Суд скасував право власності на земельну ділянку забудовника, який напав у 2013 році на журналістів СТБ

Суд скасував право власності на земельну ділянку забудовника, який напав у 2013 році на журналістів СТБ

30 Квітня 2015
2793

Суд скасував право власності на земельну ділянку забудовника, який напав у 2013 році на журналістів СТБ

2793
Суд скасував право власності на земельну ділянку забудовника, який напав у 2013 році на журналістів СТБ
Суд скасував право власності на земельну ділянку забудовника, який напав у 2013 році на журналістів СТБ

Апеляційний суд Київської області ухвалив рішення про скасування реєстрації державного акту на право власності на земельну ділянку Олександра Табалюка, який у червні 2013 року напав на знімальну групу СТБ, що готувала сюжет про незаконне захоплення зелених зон Приірпіння (Київська область). Про це у блозі написала журналіст, депутат Коцюбинської селищної ради Ірина Федорів.

 

Нагадаємо, раніше Апеляційний суд Київської області раніше ухвалив рішення, що забудовник Олександр Табалюк не перерешкоджав роботі журналістів програми «Вікна-новини» СТБ Ірини Драбок (кореспондент) та Антона Шоломицького (оператор).

 

За словами Ірини Федорів, апеляційну скаргу прокуратури задоволено частково та визнано незаконним рішення ради, а також витребувано з незаконного чужого володіння вказану ділянку на користь територіальної громади.

 

«Адвокат Ксенія Проконова, яка веде захист знімальної групи телеканалу СТБ, зазначає, що це дає додаткові аргументи у касації», - пише пані Федорів.

Нагадаємо, суд розглядав справу щодо інциденту дворічної давнини. 27 червня 2013 року Ірина Драбок та Антон Шоломицький з редакційним завданням поїхали на сесію Ірпінської ради (місто Ірпінь Київської області), аби зробити сюжет про знищення забудовниками зелених зон у місті. На вулиці Карла Маркса в місті Ірпінь на знімальну групу програми «Вікна-Новини» напав забудовник Олександр Табалюк, який намагався вирвати камеру з рук оператора, вирвав об'єктив і заховав його в себе в машині.

Є відео нападу, що засвідчує, що пані Драбок має при собі посвідчення журналіста каналу СТБ. Водночас пан Табалюк, за словами журналістки, в суді стверджував, що не бачив посвідчення і не знав, що вони журналісти.

 

Спочатку правоохоронні органи кваліфікували інцидент як хуліганство (ст.296 КК України). Однак  1 липня 2013 року розслідування нападу перекваліфікували на умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч.1 ст.171 КК України).

 

У червні 2014 року суд першої інстанції не побачив у діях місцевого забудовника складу злочину. Суддя Ірпінського міського суду Володимир Шумка визнав Олександра Табалюка невинним. Потерпілі оскаржили це рішення. 8 грудня відбулося попереднє засідання Апеляційного суду Київської області, на якому телеканалам заборонити проводити зйомку.

 

На суді Табалюк стверджував, що цей будинок на 29 квартир він будував для своєї родини. Як виявилось в судовому засіданні, на цей будинок, де ще де-факто 27 червня 2013-го року, коли приїхали журналісти, тривало будівництво за десять днів до цього Інспекція держархбудконтролю у Київській області видала декларацію про готовність об'єкту до експлуатації. Якщо вірити цьому документу з гербовою печаткою, то багатоповерхівку звели за один місяць і чотири дні та ще й ввели в експлуатацію.

 

Судді не взяли показання журналістки та свідків-активістів до уваги. І апеляцію колеги програли. Але судова тяганина триває і на забудовника чекає ще низка засідань. Зазначена інформація буде обов'язково доведена до відома суддів касаційної інстанції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду