Асоціації провайдерів приєднуються до протесту проти  закону про «вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО»

Асоціації провайдерів приєднуються до протесту проти закону про «вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО»

17 Червня 2015
1509

Асоціації провайдерів приєднуються до протесту проти закону про «вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО»

1509
Асоціації провайдерів приєднуються до протесту проти  закону про «вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО»
Асоціації провайдерів приєднуються до протесту проти  закону про «вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО»

Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК), Спілка операторів телекомунікацій міста Одеси і Одеської області, Асоціація «Укртелемережа», Спілка кабельного телебачення України приєднуються до протесту громадських організацій у сфері медіа проти законопроекту про «вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО». Про це йдеться у повідомленні прес-служби АППК.

 

На думку провайдерів і операторів телекомунікацій, законопроект запроваджує режим інформаційної блокади відомостей із зони проведення АТО, жорсткої цензури та унеможливлює вільне обговорення суспільно-значущих подій у державі, у тому числі з використанням соціальних мереж. 

 

Нагадаємо, проект Закону України №2050а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції» зареєстрований 9 червня 2015 року народними депутатами України Іваном Вінником («Блок Петра Порошенка») у співавторстві з Дмитром Тимчуком («Народний фронт») і Вадимом Кривенком («Народний фронт»). Законопроект №2050а народні депутати внесли на розгляд парламенту 9 червня.

 

Парламентарі запропонували уточнити чинні статті Кримінального кодексу, які передбачають відповідальність службових осіб та громадян України за будь-які заклики до терористичних дій, а також внести зміни до ЗУ «Про боротьбу з тероризмом». Також депутати пропонують встановити в законопроекті таке правопорушення як «Інформаційне сприяння тероризму», заборонити поширення в будь-який спосіб ідеології тероризму та інформації, яка має на меті пропаганду або виправдання терроризму. У документі перераховано розлогий перелік відомостей, які забороноється поширювати без дозволу оперативного штабу у разі, коли вона не відноситься до інформації з обмеженим доступом.

 

«Необхідність прийняття законопроекту автори обґрунтували потребою припинити розповсюдження в засобах масової інформації та соціальних медіа військових відомостей, тому що це ставить під загрозу успішне проведення антитерористичної операції. Для запобігання розповсюдженню такої інформації будь-яким способом, народні депутати запропонували викласти у новій редакції ст.17  Закону України «Про боротьбу з тероризмом», доповнивши ії положеннями про заборону поширення  переліку військових відомостей та посилити кримінальну відповідальність громадян за такі дії», - зазначають асоціації провайдерів.

 

Зокрема, у якості прикладу наводиться таке положення проекту Закону: «Незаконне розповсюдження або сприяння розповсюдженню інформації, поширення якої забороняється законодавством ... - караються арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої».

 

«На наше переконання, положення законопроекту нагадують ситуацію з диктаторськими законами від 16 січня 2014 року і є спробою перекласти відповідальність за помилки щодо інформаційної політики на звичайних громадян України», - заявляють асоціації провайдерів.

 

Провайдери нагадують, що у своєму колективному листі до народних депутатів професійні об'єднання звертають увагу на те, що «запропоновані зміни законодавства прямо зачіпають інтереси широких прошарків населення України.  «До літа цього року у соціальних мережах було зареєстровано близько 40 млн українських акаунтів - цифра, порівнянна з кількістю населення країни. Неоднозначність трактування, складність, об'ємність заборон, сувора відповідальність за поширення зазначеної інформації призведе до того, що на тему подій в зоні АТО буде покладено інформаційне «табу», неприпустиме у демократичному суспільстві», - попереджають асоціації провайдерів.

 

Нагадаємо, активісти руху «Стоп Цензурі!» та громадські організації закликали депутатів парламенту Івана Вінника («Блок Петра Порошенка»), Дмитра Тимчука («Народний фронт») та Вадима Кривенка («Народний фронт») відкликати законопроект № 2050а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції». Про це йдеться у спільній заяві руху та ГО. Заяву підтримали ГО «Інститут масової інформації», ГО «Інститут Медіа Права», ГО «Донецький інститут інформації», ГО «Громадське телебачення Донбасу», ГО «Спільно», ГО «Центр UA», ГО «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду