Власник кримськотатарського каналу ATR вважає, що оператора Ескендера Небієва затримали з політичних причин

Власник кримськотатарського каналу ATR вважає, що оператора Ескендера Небієва затримали з політичних причин

22 Квітня 2015
2119

Власник кримськотатарського каналу ATR вважає, що оператора Ескендера Небієва затримали з політичних причин

2119
Власник кримськотатарського каналу ATR вважає, що оператора Ескендера Небієва затримали з політичних причин
Власник кримськотатарського каналу ATR вважає, що оператора Ескендера Небієва затримали з політичних причин

Власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов вважає, що затримання окупаційною владою Криму оператора каналу Ескендера Небієва (на фото) має політичні причини. Про це повідомляє сайт «Открытая Россия».

 

Нагадаємо, 20 квітня у Криму був проведений обшук помешкання оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, а його самого затримали в рамках так званої «справи 26-го лютого». Журналіст Осман Пашаєв повідомив, оператор був затриманий Слідчим комітетом Росії. Друзі Ескендера Небієва вважають, що непрямою причиною дій про нього міг стати запис в соціальній мережі щодо перемоги сімферопольського боксера Олександра Усика.

 

«Я вважаю, що в арешті Ескендера Небієва є політичний підтекст. Це вже не перше затримання у так званій справі 26 лютого, але співробітника ATR затримують вперше. Навіть у березні 2014 року, коли під час заняття Криму російськими військами ми висвітлювали, що відбувалося в аеропорту Бельбек, у силовиків зберігалося розуміння того, що кожен виконує свою роботу і професійний обов'язок журналіста - висвітлювати важливі події», - заявив власник телеканалу Ленур Іслямов.

 

Він підкреслив, що 26 лютого минулого року пан Небієв виконував свої службові обов'язки, був відправлений на мітинг саме як телеоператор, адже телеканал ATR вів звідти прямий ефір. «За якою саме статтею Небієву пред'являють звинувачення, ми точно не знаємо, начебто мова йде про 213 статтю КК («масові заворушення»). Нас поки до Небієва не допускають, ми намагаємося організувати йому адвокатський захист», - повідомив пан Іслямов.

 

Власник ATR також заявив, що в законодавчому плані Крим  «серйозно відстає» від центральної частини Росії. «Не знаю, навіщо Небієву обирають в якості запобіжного заходу утримання під вартою - це ж всього лише оператор телеканалу. Можна було, зрештою, пред'явити обвинувачення і відпустити людини під підписку про невиїзд, щоб не травмувати родину, не нагнітати обстановку», - вважає пан Іслямов.

 

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу і «Русского единства». Організаторами заходу виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Внаслідок зіткнень двоє людей загинули. «Після приєднання Криму до Росії Слідчий комітет порушив за фактом подій, що відбулися 26 лютого подій кримінальну справу - незважаючи на те, що в лютому 2014 Крим ще був частиною України навіть з точки зору Кремля і на півострові в той час не діяло російське законодавство», - зазначає «Открытая Россия».

 

22 квітня у Міністерстві інформаційної політики України (МІП) заявили, що майже кожного тижня в Криму ФСБ та Слідчий комітет РФ своїми діями знищують свободу слова, позбавляючи кримських журналістів права на професію. Затримання Ескендера Небієва у відомстві назвали одним з прикладів системного тиску на кримських журналістів, блогерів та на незалежні кримські ЗМІ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 11 квітня у місті Сімферополі в окупованому Росією Криму співробітники Центру з протидії екстремізму провели обшук у будинку ще одного колишнього відеооператора телеканалу ATR Амета Умерова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2119
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду