Законопроект про вдосконалення  інформаційного режиму проведення АТО є антидемократичним – Романюк

Законопроект про вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО є антидемократичним – Романюк

11 Червня 2015
2144

Законопроект про вдосконалення інформаційного режиму проведення АТО є антидемократичним – Романюк

2144
Законопроект про вдосконалення  інформаційного режиму проведення АТО є антидемократичним – Романюк
Законопроект про вдосконалення  інформаційного режиму проведення АТО є антидемократичним – Романюк

Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає законопроект №2050а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції», внесений на розгляд парламенту 9 червня, антидемократичним. Про це вона повідомила в коментарі «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, законопроект внесли на розгляд парламенту народні депутати Іван Вінник («Блок Петра Порошенка») Дмитро Тимчук («Народний фронт») та Вадим Кривенко («Народний фронт»).

 

Парламентарі запропонували уточнити чинні статті Кримінального кодексу, які передбачають відповідальність службових осіб та громадян України за будь-які заклики до терористичних дій, а також внести зміни до ЗУ «Про боротьбу з тероризмом». У законопроекті депутати пропонують встановити таке правопорушення як «Інформаційне сприяння тероризму», заборонити поширення в будь-який спосіб ідеології тероризму та інформації, яка  має  на  меті пропаганду або виправдання терроризму. У документі також перерахований довгий список відомостей, які забороноється поширювати без  дозволу оперативного штабу у разі, коли вона не відноситься до інформації з обмеженим доступом.

 

Оксана Романюк вважає, що цей законопроект не має практичного сенсу. «Це те, про що ми часто говоримо зараз у журналістському середовищі. Нам необхідний не контроль держави, а саморегуляція. До цього документу у нас є дуже багато зауважень», - наголосила виконавчий директор ІМІ.

 

В першу чергу пані Романюк обурює те, що провина за розголошення секретної інформації покладається на журналіста, а не держслужбовця чи військового, як це закріплено у Кримінальному кодексі.  

 

«Краще б вони навели лад з відповідальним ставленням до витоку інформації всередині державних структур, у Міністерстві оборони, а не перекладали все на журналістів», - зазначила Оксана Романюк.

 

На її думку, законопроектом передбачене занадто серйозне покарання для журналістів.

 

Також проблемним моментом, на її думку, є занадто «розмиті» визначення у документі. «Що таке "поширення ідеології тероризму"? Якщо кореспондент українського каналу їде на окуповану територію зняти сюжет - це уже підпадатиме під цю категорію? Наші журналісти підпільно стараються дати картинку протилежної сторони, ризикують...Що таке поширення інформації, яка має на меті пропаганду тероризму? А де критерії такої інформації? Хто це буде визначати?», - каже Оксана Романюк.

 

Вона вважає, що через відсутність точної термінології, у разі ухвалення законопроекту у чиновників з'явиться широкий спектр для зловживань.

 

«Це абсолютно антидемократичний законопроект, який просто безвідповідально нині пропонувати в Україні. За цим законом можна покарати будь-якого журналіста, який пише про зону АТО. Це законопроект, характерний для диктаторського режиму. У разі його прийняття, журналісти взагалі боятимуться писати на ці теми, вдаватимуться до самоцензури», - прогнозує медіа експерт.

 

На думку виконавчого директора ІМІ, зараз в державі вже є достатня кількість механізмів для регулювання інформаційного поля в умовах оборони держави і АТО. За словами пані Романюк, журналістська спільнота постійно виробляє кодекси правил, як писати про конфлікт, і українські журналісти вже багато чого навчилися.

 

Нагадаємо, детальніше про законопроект №2050а «Детектор медіа» вже писала.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2144
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду