ZIK заявляє про черговий напад на журналістів – міліція відкрила провадження за перешкоджання

ZIK заявляє про черговий напад на журналістів – міліція відкрила провадження за перешкоджання

7 Липня 2015
2016

ZIK заявляє про черговий напад на журналістів – міліція відкрила провадження за перешкоджання

2016
ZIK заявляє про черговий напад на журналістів – міліція відкрила провадження за перешкоджання
ZIK заявляє про черговий напад на журналістів – міліція відкрила провадження за перешкоджання

Телеканал ZIK заявляє, що 6 липня на його знімальну групу було скоєно черговий напад - у Жовківському районі Львівської області, де журналісти знімали сюжет про стихійне сміттєзвалище. Про це йдеться в повідомленні каналу.

 

6 липня на гарячу лінію телеканалу ZIK надійшло повідомлення про стихійне сміттєзвалище в сосновому лісі біля відпочинкової бази на території Жовквівського району Львівської області. Знімальна група у складі журналістки Марії Чистякової, оператора, водія та інформатора виїхали на місце, аби зняти сюжет для програми новин «Огляд дня».

 

На каналі зазначають, що журналісти перевірили і підтвердили факт забруднення екологічної зони. «У масово викопаних ямах посеред лісової галявини знаходилися викинені купи пластикового посуду та пляшки з-під алкогольних напоїв. Безпосереднє "сусідство" звалища із відпочинковою базою "Сонячні озера" свідчило про джерело походження сміття», - йдеться в повідомленні.

 

Журналісти звернулися до керівництва бази, аби з'ясувати свою гіпотезу. Як заявляє телеканал ZIK, власник відпочинкового комплексу та орендатор місцевого озера, замість відповісти на питання журналістів і пояснити причини забруднення лісової зони, накинувся на оператора та намагався нанести йому тілесні ушкодження. Знімальній групі вдалося покинути місце інциденту.

 

Журналісти звернулися до працівників Жовківського райвідділу міліції і разом зі слідчо-оперативною групою повернулися на місце пригоди, аби зафіксувати всі подробиці конфлікту. У міліції підтвердили факт звернення журналістів регіонального телеканалу, не розголошуючи назви каналу. Проте в прес-службі ГУ МВС у Львівській області повідомили, посилаючись на журналістку телеканалу, що під час зйомок репортажу в одному з сіл Жовківського району (Львівська область) на знімальну групу напали шестеро охоронців.

 

Пізніше в міліції уточнили, що за цим фактом розпочато досудове розслідування за ч.1 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

 

У свою чергу керівництво медіахолдингу ZIK закликає правоохоронні органи максимально швидко й об'єктивно розслідувати напад на журналістів їхнього телеканалу, оскільки останнім часом випадки перешкоджання роботі журналістів набули загрозливого характеру.

 

Нагадаємо, що наприкінці квітня у столичному передмісті біля будинку вже екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря був здійснений напад на знімальну групу антикорупційного проекту «Наші гроші» на ZIK. Зрештою, пан Чеботар подав у відставку. Нещодавно кримінальне провадження, ініційоване за заявою його дружини Варвари Чеботар, яка звинувачувала медійників у «втручанні в особисте життя», закрито через відсутність у діях журналістів складу злочину.

 

Тим часом 11 червня в Україні набув чинності закон, що посилив відповідальність за перешкоджання журналістам. Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім'ї у зв'язку зі здійсненням журналістом професійної діяльності карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2016
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду