«Малятко ТБ» вимагає конкурсу на частоти «Інтера» – вимога суперечить Плану розвитку і ліцензійній справі «Інтера»

«Малятко ТБ» вимагає конкурсу на частоти «Інтера» – вимога суперечить Плану розвитку і ліцензійній справі «Інтера»

26 Травня 2015
3415

«Малятко ТБ» вимагає конкурсу на частоти «Інтера» – вимога суперечить Плану розвитку і ліцензійній справі «Інтера»

3415
«Малятко ТБ» вимагає конкурсу на частоти «Інтера» – вимога суперечить Плану розвитку і ліцензійній справі «Інтера»
«Малятко ТБ» вимагає конкурсу на частоти «Інтера» – вимога суперечить Плану розвитку і ліцензійній справі «Інтера»

Менеджмент супутникового дитячого телеканалу «Малятко ТБ» звернувся до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з вимогою виставити частоти телеканалу «Інтер» (мережа УТ-3) на відкритий конкурс. Про це на прес-конференції розповів директор дитячого телеканалу «Малятко ТБ» Володимир Кметик, якого цитує «Укрінформ».

 

За його словами, чинна законодавча база вимагає від Нацради виставити частоти телеканалу на конкурс, якщо їхній власник завчасно не звернеться з відповідним запитом, а представники «Інтера», як стверджує пан Кметик, цього досі не зробили.

 

«За всіма вимогами закону "Про телебачення і радіомовлення", для продовження ліцензії телеканалу "Інтер" слід було звернутися в проміжку часу від 240 до 180 днів (до дати завершення чинної ліцензії - ред.) до Нацради з проханням про продовження. В іншому разі Нацрада має оголосити конкурс», - заявив директор «Малятко ТБ».

 

Однак «Детектор медіа» відомо з проектів рішень Національної ради, що телеканал «Інтер» подав заяву про продовження строку дії своєї аналогової ефірної ліцензії ще 16 грудня 2014 року (термін дії ліцензії спливає 1 липня 2015 року). Тобто «Інтер» вчасно звернувся з такою заявою до Нацради, і це публічно обговорювалося на засіданні Нацради ще в січні 2015 року. Таким чином, вимога пана Кметика про конкурс є безпідставною.

 

На прес-конференції пан Кметик уточнив, що Нацрада має оголосити конкурс за власним рішенням або на підставі звернень телерадіоорганізацій. «Після мого звернення вона зобов'язана це зробити», - вважає він.

 

За його словами, Нацрада поки не встигла відреагувати на його звернення, оскільки відповідний лист було направлено до регулятора лише у п'ятницю, 22 травня. Водночас, пан Кметик не відповів на запитання про те, чи претендуватиме «Малятко ТБ» на частоти «Інтера» у разі їх виставлення на конкурс.

 

Однак відомо, що Національна рада більше не проводитиме конкурси на аналогові частоти. Про це йдеться в пункті 3.18 нової редакції Плану розвитку телерадіоінформаційного простору, що набула чинності 12 травня. «Конкурси на отримання ліцензій на ефірне мовлення з використанням вільних аналогових каналів або вільних відрізків мовлення не оголошуються», - йдеться в документі, який є основним нормативно-правовим актом Національної ради.

 

Водночас пункт 3.17 Плану розвитку передбачає продовження наявних ліцензій аналогових мовників - до прийняття Нацрадою окремого рішення про перехід на цифрове мовлення або вимкнення аналогового мовлення: «Національна рада розглядає заяви мовників та ухвалює рішення про продовження ліцензій на ефірне мовлення з використанням аналогових телевізійних каналів. Строк дії таких ліцензій встановлюється відповідно до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" з приміткою "До прийняття Національною радою окремого рішення про перехід на цифрове мовлення або вимкнення аналогового телевізійного мовлення у регіоні"».

 

Як писала «Детектор медіа», 21 травня Нацрада вирішила перенести на наступне засідання, 28 травня, розгляд питання про продовження «Інтеру» його ліцензії на аналогове ефірне мовлення на мережі УТ-3 (389 передавачів), строк дії якої спливає 1 липня, у зв'язку з тим, що напередодні засідання в Нацраду надійшло кілька депутатських звернень від представників партії «Народний фронт».

 

Напередодні, 20 травня, представники партії «Народний фронт» публічно виступили проти продовження ліцензії каналу «Інтер». Зокрема, Микола Княжицький заявив, що телеканал «Інтер» не має законних підстав для продовження ліцензії на мовлення через те, що всі засновники каналу «Інтер» є іноземними юридичними особами, що суперечить законодавству України. А крім того «Інтер», за його словами, отримував під час конкурсу ліцензію на 20 годин мовлення на добу, яка потім була без конкурсу розширена до 24 годин на добу.

 

Телеканал «Інтер» розцінив як прямий тиск на канал і непрямий тиск на Нацраду заяви представників партії «Народний фронт» і пов'язав це з тим, що в новинах «Інтера» виходять матеріали про корупцію в уряді. «Партія «Народний фронт» під надуманими приводами здійснює наступ на свободу слова в Україні, намагаючись реалізувати сценарій рейдерської атаки і незаконного захоплення першого за популярністю загальнонаціонального українського телеканалу», - заявив канал.

 

Телеканал «Інтер» також вважає, що Нацрада має всі підстави для розгляду питання про продовження його ліцензії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3415
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бардакевич
3228 дн. тому
якщо малятко подав позов і зробив прес-конференцію, то можна було б замість згадування пунктів з проектів якихось рішень надати хоча б основні тези позову. А так ні новини, ні додаткової інформації, ні власної аналітики, ні коментарів експертів...
Чук
3228 дн. тому
Так ему же не для "Малятко" лицензия нужна, а для канала 2TV, который раньше звался НТА.
Йорик
3229 дн. тому
Княжитский вроде как это, того, ну вы поняли. Гугл рулит и в Азии.
авалон
3229 дн. тому
Сравнивать малятко тв и Интер все равно что домик тыквы и Верасль. Бомжеканал, который вообще никто не смотрит. И те хотят полайнометствовать за кампанию против самого смотрибльного канала-первой кнопки Украины.
они всплывают
3229 дн. тому
некое "Малятко" возомнило себя каналом Disney или JetiX (минимум). Только вот одна загвоздочка, такая маленькая, от названия JetiX там уровень разве что на последнюю букву X.... Но интересен даже не этот, а иной аспект. Для вещания в масштабах такой сети, как "Интер" надобно иметь немалый капитал на оплату этого самого вещания. Откуда деньжата? А Княжицкому хотелось бы порекомендовать сначала отмыться не только от "изнасилования" в Камбоджи ,а от мутных схем с тем же каналом TBi да и заняться бы хотя бы уже тем, что есть в виде Эспресо, а то ж просто уровень как из начала 90-х, не считая бесконечных ретрансляций всяких "голосов", что вобщем-то не есть продукцией "мегапопулярного" и "нужного" канала...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду