокомпанії Star Media, у якому переозвучив деякі епізоди, вирізавши з них згадки про ФСБ і замінивши їх на згадки про СБУ. На цю трансляцію звернув увагу у Facebook головний редактор інтернет-видання Zaxid.net Олег Онисько.

 

«ICTV показує якийсь російський серіал. Один з героїв каже: "Твоїх (пауза, іншим голосом) - СБУ - почало шукати...". Титри: "Твоїх ФСБ почало шукати...". УкроТБ успішно адаптує укрозакони», - написав журналіст.

 

«Детектор медіа» з власних джерел отримала підтвердження того, що написане паном Ониськом мало місце в ефірі: в епізоді серіалу «Спецзагін "Шторм"» лунало слово «СБУ», озвучене іншим голосом, тоді як в українських субтитрах залишилося «ФСБ».

 

Серіал «Спецзагін "Шторм"» знято у 2013 році українсько-російською компанією Star Media. Таким чином, він є копродукцією. Однак закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України» забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора, вироблених після 1 серпня 1991 року, незалежно від країни-виробника.

 

Джерело «Детектор медіа» в Держкіно пояснило, що українські канали ще до вступу в дію закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України» почали вирізати з фільмів і серіалів згадки про органи держави-агресора, щоб вивести цей контент з-під дії закону.

 

«Детектор медіа» звернулася по коментар до телеканалу ICTV та очікує на відповідь.

 

Перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк повідомила «Детектор медіа», що дала доручення апарату промоніторити цей серіал в ефірі ICTV. Результати моніторингу Нацрада спрямує в Держкіно, яке й має визначити, чи допустив телеканал порушення закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України». Адже саме Держкіно володіє інформацією про прокатні посвідчення на фільми та серіали і має накладати санкції (штрафи) за порушення закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України».

 

Дізнатися, чи має телеканал ICTV прокатне посвідчення на серіал «Спецзагін "Шторм"» «Детектор медіа» не вдалося: голова Держкіно Пилип Іллєнко наразі перебуває на лікарняному та не зміг відповісти на це запитання. Однак пообіцяв розібратися.

 

Також пан Іллєнко на запитання «Детектор медіа» уточнив, що Держкіно досі не має Порядку накладання штрафів за показ заборонених законом фільмів і серіалів. Зі слів пана Іллєнка, проект документу скеровано на затвердження до Міністерства культури України і зараз він проходить погодження у відомствах.

 

Таким чином, навіть у разі підтвердження можливих порушень телеканалами закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України» канали досі не отримують ніякого покарання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4753
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
AJ
3170 дн. тому
Як тільки не викручуються, щоб крутити ці кацапстанські висери.
Глядач
3171 дн. тому
Хто воює за Батьківщину, а ці колаборанти труять своїх співгромадян ординським лайном. Їм гроші не пахнуть? Може, треба просто прикрити к бісовій матері цей канал?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду