Головред слов’янської газети «Вести»: треба вчити розрізняти журналістику і пропаганду

Головред слов’янської газети «Вести»: треба вчити розрізняти журналістику і пропаганду

23 Квітня 2015
1855

Головред слов’янської газети «Вести»: треба вчити розрізняти журналістику і пропаганду

1855
Головред слов’янської газети «Вести»: треба вчити розрізняти журналістику і пропаганду
Головред слов’янської газети «Вести»: треба вчити розрізняти журналістику і пропаганду

Головний редактор газети «Вести» міста Слов'янська (Донецька область) Олександр Кульбака заявив під час круглого столу національних журналістських спілок України і Росії, що проходить у Відні під егідою ОБСЄ про необхідність вчити читачів розрізняти журналістику і пропаганду. Про це повідомляє прес-служба Національнох спілки журналістів України (НСЖУ).

 

За його словами, до початку конфлікту на Донбасі більшість населення Слов'янська дивилася російські телеканали, тим самим «привчаючись» до російської пропаганди. Після того, як глядачі побачили, що російське ТБ подає неправдиву інформацію про події в місті, вони зрозуміли, що вони стали об'єктом маніпуляцій.

 

«І коли почалися події, багато хто вийшов на площі в підтримку Росії. Але такі настрої існували доти, доки російські канали не почали показувати те, що відбувалося у нас у Слов'янську. Тоді стало зрозуміло, скільки брехні на російському телебаченні. Ми бачили, що снаряди летять від сепаратистів, а по телевізору казали, що це «хунта» обстріляла місто», - розповів Олександр Кульбака.

 

Він наголосив на тому, що більшість українців та росіян за усталеною традицією вірять журналістам. Тому украй важливо, аби споживачі інформації навчилися відрізняти професійних журналістів від пропагандистів.

 

«Буває, що журналісти стають жертвою пропаганди, а є і пропагандисти, для яких це бізнес. Та проблема в тому, що споживач - слухач, глядач, читач - не знає, що це пропагандист. Пропагандисти працюють під виглядом журналістів. Говорить Кисельов (російський телеведучий Дмитро Кисельов. - ТК)  - і йому вірять, бо це журналіст», - зазначив пан Кульбака.

 

Водночас він підкреслив, що і в Росії є якісна та професійна журналістика, так само, як в Україні наразі існує пропаганда «під виглядом проведення державної політики».

 

«Найбільш правильна державна політика - говорити правду. І цю роботу треба проводити. Гадаю, завдання наших творчих спілок - навчити розрізняти журналістику і пропаганду», - вважає редактор.

 

Нагадаємо, у листопаді конкурсна комісія премії захисту свободи слова імені Ігоря Лубченка, заснованої НСЖУ, відзначила здобутки в боротьбі за свободу слова головного редактора слов'янської районної газети «Вести» Олександра Кульбаки.

 

«Олександр Кульбака під тиском терористів змушений був призупинити вихід газети, а після звільнення території від окупантів відновив випуск районки, яка вже з перших номерів зайняла патріотичну позицію», - зазначали в НСЖУ.

 

Нагадаємо, на зустрічі під егідою ОБСЄ у грудні 2014 року медійники України і Росії закликали звільнити українських журналістів Сергія Сакадинського і Романа Черемського. А торік у вересні представники українських та російських журналістів ухвалили в ОБСЄ спільну заяву щодо порушень прав ЗМІ на сході України.

 

Попередня зустріч під егідою ОБСЄ відбулася у лютому 2015 року.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1855
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду