У 2014 році у світі загинули 118 журналістів, у 2015-му тенденція наростає – МФЖ

У 2014 році у світі загинули 118 журналістів, у 2015-му тенденція наростає – МФЖ

13 Квітня 2015
2210

У 2014 році у світі загинули 118 журналістів, у 2015-му тенденція наростає – МФЖ

2210
У 2014 році у світі загинули 118 журналістів, у 2015-му тенденція наростає – МФЖ
У 2014 році у світі загинули 118 журналістів, у 2015-му тенденція наростає – МФЖ

118 журналістів загинули при виконанні службових обов'язків у 2014 році. У 2015 році представники ЗМІ, як і раніше, піддаються небезпеці. Про це повідомив президент Міжнародної федерації журналістів (International Federation of Journalists) Джим Бумела на Міжнародній конференції ЗМІ в Південній Кореї, якого цитує із Сеула РІА «Новости».

 

«Сьогодні мова йде не тільки про майбутнє журналістики, а й про фізичне виживання журналістів у деяких країнах», - сказав він.

 

Пан Бумела звернув увагу на те, що журналісти не лише гинуть при виконанні службових обов'язків, а й часто стають метою нападників.

 

«Щороку Міжнародна федерація журналістів публікує деталі вбивств журналістів. Торік 118 журналістів загинули. Ми пишемо про деталі, тому ці смерті - це не просто статистика, це наші друзі та колеги, які присвятили своє життя виконанню професійного обов'язку і заплатили за це непомірно високу ціну», - сказав він.

 

Очільник Міжнародної федерації журналістів зазначив, що тенденція наростає: тільки за перші два місяці 2015 року кількість смертей представників ЗМІ склала більше чверті від статистики за весь 2014 рік.

 

Одним з найбільш резонансних випадків став напад на редакцію французького тижневика Charlie Hebdo 7 січня. Двоє зловмисників увірвалися до редакції і відкрили вогонь по людях, що перебували там. Пізніше сталася ще низка нападів, за три дні загинули 17 людей. Підозрюваними в атаці на видання були оголошені двоє чоловіків - брати Шериф і Саїд Куаші. У ході спецоперації вони були знищені.

 

У січні цього року японський журналіст Кендзі Гото був страчений бойовиками «Ісламської держави» в Сирії.

 

«Питання безпеки журналістів - це фундаментальне питання розвитку свободи і демократії», - підкреслив пан Бумела.

 

Міжнародна конференція ЗМІ-2015 (World Journalists Conference) проходить у Південній Кореї 13-17 квітня. Її темами цього року стали питання об'єднання Корейського півострова, а також свободи слова та безпеки журналістів.

 

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) є найбільшою у світі організацією професійних працівників ЗМІ. Організація була заснована в 1926 році, її штаб-квартира знаходиться в Брюсселі. Міжнародна федерація журналістів захищає соціальні та професійні права журналістів, що працюють в друкованій та електронній пресі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2210
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду