НМПУ закликає зреагувати на списки «небажаних журналістів», які складає окупаційна влада Криму

НМПУ закликає зреагувати на списки «небажаних журналістів», які складає окупаційна влада Криму

17 Липня 2015
1614

НМПУ закликає зреагувати на списки «небажаних журналістів», які складає окупаційна влада Криму

1614
НМПУ закликає зреагувати на списки «небажаних журналістів», які складає окупаційна влада Криму
НМПУ закликає зреагувати на списки «небажаних журналістів», які складає окупаційна влада Криму

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) закликає українську владу припинити» політику мовчазного спостерігання за згортанням свободи слова в окупованому Криму», а російську - припинити дискримінацію журналістів. Про це йдеться на сайті профспілки.

 

«Першими, хто постраждали під час та після російської анексії півострова стали журналісти, які відмовилися працювати за вказівками місцевої окупаційної влади. Через постійний тиск, залякування та фізичну загрозу багатьом довелося покинути свої домівки та цілими редакціями переїхати на материкову частину України», - нагадує НМПУ.

 

За твердженням медіа профспілки, ті журналісти, які залишаються на окупованій території у Криму, продовжують стикатися з постійними утисками. «Окрім обшуків, викликів на допити місцевими спецслужбами тощо багатьом з тих, хто у таких умовах залишається непідконтрольними кримській «владі», створюються додаткові перешкоди в отриманні інформації, доступ до якої не може бути обмежений ані за законодавством Росії, яка де-факто контролює ситуацію у Криму, ані міжнародними документами, які ратифікувала РФ», - заявляє НМПУ.

 

Медіапрофспілки повідомляє, що у Криму так звана «влада» складає списки «небажаних журналістів».  «Як повідомляють кримські журналісти, тепер місцеві чиновники для висвітлення своєї діяльності обирають прес-центри місцевих комерційних видань, а не державні платформи. Ті ж, у свою чергу, під тиском "влади" відсіюють небажаних. Кримські журналісти кажуть, що «списки небажаних» негласно формуються "міністерством" внутрішньої політики, інформації та зв'язку окупаційного уряду Криму», - йдеться у заяві.

 

НМПУ нагадує, що такі дії «кримської влади» порушують не тільки українське законодавство, а й Конституцію Росії (ст. 17 та 19) яка декларує, що здійснення прав та свобод людини не повинно порушувати права та свободи інших осіб, а також гарантує державою рівність цих прав та свобод незалежно від будь яких ознак. Порушується також ст. 14 Європейської конвенції з прав людини, яка забороняє дискримінацію за будь якими ознаками.

 

«Така практика є неприпустимою, оскільки несе загрозу повного викорінення професійної журналістики у Криму і як наслідок - кримчани залишаться без альтернативної інформації, яку отримуватимуть тільки з пропагандистських джерел. Заважаючи на це, НМПУ закликає російську владу припинити порушення прав та дискримінацію журналістів у Криму. А від профільних відомств України - офіційно відреагувати на те, що відбувається у медіасфері півострова», - закликає НМПУ.

 

Нагадаємо,  Комітет захисту журналістів (КЗЖ)  14 липня опублікував доповідь про стан свободи преси в Криму, підготовлену Музаффаром Сулеймановим. Доповідь «Вибір журналістів Криму: еміграція чи російська цензура» базується на інформації, отриманій під час нещодавньої поїздки співробітника КЗЖ до Києва, де дослідник Програми Європи та Центральної Азії провів ряд зустрічей з українськими журналістами та правозахисниками, а також на аналізі обстановки в регіоні з моменту його анексії Росією у березні 2014 року. Також Комітет підготував інтерактивну «Карту порушень», що містить коротку інформацію про репресії, рейди та закриття редакцій ЗМІ, задокументованих КЗЖ за останній рік. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1614
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду