Журналістські організації Росії та України вимагають негайно звільнити Марію Варфоломєєву

Журналістські організації Росії та України вимагають негайно звільнити Марію Варфоломєєву

12 Червня 2015
3487

Журналістські організації Росії та України вимагають негайно звільнити Марію Варфоломєєву

3487
Журналістські організації Росії та України вимагають негайно звільнити Марію Варфоломєєву
Журналістські організації Росії та України вимагають негайно звільнити Марію Варфоломєєву

Союз журналістів Росії, Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка вимагають негайно звільнити луганську журналістку Марію Варфоломєєву, яка вже понад п'ять місяців перебуває в полоні так званої «ЛНР». Таку спільну заяву організації зробили 12 червня.

 

«Союз журналістів Росії й українські масові журналістські організації - Національна спілка журналістів та Незалежна медіа-профспілка - спільно заявляють свій протест проти позбавлення волі в Луганську журналістки Марії Варфоломєєвої. Її традиційно, як і багатьох інших журналістів, звинуватили в шпигунстві. Насправді вона виконувала звичайну журналістську роботу - збирала і поширювала інформацію», - йдеться в заяві.

 

Автори заяви нагадують, що полон журналіста однієї зі сторін-супротивників суперечить ухваленому в 1977 році протоколу 1 (стаття 79) Женевської конвенції, згідно з якою журналісти, які не є частиною військових сил, повинні бути захищені як цивільні особи. А полон цивільних осіб є злочином.

 

«Наша заява узгоджується з досягнутими раніше домовленостями між нашими організаціями під егідою Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ - об'єднувати зусилля і зміцнювати солідарність у питаннях безпеки журналістів», - наголошують журналістські організації.

 

Саме тому СЖР, НСЖУ і НМПУ наполягають на негайному звільненні Марії Варфоломєєвої і звертаються до всіх зацікавлених організацій із закликом вжити заходів для її звільнення.

 

Нагадаємо, Марія Варфоломєєва перебуває в заручниках уже майже п'ять місяців - більше, ніж будь-хто з журналістів, які побували в полоні проросійських сепаратистів. 9 січня 2015 року її затримали озброєні бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

 

До окупації Луганська Марія Варфоломєєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа», та була фіксеркою для центральних телеканалів.

 

Ще в березні парламентар Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандіт сказав «Громадському ТБ», що СБУ займається звільненням Марії Варфоломєєвої. Однак досі результату немає.

 

За даними луганського журналіста і громадського активіста Костянтина Реуцького, донедавна в обмін на Марію Варфоломєєву бойовики вимагали видати кримінального злочинця, засудженого за здійснені кілька років тому злочини, не пов'язані з конфліктом на сході України. Коли нарешті українська сторона погодилася на такий обмін, бойовики змінили свої вимоги.

 

Заяву з вимогою звільнити Марію Варфоломєєву з полону 2 червня поширили рух «Стоп цензурі!», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси». Також вони публічно закликали журналістів і владу звернути увагу на випадок Марії Варфоломєєвої на прес-конференції 5 червня з нагоди Дня журналіста.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду