Рада заборонила рекламу на російських каналах в Україні та узаконила так званий список адаптованих каналів

Рада заборонила рекламу на російських каналах в Україні та узаконила так званий список адаптованих каналів

14 Травня 2015
4859

Рада заборонила рекламу на російських каналах в Україні та узаконила так званий список адаптованих каналів

4859
Рада заборонила рекламу на російських каналах в Україні та узаконила так званий список адаптованих каналів
Рада заборонила рекламу на російських каналах в Україні та узаконила так званий список адаптованих каналів

14 травня Верховна Рада ухвалила закон, яким заборонила трансляцію реклами на російських каналах в Україні та узаконила так званий список адаптованих каналів, що має складає Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. За відповідний законопроект № 1455 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіорганізацій)» в другому читанні та в цілому проголосували 233 народні депутати.

 

Закон передбачає заборону на трансляцію (ретрансляцію) реклами, що міститься в програмах іноземних мовників, що транслюються (ретранслюються) на територію України, якщо ці мовники не підпадають під юрисдикцію держав-членів Європейського Союзу або держав, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Як відомо, Росія не є ані членом ЄС, ані державою, що ратифікувала Європейську конвенцію, таким чином, трансляцію реклами на російських каналах в Україні заборонено.

 

Водночас трансляція (ретрансляція) реклами, що міститься в програмах іноземних мовників з держав-членів ЄС або держав, які ратифікували Європейську конвенцію, дозволяється лише в тому випадку, якщо за трансляцію такої реклами сплачено юридичній особі України, незалежно від способу трансляції.

 

При цьому провайдерам заборонено розміщення реклами в програмах і передачах іноземних мовників.

 

Також закон передбачає, що українські провайдери і дистрибутори, які хочуть ретранслювати програми мовників, що не підпадають під юрисдикцію держави-члена ЄС або держави, яка ратифікувала Європейську конвенцію, мають право здійснювати ретрансляцію за таких умов:

- відповідності їх змісту вимогам законодавства України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення;

- у разі їх включення до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (цей перелік - це так званий «список адаптованих каналів», який складала Нацрада минулих скликань, хоча це не було передбачено законодавством).

 

Закон має набрати чинності через два місяці з дня його опублікування.

 

Нагадаємо, що законопроект № 1455було перереєстровано з парламенту минулого скликання. Спершу його перереєстрував Ігор Жданов, але 2 грудня 2014 року відкликав. Натомість 12 грудня 2014 року законопроект внесли вже Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін, Микола Княжицький, Ірина Геращенко та Вадим Денисенко.

 

24 грудня 2014 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей проект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

 

Натомість асоціація «Телекомунікаційна палата України», членом якої є найбільший кабельний провайдер «Воля-кабель», виступила проти цього законопроекту.

 

3 лютого Верховна Рада прийняла цей законопроект в першому читанні за основу. За проголосували 252 народні депутати. «Ми вважаємо, що заборона реклами на російських каналах в Україні допоможе українським каналам нормально й ефективно виживати», - висловив думку більшості депутатів Микола Княжицький.

 

8 квітня Депутати, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянувши поправки, рекомендував Верховній Раді прийняти цей проект у другому читанні та в цілому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду