В Україні створено нову ініціативу - Європейську асоціацію якісної журналістики

21 Липня 2015
2523

В Україні створено нову ініціативу - Європейську асоціацію якісної журналістики

2523
В Україні створено нову ініціативу - Європейську асоціацію якісної журналістики

Співпраця кількох українських, австрійських, молдовських, румунських та німецьких вищих навчальних закладів у рамках проекту Темпус-IV «Крос-медіа і якісна журналістика», яка тривала три роки, завершено створенням міжнародної медіаорганізації - Європейської асоціації якісної журналістики.   

 

На зборах ініціаторів асоціації в Інституті журналістики у Києві було обговорено місце і завдання нової організації в контексті підвищення якості ЗМІ Східної Європи, правову форму, робочу назву організації - Європейська асоціація якісної журналістики.  Головою організації обрано директора Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка Володимира Різуна та представників у кожній з країн-учасниць - в Україні та у Молдові.

 

На зборах німецьких партнерів представляли журналіст Ральф Кендльбахер і завідувач кафедри комунікацій Університету Пассау (Баварія) професор Ральф Гольфельд. Від Молдови ініціативу підтримали викладачі журналістики двох кишиневських вишів, від України - Інститут журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, «Академія української преси» (АУП), факультет систем і засобів масової комунікації Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара та кафедра журналістики Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.  

 

«Криза в Україні показала, що інвестиції в якість журналістики є інвестиціями у достовірність, незалежність і у підвищення довіри суспільства до медіа. Якість журналістики - це дещо більше, ніж просто щоденна робота в медіа. Це засіб медійної демократії, який працює на формування відкритого прозорого суспільства. Якість журналістики при цьому визначає спільні європейські цінності і гарантує баланс влади», - сказав один із засновників нової медіаінституції Ральф Кендльбахер.

 

Міжнародна організація якісної журналістики у Східній Європі спрямовуватиме свої зусилля на інституційне закріплення усвідомленої необхідності такого розуміння медіа. Планується створити платформу для університетів і медіаіндустрії, зміст і користь якої полягатиме у якісній взаємодії журналістської освіти та виробництва, запровадженні проектів медіаосвіти. Загалом це буде інвестицією у розвиток суспільної демократії.

 

Відомо, що підтримувати якісну східноєвропейську журналістику готова організація «Репортери без кордонів».    

 

Наприкінці липня ініціатори зберуться у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича  на міжнародну конференцію, де обговорять наступні кроки у розвитку Європейської асоціації якісної журналістики та шляхи досягнення якісних стандартів у ЗМІ.

 

Любов Василик для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2523
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду