Cуд залишив блогера Руслана Коцабу під вартою до 6 червня

Cуд залишив блогера Руслана Коцабу під вартою до 6 червня

9 Квітня 2015
2672

Cуд залишив блогера Руслана Коцабу під вартою до 6 червня

2672
Cуд залишив блогера Руслана Коцабу під вартою до 6 червня
Cуд залишив блогера Руслана Коцабу під вартою до 6 червня

Івано-Франківський міський суд залишив блогера Руслана Коцабу, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних Сил України, під вартою до 6 червня. Про це повідомляє місцеве інтернет-видання «Репортер».

 

Рішення головуючий суддя суду Володимир Попович оголосив під час попереднього судового засідання 6 квітня.

 

«Суд відмовив Коцабі у задоволенні клопотання про зняття арешту із вилучених під час обшуку коштів. За словами судді Поповича, повернення коштів є рішенням передчасним, адже ці гроші є речовими доказами у кримінальній справі», - пише видання.

 

Нагадаємо, в ухвалі суду від 8 лютого зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах «Время покажет» російського «Первого канала» і російського телеканалу «Россия 1». У документі також наголошується, що пан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність.

 

6 березня Івано-Франківський міський суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

 

На засіданні 6 квітня суддя Володимир Попович також зазначив, що по справі Руслана Коцаби призначать запасного суддю шляхом автоматичного розподілу. Водночас  Івано-Франківський міський суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення про виклик понад 40 свідків до суду.

 

Суд призначив п'ять судових засідань по справі пана Коцаби, які відбудуться: 16 та 29 квітня, 13 травня, а також 3, 10 та 18 червня.

 

Як повідомляє інше івано-франківське видання «Галка», під час засідання блогер Руслан Коцаба наголосив, що його звернення до Президента України Петра Порошенка є особистим зверненням про відмову від мобілізації. Він заявив, що не відчуває жодглї вини. Блогер вважає, що мобілізації в країні, де не оголошено воєнний стан, неможлива. Пан Коцаба заявив, що війна в Україні - це операція, спрямована на дерибан коштів МВФ.

 

«Нащадки НКВД та КГБ - СБУ організували мені судилище, щоби залякати всіх нас, і тих людей, які хочуть скористатися правом на вільну думку, свободу вираження, які керуються журналістськими стандартами, і вважають, що подавати при будь-якому конфлікті треба подавати всі сторони конфлікту, а не як пропагандисти, і не якісь замовні комерційні матеріали», - сказав затриманий у залі суду.

 

За словами блогера, він очікував, що йому інкримінуватимуть іншу статтю - за відмову від мобілізації.

 

Нагадаємо, обвинувальний акт щодо Руслана Коцаби було складено 27 березня слідчим управління СБУ в Івано-Франківській області та затверджено прокурором Івано-Франківської області. За звинуваченням у державній зраді блогеру загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої, за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України - позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Як сказано в обвинувальному акті, за висновками судово-лінгвістичної експертизи, заклики до відмови від мобілізації «об'єктивно є однією з форм підривної діяльності проти України на шкоду її обороноздатності у сучасних умовах».

 

8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду блогера було арештовано на 60 діб за підозрою у скоєнні цих злочинів. 14 лютого апеляційний суд залишив у силі рішення попередньої інстанції про арешт.

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Незалежна медіапрофспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписуються в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, притягнення Руслана Коцаби до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

 

Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини назвала арешт пана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами».

 

Юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко звернула увагу на небезпеку системності арештів журналістів за звинуваченням у державній зраді.

 

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров назвав звинувачення проти Руслана Коцаби непереконливими.

 

«Детектор медіа»

Фото - «Репортер»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2672
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду