Суд у Криму арештував на два місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

Суд у Криму арештував на два місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

22 Квітня 2015
2266

Суд у Криму арештував на два місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

2266
Суд у Криму арештував на два місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва
Суд у Криму арештував на два місяці оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

Київський районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму заарештував оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва на два місяці. Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань» з посиланням на слова адвоката оператора Джеміля Темиша.

 

Нагадаємо, 20 квітня у Криму був проведений обшук помешкання оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, а його самого затримали в рамках так званої «справи 26-го лютого».

 

Джеміль Темиш зазначив, що суд ухвалив таке рішення через те, що пан Небієв начебто може сховатися і чинити тиск на свідків.

 

«Слідство переконане, що Небієв брав участь у мітингу 26 лютого як активний учасник, нібито у них є відеодокази», - повідомив адвокат.

 

Ескендера Небієва зараз етапують з ізолятора тимчасового утримання до СІЗО.

 

Адвокат заарештованого також заявив, що вони подаватимуть апеляцію на рішення Київського районного суду Сімферополя.

 

У «Центрі журналістських розслідувань» нагадали, що правозахисники вважають справу «26 лютого» юридично нічим не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. «При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки активісти, опозиційні до діючої влади Криму», - пише видання.

 

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Внаслідок зіткнень двоє людей загинули. «Після приєднання Криму до Росії Слідчий комітет порушив за фактом подій, що відбулися 26 лютого подій кримінальну справу - незважаючи на те, що в лютому 2014 Крим ще був частиною України навіть з точки зору Кремля і на півострові в той час не діяло російське законодавство», - зазначає «Открытая Россия».

 

Друзі Ескендера Небієва вважають, що непрямою причиною дій про нього міг стати запис в соціальній мережі щодо перемоги сімферопольського боксера Олександра Усика. Власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов вважає, що затримання окупаційною владою Криму оператора каналу Ескендера Небієва має політичні причини. 

 

22 квітня у Міністерстві інформаційної політики України (МІП) заявили, що майже кожного тижня в Криму ФСБ та Слідчий комітет РФ своїми діями знищують свободу слова, позбавляючи кримських журналістів права на професію. Затримання Ескендера Небієва у відомстві назвали одним з прикладів системного тиску на кримських журналістів, блогерів та на незалежні кримські ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2266
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду