Нацрада виявила проблеми з виконанням закону про заборону російських серіалів

Нацрада виявила проблеми з виконанням закону про заборону російських серіалів

12 Червня 2015
3766

Нацрада виявила проблеми з виконанням закону про заборону російських серіалів

3766
Нацрада виявила проблеми з виконанням закону про заборону російських серіалів
Нацрада виявила проблеми з виконанням закону про заборону російських серіалів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виявила певні проблеми з контролем за виконанням телеканалами закону «Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України», що забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора (Росії) та радянських органів державної безпеки, вироблених після 1 серпня 1991 року, а також трансляцію на ТБ будь-яких фільмів, вироблених резидентами РФ після 1 січня 2014 року. Про це журналістам розповів член Нацради Владислав Севрюков.

 

У процесі моніторингу 5-9 червня, одразу після набрання чинності цим законом, Нацрада зіштовхнулася з неможливістю визначити з ефіру дату виробництва серіалів, що транслюються на українських каналах.

 

«Усі телеканали мають спільну проблему: вони ріжуть титри. Відтак, ми не можемо визначити, якого року виготовлена та чи інша серія. Наприклад, у серіалі «Кухня» серії, зняті до 2014 року, дозволені, а після 1 січня 2014 року - заборонені. Так само у «Воронінах». Телеканали сьогодні порушують закон про кінематографію, який вимагає чітко вказувати титри, де вказано, хто виробник (це питання ми вже піднімали, коли не могли ідентифікувати, чи власне це виробництво, чи національне, чи іноземне), дата виробництва», - розповів пан Севрюков.

 

Наприклад, за його словами, Нацрада не змогла ідентифікувати дату виготовлення серій серіалу «Кухня» на каналі ТЕТ, «Хороші руки» на «1+1», «П'ята варта» на «Індиго TV» тощо. Визначити дату виготовлення серій можна з їхніх прокатних посвідчень, отримати які Нацрада може під час перевірок мовників.

 

«Але ми вирішили зараз не призначати перевірок каналам, до яких у нас є запитання, а підготували листи на ТРК «Україна», «1+1», Новий канал, ТЕТ. Ми їм описуємо зміст серій і просимо показати прокатні посвідчення, які видані до 2014 року. Так само ми звернулися до Держкіно з описом серій і просимо надати інформацію про прокатні посвідчення на ці продукти», - розповів пан Севрюков.

 

Інакші проблеми Нацрада виявила щодо трансляції серіалів «Пристрасті за Чапаєм» і «Лягавий» на телеканалі ICTV. Перший має ознаки порушення закону про декомунізацію, а героєм другого є працівник Міністерства внутрішніх справ СРСР. «У законі, де є вичерпний перелік радянських органів державної безпеки (популяризація яких забороняється. - ТК), МВД СССР відсутнє. Там є ВЧК, ЧК, ВУЧК, ГПУ, ОГПУ, НКВД, НКГБ, МГБ, КГБ, а МВД СССР немає! Тому ми звертаємося до депутатів, які ініціювали цей закон, з пропозицією додати МВД СССР, якщо вони вважають його забороненим».

 

Загалом, на думку Владислава Севрюкова, контроль Нацради за виконанням закону зводиться до контролю за наявністю прокатних посвідчень. Закон передбачає, що Державне агентство з питань кіно не видає прокатних посвідчень фільмам, які підпадають під заборону, й анульовує раніше видані прокатні посвідчення. «Ситуація замикається на Держкіно. Бо за тими критеріями, за якими ми маємо відстежувати продукт, Держкіно не має давати йому прокатних посвідчень. Фактично Нацрада має контролювати відсутність прокатних посвідчень», - звернув увагу пан Севрюков.

 

У практиці Нацради були випадки, коли телеканали показують продукт без прокатних посвідчень або з порушенням їхніх умов. «Тому, звичайно, моніторинг буде, і якщо будемо виявляти показ без прокатних посвідчень, будемо складати акти і передавати в Держкіно, і вони їх будуть штрафувати», - резюмував пан Севрюков.

 

Нагадаємо, «Детектор медіа» вже аналізувала деякі можливі проблеми з виконанням закону про заборону російських серіалів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3766
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду