Прокуратура РФ передала до суду кримінальну справу щодо Сенцова і Кольченка

Прокуратура РФ передала до суду кримінальну справу щодо Сенцова і Кольченка

12 Червня 2015
1491

Прокуратура РФ передала до суду кримінальну справу щодо Сенцова і Кольченка

1491
Прокуратура РФ передала до суду кримінальну справу щодо Сенцова і Кольченка
Прокуратура РФ передала до суду кримінальну справу щодо Сенцова і Кольченка

Генеральна прокуратура Російської Федерації направила до суду кримінальну справу про терористичні акти в Криму - щодо кінорежисера Олега Сенцова та громадського активіста Олександра Кольченка. Про це повідомляється на сайті прокуратури.

Обвинувальний висновок затвердив заступник генпрокурора РФ Віктор Гринь.  Слідчим управлінням ФСБ РФ Сенцов обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених:

-         частиною 1 статті 205.4 КК РФ (створення та керівництво терористичним співтовариством),

-         пунктом «А» частини 2 статті 205 КК РФ (вчинення терористичного акту),

-         частиною 1 статті 30 - пункту «А» частиною 2 статиі 205 КК РФ (підготовка до терористичного акту),

-         частиною 3 статті 30 - частиною 3 статті 222 КК РФ (замах на незаконне придбання вибухових пристроїв),

-         та чвстиною 3 статті 222 КК РФ (незаконне придбання, перевезення та зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів).

 

Пан Кольченко звинувачується за частиною 2 статті  205.4 КК РФ (участь у діяльності терористичного співтовариства) і пунктом «А» частини 2 статті 205 КК РФ.

Як стверджують у прокуратурі РФ, за даними попереднього слідства, Сенцов створив терористичне співтовариство, що діяло на території Республіки Крим та є структурним підрозділом організації «Правий сектор», цілями якого були дестабілізація діяльності органів влади республіки і вплив на прийняття рішення органами влади Російської Федерації про вихід даної республіки з її складу.

«Учасники терористичного співтовариства з квітня по травень 2014 здійснили у Сімферополі Республіки Крим два терористичних акти: підпали офісів громадської організації «Російська громада Криму» і Кримського регіонального відділення всеросійської політичної партії «Єдина Росія». Крім того, вони готувалися підірвати пам'ятник В.І. Леніну, розташований на бульварі Леніна у Сімферополі», - також зазначається на сайт російської прокуратури.

Кримінальну справу направлено до Північно-Кавказького окружного військового суду для розгляду по суті.

 

Нагадаємо, 6 травня суд у Москві продовжив арешт українського режисера Олега Сенцова на два місяці - до 11 липня. За словами судді, який оголошував постанову про продовження арешту, «тяжкість інкримінованого правопорушення переважає важливість принципу свободи особистості».

 

16 квітня адвокат пана Сецова Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

сіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

2 квітня стало відомо, що ФСБ завершила розслідування кримінальної справи щодо звинувачення Олега Сенцова та інших громадян України у начебто підготовці серії терактів в Криму напередодні 9 травня минулого року.

8 квітня Лефортівский районний суд міста Москви продовжив строк арешту українському режисеру Олегу Сенцову на один місяць - до 11 травня.

«Детектор медіа»

Фото - http://k-z.com.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1491
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду