Держпідприємство «Волиньвугілля» відмовилося надати журналісту дані про зарплату гендиректора

21 Квітня 2015
1712

Держпідприємство «Волиньвугілля» відмовилося надати журналісту дані про зарплату гендиректора

1712
Держпідприємство «Волиньвугілля» відмовилося надати журналісту дані про зарплату гендиректора

Державне підприємство «Волиньвугілля» відмовило головному редактору інтернет-видання «Нововолинськ діловий» Андрію Сороці у наданні інформації про заробітну плату генерального директора підприємства Михайла Гарбузюка. Про це повідомляє саме інтернет-ЗМІ.

 

У відповідь на інформаційний запит головреда, підприємство повідомило, що «нарахування та виплата заробітної плати усіх без винятку працівників ДП "Волиньвугілля" не здійснюється за кошти державного бюджету, як і фінансування поточних господарських витрат».

 

Посилаючись на Закон України «Про доступ до публічної інформації», у «Волиньвугіллі» стверджують, що «відсутні законні підстави надавати інформацію в рамках дії Закону, яка не відноситься до інформації стосовно використання бюджетних коштів та інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них».

 

У своїй публікації Андрій Сорока не погоджується з аргументами підприємства. «Забули тільки, що гендиректор має статус держслужбовця, а підприємство не приватна контора, а теж усе таки державне. Відповідно прозорість у роботі таких установ - це прерогатива розвитку громадянського суспільства. Вони б тут першими мали йти на зустріч. Одначе включили задню!», - пише головред.

 

Він також пояснив, що зарплата пана Гарбузюка зацікавила видання через те, що директор начебто давно не з'являється на робочому місці.  

 

Видання також нагадало, що підприємство «Волиньвугілля» вже не вперше відмовляє у наданні інформації.

 

 

 

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Максим Ратушний вважає, що в цілому ДП мало підстави відмовити у наданні доступу до інформації. «Якщо бюджетні кошти дійсно не використовуються для оплати праці працівникам, у тому числі і праці генерального директора, то відмова з відповідною аргументацією є обгрунтованою. Проте можна піти шляхом обгрунтування переважання суспільної необхідності отримання такої інформації», - коментує юрист.

 

Такої ж думки і інший юрист ІМІ Роман Головенко. «Це складний випадок і доведення суспільного інтересу більш імовірне в суді або в рамках провадження Уповноваженого ВР з прав людини, ніж би розпорядник сам визнав наявність цього інтересу в такому "дражливому" для його керівництва питанні», - зазначив він.

 

Нагадаємо, у березні журналістка «Громадського радіо» та антикорупційного порталу Corrupt.ua Надія Бабинська подала другий позов до Чернівецького окружного адміністративного суду щодо відмови у наданні копій декларацій керівництва Чернівецького національного університету. В позові йдеться про порушення права на доступ до інформації до доходи, отримувані з бюджету. Також журналістка звернулась до Уповноваженого з прав людини щодо порушення закону «Про доступ до публічної інформації» Міністерством освіти і науки України (МОН). У відмові Чернівецького національного університету, яка не містила необхідних для цього посилань на чинне законодавство чи способів оскарження відмови, йшлось про те, що на надання такої інформації «відсутня згода на оприлюднення інформації про майновий стан від її власників».

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1712
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду