Прокуратура зняла звинувачення зі словенської журналістки Анушки Деліч

Прокуратура зняла звинувачення зі словенської журналістки Анушки Деліч

19 Квітня 2015
2211

Прокуратура зняла звинувачення зі словенської журналістки Анушки Деліч

2211
Але чиновники, за її словами, вважають пані Деліч винною
Прокуратура зняла звинувачення зі словенської журналістки Анушки Деліч
Прокуратура зняла звинувачення зі словенської журналістки Анушки Деліч

Прокуратура Словенії «за браком доказів» зняла звинувачення проти репортерки провідної щоденної газети Delo Анушки Деліч у розголошенні засекреченої державної інформації. Про це з посиланням на Agence France Presse та інші джерела повідомив Міжнародний інститут преси (IPI).

 

В електронному повідомленні Деліч охарактеризувала це рішення як «гірку перемогу». Репортерка відзначила небезпечний нюанс. Заяви пресі прокурора Андреї Завнут (Andreja Zavnut), за її словами, наводять на думку, що чиновники вважають її винною.

 

«Моя справа - перша у своєму роді, - додала вона. - Тому боюся, що її вирішення може дати державі новий засіб звертатися задля шоу до суду для правничого переслідування журналістів, а після цього відмовлятися від обвинувачень перш, ніж висловиться суддя. І при цьому публічно стверджувати, що журналіст винен».

 

Якби репортерку-розслідувачку було визнано винною, згідно з кримінальним кодексом їй загрожувало тюремне ув'язнення терміном до 3 років.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», словенську журналістку судили за публікацію секретної державної інформації. Висунуті проти Анушки Деліч звинувачення стосувалися серії резонансних статей газеті Delo про передумови парламентських виборів у Словенії, що відбулися 2011 року.

 

Вона відстежила зв'язки словенської неонацистської організації «Кров і честь» (Kri in čast) з партією соціал-демократів (Socialni demokrati-SD), яка попри скандал довкола своєї діяльності завдяки політичній кон'юнктурі прийшла до влади, а нині перебуває в опозиції.

 

Звинувачення проти Анушки Деліч було висунуто у квітні 2013 р.

 

Судовий процес проти Деліч після тривалих правничих дискусій розпочався у січні цього року за позовом Словенської агенції з розвідки і безпеки (SOVA) щодо незаконного використання журналісткою її файлів.

 

Деякі слухання відбувалися, за зачиненими дверима, оскільки на них оголошувалася засекречена інформація, а свідчення давали оперативні співробітники утаємниченого відомства.

 

Під час судового розгляду обвинувачення чинило на Анушку Деліч тиск, вимагаючи від неї розкрити джерела інформації, покладені в основу її статей Однак журналістка відмовилася це зробити.

 

Як свідчить обвинувачувальний висновок, подробиці якого опублікувала Delo, раніше чинилася спроба отримати ордер на доступ до записів її телефонних розмов. Це мало на меті розкрити джерело її інформації у SOVA. Однак, суд, відхилив це прохання.

 

Деліч та її адвокат представили докази того, що більшість матеріалів, використаних у статтях, були відомі не тільки розвідувальному відомству, а й доступними на реєстрах компаній, у соціальних мережах і навіть у публічних джерелах партії соціал-демократів.

 

На судовому процеі Деліч стверджувала, що висунуті проти неї звинувачення «політично вмотивовані» та підбурювані під час короткочасного повернення до влади соціал-демократів.

 

Судовий процес проти Анушки Деліч піддала критиці ОБСЄ, охарактеризувавши його як загрозу свободі медіа у маленькій країні Євросоюзу.

 

Її справа викликала тривогу в ЄС, оскільки досі Словенія мала репутацію ліберальної країни з вільними медіа. За рейтингом свободи преси «Репортерів без кордонів» (RSF) 2014 року вона посіла 34 місце між Великою Британією та Іспанією. Занепокоєння виникло і в Європарламенті.

 

 До цієї справи привертали увагу Міжнародний інститутут преси (IPI), його партнерська філія - Медіа-організація Південно-Східної Європи (SEEMO), інші прихильники свободи преси. Вони висловлювали побоювання, що рішення звинуватити репортерку провідної словенської газети Delo не враховувало належним чином основоположне право медіа - інформувати громадськість з питань, що становлять суспільний інтерес.

IPI і SEEMO порушували питання стосовно кримінального переслідування Анушки Деліч під час зустрічей з міністром юстиції Словенії Гораном Клеменчічем (Goran Klemenčič) та головою парламентського комітету юстиції Бояною Муршіч (Bojana Muršič) під час візиту до Любляни у листопаді 2014 року.

Нині виконавчий директор IPI Барбара Тріонфі (Barbara Trionfi) заявила: «Ми з полегшенням сприйняли рішення зняти звинувачення проти Анушки у справі, яку взагалі не слід було порушувати. Однак нас розчарувало повідомлення про те, що над нею ще нависає хмара підозри».

 

«Судове переслідування пані Деліч відчутно відлякує журналістів від проведення розслідувань, - наголосила очільниця медіа-організації. - Щоб запобігти цьому, уряд Словенії повинен недвозначно й чітко висловитися, що такі журналісти, як вона, котрі порушують суспільні проблеми, - не злочинці».

 

У березні ц.р. міністерство юстиції Словенії оголосило про намір внести зміни до статті кримінального кодексу, за якою було висунуто звинувачення проти Деліч. Передбачається відновити виняток на публікацію державної секретної інформації, яка має суспільний інтерес.

 

Це положення було вилучено колишнім прем'єр-міністром і лідером партії соціал-демократів Янезом Яншою (Janez Janša).

 

Теперішнє обговорення пропозиції громадськістю країни триватиме протягом місяця. У подальшому вирішення справи залежить від того, наскільки швидко словенський парламент ухвалить пропоновану зміну до кримінального кодексу.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://haqqin.az

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2211
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду