Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС», що мав виходити на каналі «Україна» - Артеменко

Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС», що мав виходити на каналі «Україна» - Артеменко

2 Липня 2015
2294

Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС», що мав виходити на каналі «Україна» - Артеменко

2294
Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС», що мав виходити на каналі «Україна» - Артеменко
Держкіно відкликало прокатне посвідчення серіалу «ФЕС», що мав виходити на каналі «Україна» - Артеменко

Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів Державного агентства України з питань кіно 2 липня прийняла рішення про відкликання прокатного посвідчення серіалу «ФЕС» («Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань»). Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, який брав участь у засіданні комісії.

 

«Прокатне посвідчення «ФЕС» було відкликане», - зазначив пан Артеменко.

 

Коментуючи таке рішення, голова Нацради висловив сподівання, що цей випадок засвідчить продюсерам телеканалів, що займаючись переробкою російського контенту, вони борються самі з собою й втрачають глядача.

 

«Я думаю, що це рішення про відкликання прокатки «ФЕС» правильне. Не лише з точки зору самого контексту цього серіалу, який, як на мене, не змінив своєї суті та призначення, а на перспективу, приклад на майбутнє. Цей випадок покаже телеканалам, що реально вони борються самі з собою, втрачають глядача. Ми маємо зрозуміти, що українське телебачення треба змінювати з початків, а не накладати нові цеглини на гнилі дошки фундаменту», - зазначив пан Артеменко.

 

Також він додав: «Можливо, телеканал "Україна " подасть до суду на це рішення. Звичайно, вкладено немалі гроші у "ФЕС ", підправляючи його. Вони мають на це право. Але маю надію, що суд також не визнає це українським продуктом, а просто переробкою славнозвісного російського серіалу "След "».

 

«Детектор медіа» звернулася по коментарі до голови Держкіно Пилипа Іллєнка. Пан Іллєнкло сказав, що готовий буде відповісти на запитання після того, як буде поширено прес-реліз відомства стосовно рішення по «ФЕС».

 

Нагадаємо, «ФЕС» є переробленою версією російського серіалу «Слід», забороненого для трансляції в Україні.

 

Засідання експертної комісії було закритим для преси, аби не чинився тиск на експертів.

 

Як писала «Детектор медіа», 24 червня генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, що Держкіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався. 

 

У відповідь у Держкіно повідомили, що не мали жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС». Водночас відомство визнало, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини, підзаконний акт для усунення яких розробляється. Разом з тим Держкіно за зверненням правовласника скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення на російський телесеріал «Слід».

 

Директор холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» Євген Лященко пояснив, що телеканал «Україна» викупив відзняті робочі матеріали російського серіалу «Слід» і франшизу та зробив на їхній основі новий продукт. За його словами, телекомпанія провела додаткові зйомки, зробила комп'ютерну графіку та новий монтаж.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2294
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду