В Івано-Франківському суді допитують свідків у справі Руслана Коцаби

В Івано-Франківському суді допитують свідків у справі Руслана Коцаби

3 Червня 2015
2033

В Івано-Франківському суді допитують свідків у справі Руслана Коцаби

2033
В Івано-Франківському суді допитують свідків у справі Руслана Коцаби
В Івано-Франківському суді допитують свідків у справі Руслана Коцаби

Cьогодні, 3 червня, в Івано-Франківському суді продовжиться допит свідків у справі блогера Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних Сил України. Про це повідомляє місцеве інтернет-видання «Фіртка».

 

Нагадаємо, Івано-Франківський міський суд залишив пана Коцабу під вартою до 6 червня.

 

Як писала «Детектор медіа», пан Коцаба у січні записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. Після того, як громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, пана Коцабу було затримано і звинувачено в державній зраді та ухиленні від мобілізації. 

 

В ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що блогер за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах російські державні канали. У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність. Суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

 

Як передає кореспондент видання «Фіртка», сьогоднішнє засідання веде новий суддя - Леся Зеленко (раніше справу вів Володимир Попович). На засіданні присутні троє свідків та представники «Правого сектора». Один із них тримає в руках плакат із написом «КЦБ на НАРИ, МНТН до ПАРИ».

 

Нагадаємо, адвокатом блогера є Тетяна Монтян.

 

Перший свідок заявив, що  він також писав в СБУ після того, як йому з фронту подзвонив син і сказав про заклик Коцаби відмовитись від призову.

 

«Мене обурила та заява. Він необєктивно побачив те, що мав побачити. І неправдиво показав інформацію. Знаючи Руслана, я зрозумів, що це були не його слова, чіткі юридичні терміни із закликами. Я вважаю що це особиста думка кожного йти чи не йти в армію. Але Руслан, як журналіст, не мав права закликати людей», - сказав другий свідок Тарас Майстришин.

 

Третій свідок - волонтер також стверджує, що звернення пана Коцаби вплинуло на бійців. «На другій лінії, коли я був, то бачив, що з мертвих російських бійців знімали шеврони. Деякі з них навіть привозили сюди як "сувеніри"- каже свідок. Є добровольці, які самі йдуть служити. А є такі, які ще вагаються. І це звернення вплинуло на багатьох, щоб відмовлятись від служби», - зазначив свідок.

 

Адвокат блогера поцікавилися, чи знає свідок конкретні факти відмов та заявила, що пан Коцаба не говорив, що на Донбасі немає російських військ.

 

Четвертим свідком виступив журналіст Євген Гапич, який сказав, що не ознайомлений зі справою.  «Я допитувався, як людина, яка перебувала в зоні АТО. Там я був 5 разів. Переважно всі ці поїздки були на передову. Я потрапив у Горлівці в полон, був захоплений Безлером, він громадянин Росії», - сказав журналіст.

 

Нагадаємо, юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) назвала «переслідуванням за політичними мотивами» арешт «українського журналіста» Руслана Коцаби за підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2033
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду