Нацрада за зверненням Генпрокуратури перевірила законність заснування БТБ

Нацрада за зверненням Генпрокуратури перевірила законність заснування БТБ

2 Липня 2015
2457

Нацрада за зверненням Генпрокуратури перевірила законність заснування БТБ

2457
Нацрада за зверненням Генпрокуратури перевірила законність заснування БТБ
Нацрада за зверненням Генпрокуратури перевірила законність заснування БТБ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за зверненням Генеральної прокуратури України провела позапланову перевірку ТОВ «Банківське телебачення» (телеканал БТБ) щодо дотримання вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» під час ліцензування цього мовника.

 

«Головним питанням було, чи мав Національний банк України право створювати телерадіоорганізацію», - пояснив заступник голови Нацради Григорій Шверк.

 

За його словами, коли працівники Нацради прийшли проводити перевірку компанії, вони з'ясували, що статутні документи телерадіоорганізації вилучені Генеральною прокуратурою України, тому провести перевірку не було можливості.

 

Керівник юридичного управління Нацради Уляна Фещук уточнила, що компанія надала Нацраді копії статутних документів, які працівники регулятора оглянули і склали акт про перевірку. «Але в Національної ради на момент перевірки не було повноважень встановлювати ці факти», - зауважила вона.

 

Перевірка встановила, що ТОВ «Банківське телебачення» створене 17.06.2011 відповідно до постанови правління Національного банку України (НБУ) від № 196 від 17.06.2011 та протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Банківське телебачення» № 1 від 17.06.2011 зі статутним капіталом у розмірі 10 млн грн, частка Національного банку України становила 100%.

 

Статут ТОВ «Банківське телебачення» було затверджено загальними зборами учасників ТОВ «Банківське телебачення» 17.06.2011 року. Статутом у редакції 2011 року було визначено, що «метою створення та діяльності Товариства є забезпечення діяльності Національного банку України в частині інформаційного забезпечення шляхом надання послуг у сфері інформаційних потреб та інформаційної підтримки, а також створення необхідних умов для забезпечення громадян та суспільства своєчасною достовірною та повною інформацією про політику Національного банку України з метою висвітлення виконання його основних функцій, шляхом широкого використання інформаційних технологій».

 

Статут ТОВ «Банківське телебачення» в новій редакції затверджено загальними зборами учасників ТОВ «Банківське телебачення» 27.03.2015. Наразі керівником компанії (в.о. директора) відповідно до наказу Міністерства інформаційної політики № 23/1-к від 01.04.2015 є Тарасов Д.А.

 

Відповідно до постанови правління НБУ № 196 від 17.06.2011 ТОВ «Банківське телебачення» було створено з метою оперативного інформування громадськості про діяльність НБУ, події в банківській системі України та інших країн, на виконання статті 68 закону «Про Національний банк України». Втім, ця стаття закону в редакції станом на 17.06.2011 не містила повноважень НБУ засновувати телерадіоорганізації, а статтею 71 закону «Про Національний банк України» в редакції станом на 17.06.2011 Нацбанку було заборонено бути акціонером або учасником банків та інших підприємств, установ.

 

Однак закони «Про телебачення і радіомовлення» і «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» не дають Нацраді права під час ліцензування вимагати якісь додаткові документи від претендентів на ліцензію, наприклад, статутні документи її засновників. Відтак, Нацрада не змогла встановити факт дотримання вимог статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення» на час створення ТОВ «Банківське телебачення».

 

Результати цієї перевірки Нацрада взяла до відома та направить копії матеріалів перевірки до ГПУ.

 

Нагадаємо, у травні 2014 року Головне слідче управління Генеральної прокуратури розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем колишніми високопосадовцями Національного банку України при створенні телеканалу «Банківське телебачення» та оголосила в розшук Сергія Арбузова, якому інкримінують привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 ККУ).

 

ТОВ «Банківське телебачення» було створено у 2011 році за рішенням правління Національного банку України, який тоді очолював Сергій Арбузов.

 

На даний момент ТОВ «Банківське телебачення» (канал БТБ) уже передано Міністерству інформаційної політики України, воно має стати базою для створення каналу іномовлення Ukraine Tomorrow.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2457
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слава
3193 дн. тому
Что-то я не очень понял, чем занималась Нацрада, если она проверку проводила, а результатов не дала. Но другая логическая связка более чем понятна - если Минстець создает на базе этого БТБ свой канал, то значит с разрешительными документами там все в порядке, иначе Минстець бы нарушал закон, что противоречит здравому смыслу. То есть все эти проверки, по факту, уже давно не имеют смысла за очевидностью результатов.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду