Голова Нацради застерігає щодо небезпечного прецеденту із серіалом «Слід»

Голова Нацради застерігає щодо небезпечного прецеденту із серіалом «Слід»

25 Червня 2015
2745

Голова Нацради застерігає щодо небезпечного прецеденту із серіалом «Слід»

2745
Голова Нацради застерігає щодо небезпечного прецеденту із серіалом «Слід»
Голова Нацради застерігає щодо небезпечного прецеденту із серіалом «Слід»

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко вважає, що Державне агентство з питань кіно перегляне свою позицію щодо видачі прокатного посвідчення переробленому серіалу «Слід». Інакше це стане прецедентом «дешевого переформатування». Таку думку пан Артеменко висловив на своїй сторінці у Facebook.

 

«Відповідність серіалу "След" - це не предмет регулювання Національної ради, ми керуємось тим рішенням щодо прокатних посвідчень, яке приймає Держкіно. Інше питання - моє ставлення до цього. Воно двояке. Бо з одного боку, за всіма формальними ознаками Держкіно було праве, видавши прокатне посвідчення цьому серіалу. Але з іншого, з точки зору громадянина, - думаю, що таке переформатування російського серіалу є простою маніпуляцією. Змінилась лише обкладинка серіалу, а його суть залишилась такою ж - російською», - вважає пан Артеменко.

 

«Думаю, що Держкіно перегляне свою позицію. Й остаточно визначиться, там працюють патріоти й професіонали. Нарешті ми бачимо позитивні зміни в медіасфері - канали втричі збільшили нацпродукт, проводять переговорами з різними європейськими та міжнародними партнерами щодо зйомок та покупки продукту. І, якщо зараз пропустити такі видозміни формату - це стане прецедентом "дешевого переформатування"», - застерігає голова Нацради.

 

Юрій Артеменко визнає наявність проблем із застосуванням закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України» - так званого закону про заборону російських серіалів. За його словами, оскільки індустрія сама не брала активної участі в зміні ефіру, вона не змогла вчасно відреагувати на зміни законодавства і відредагувати свій ефір.

 

Голова Нацради також визнає, що закон «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України» недосконалий. «Зараз Комітет ВР по свободі слова, Держкіно за нашої участі активно працює над змінами до нього. Але локомотивом цього процесу все одно мають буди органи в сфері культури - Міністерство культури, Комітет ВР з питань культури», - повідомив пан Артеменко.

 

Крім того, нагадав він, у Держкіно зараз обговорюється два важливі концепти оцінки продукту як українського: «Перший - де знято і хто вклав більше грошей - як на мене, ще один варіант маніпулювання та спотворення. Другий - європейський, більш прогресивний та вдалий - це бальна система, коли наявність окремих українських елементів набирає певну кількість балів, і коли ці бали досягають межі - фільм вважається українським, а якщо не набирає - то така вже його доля) Але друга система явно більш прозора та чесна».

 

Нагадаємо, 24 червня на прес-конференції генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко заявив, що Державне агентство України з питань кіно видало прокатне посвідчення переробленому російському серіалу «Слід», заявленому як український серіал «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань» виробництва каналу «Україна». На його думку, такий крок перекреслює процес розвитку виробництва вітчизняних серіалів, який щойно почався.

 

У відповідь Держкіно повідомило, що не мало жодних правових підстав для відмови каналу «Україна» у видачі прокатного посвідчення телесеріалу «ФЕС». Водночас відомство визнало, що в чинному законодавстві, яке регулює кінематографію, є прогалини, підзаконний акт для усунення яких розробляється.

 

Директор холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» Євген Лященко пояснив, що телеканал «Україна» викупив відзняті робочі матеріали російського серіалу «Слід» і франшизу та зробив на їхній основі новий продукт. За його словами, телекомпанія провела додаткові зйомки, зробила комп'ютерну графіку та новий монтаж.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду