Суд скасував розпорядження АМКУ про визнання «Зеонбуду» монополістом

Суд скасував розпорядження АМКУ про визнання «Зеонбуду» монополістом

6 Квітня 2015
4610

Суд скасував розпорядження АМКУ про визнання «Зеонбуду» монополістом

4610
Суд скасував розпорядження АМКУ про визнання «Зеонбуду» монополістом
Суд скасував розпорядження АМКУ про визнання «Зеонбуду» монополістом

18 березня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов ТОВ «Зеонбуд» до Антимонопольного комітету України та визнав протиправним і скасував розпорядження АМКУ від 23 грудня 2014 року №641-р про визнання ТОВ «Зеонбуд» таким, що займає у період з вересня 2011 року по жовтень 2014 року монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм з часткою 100 відсотків.

 

Текст судової постанови оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

 

На думку суду, АМКУ дійшов до помилкових висновків про відсутність у «Зеонбуду» конкурентів (взаємозамінних послуг), а тому невірно визначив частку «Зеонбуду» на ринку як 100-відсоткову.

 

«Висновки відповідача (АМКУ. - ТК) ґрунтуються, як правило, на джерелах інформації в мережі інтернет, а також на проведеному опитуванні мовників, та всупереч наданих чинним законодавством можливостей - за відсутності спеціальних досліджень, експертних висновків, висновків спеціалістів галузі тощо, що свідчить про вибірковість інформації, що є порушенням вимог Методики (Методики визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єктів господарювання на ринку. - ТК)», - йдеться в рішенні суду.

 

Також суд вважає, що при визначенні монопольного статусу «Зеонбуду» АМКУ не дотримався вимог власної Методики визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єктів господарювання на ринку щодо визначення територіальних (географічних) меж ринку.

 

Постанова окружного адмінсуду може бути оскаржена в апеляційному суді. Наразі «Детектор медіа» очікує на відповідь прес-служби АМКУ щодо того, чи оскаржило відомство рішення першої інстанції.

 

Нагадаємо, 23 грудня 2014 року Антимонопольний комітет України визнав ТОВ «Зеонбуд» монополістом на ринку телекомунікаційних послуг із розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2, MPEG-4) телевізійних програм. Це рішення означає, що держава отримала право контролювати й регулювати діяльність «Зеонбуду», в тому числі тарифи, якість послуг, умови їх надання.

 

Наприкінці січня стало відомо, що АМКУ порушив справу проти «Зеонбуду» про зловживання монопольним становищем. Якщо таке зловживання буде доведено, провайдеру загрожує суттєвий штраф.

 

Сам «Зеонбуд» не погодився зі своїм монопольним статусом та оскаржив у суді рішення АМКУ. Суд відмовив йому в задоволенні клопотання про зупинення дії розпорядження АМКУ. Але по суті справи прийняв рішення на користь «Зеонбуду» та визнав протиправним і скасував розпорядження АМКУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду