Рада не підтримала проект про «технологічну інформацію», який розкритикував Комітет свободи слова

Рада не підтримала проект про «технологічну інформацію», який розкритикував Комітет свободи слова

4 Червня 2015
1975

Рада не підтримала проект про «технологічну інформацію», який розкритикував Комітет свободи слова

1975
Рада не підтримала проект про «технологічну інформацію», який розкритикував Комітет свободи слова
Рада не підтримала проект про «технологічну інформацію», який розкритикував Комітет свободи слова

Народні депутати на черговому засіданні 4 червня не підтримали проект Закону України №2661 «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» (щодо визначення норм обов'язкового захисту). Жодна з пропозицій (відправити на доопрацювання; прийняти за основу) не набрала потрібної кількості голосів. Таким чином проект вважається знятим з розгляду.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час виступу зазначила, що профільний Комітет не підтримав цей проект. «У цілому Комітет розуміє важливість захисту інформації, але під запропоноване авторами визначення можна віднести інформацію про будь-який технологічний процес: від виготовлення фарби до борщу», - сказала вона, порадивши при написанні таких проектів радитися з профільним Комітетом.

 

Вона пригадала доповідачу з цього питання - голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Володимиру Звєрєву, що від їх служби ніхто не прийшов на засідання Комітету, коли розглядався цей проект. «Від вас ніхто не прийшов і не пояснив, що саме ви хочете захистити», - закинула Вікторія Сюмар.

 

На її думку, краще вносити зміни до закону про держтаємницю, а не в прогресивний закон «Про інформацію».

 

Голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко зауважив, що завжди підтримує проекти спрямовані на прозорість влади і доступу до публічної інформації. «Водночас питання захисту важливої інформації - є запорука нашої перемоги над ворогом. Тому я вражаю, що, незважаючи на недоліки, проект може бути проголосований за основу, а потім доопрацьований», - сказав він.

 

Олексій Скрипник (фракція «Самопоміч») відмітив, що ситуація з цим законопроектом показує, що автори погано попрацювали над законом. «Ви висмикнули малесенький шматок з проблеми. Ми відстали від європейських законів, і у нас є великий страх, ми все засекречуємо. Ще й відстали технологічно. Нам потрібно нове законодавство в сфері захисту інформації, крім того сумісне з європейськими нормами», - зазначив він порадивши готувати нове законодавство.

 

Представник фракції «Батьківщина» Сергій Власенко зауважив, що не вперше,  прикриваючись війною на Сході, вносяться нефахові проекти. «Вноситься проект, який перекреслює досягнення парламенту у сфері інформації. Сюди можуть запхати і інформацію про тарифи, тощо. Треба підготувати якісний нормальний законопроект, який не дозволить приховувати те, що не можна приховувати за визначенням», - сказав депутат, запропонувавши повернути цей проект на доопрацювання.

 

На думку народного депутата Івана Рибака (фракція «Блок Петра Порошенка»), цей  носить корупційну складову, бо може засекретити інформацію про газові й інші  комунікаційні мережі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1975
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду