Нацрада попросить СБУ дати правову оцінку висловлюванням депутата Балицького в ефірі мелітопольського телеканалу

Нацрада попросить СБУ дати правову оцінку висловлюванням депутата Балицького в ефірі мелітопольського телеканалу

3 Квітня 2015
3394

Нацрада попросить СБУ дати правову оцінку висловлюванням депутата Балицького в ефірі мелітопольського телеканалу

3394
Нацрада попросить СБУ дати правову оцінку висловлюванням депутата Балицького в ефірі мелітопольського телеканалу
Нацрада попросить СБУ дати правову оцінку висловлюванням депутата Балицького в ефірі мелітопольського телеканалу

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до Служби безпеки України щодо надання правової оцінки висловлюванням народного депутата Євгена Балицького в ефірі телерадіокомпанії «МТВ-плюс» із міста Мелітополя (Запорізька область). Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 2 квітня за результатами позапланової перевірки мовника.

 

Перевірка проводилася щодо трансляції в ефірі телеканалу «МТВ-плюс» 7 лютого о 20:20 брифінгу народного депутата Євгена Балицького тривалістю близько 24 хвилин. У цій трансляції Нацрада вбачає порушення частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», оскільки виступ пана Балицького містив «висловлювання проти мобілізації, проти територіальної цілісності України, схвалення анексії АР Крим, розпалювання ворожнечі, підтримання ідеї децентралізації на рівні федералізації».

 

Наприклад, депутат говорив такі речі:

 

«Это что - война? Нет, это не война, это - АТО. Если это АТО, какое вы имеете право делать мобилизацию? Мобилизация незаконна, она неконституционна, потому что в Конституции четко сказано, что мобилизация может проводиться только лишь при объявлении военного положения.»

 

«Ввергли страну в кровь, потеряли Крым, а Крым мы уже не вернем. Я говорю крамольную вещь, но Крым мы уже не вернем при нашей жизни. Потому что его, мягко говоря, профукали наши руководители, которые создали такие условия в стране, в которых сбежал бы не только Крым. Кто мог бы, все бы убежали от этой власти, которая привела страну к войне, к потере территории, к разрушению нашей экономики посредством ссоры с Российской Федерации».

 

«Я думаю, что единственный вариант для этой страны - это децентрализация на уровне федерализации. Возможно, федерализация ... Поэтому я вижу выход в федерализме. Я уверен, что эта страна должна быть федеральной, она слишком разная, она слишком многонациональная. Это единственный путь

 

Водночас Нацрада погодилася з аргументами телерадіокомпанії про те, що вона не несе відповідальності за інформацію, яка є дослівним цитуванням заяв і виступів народних депутатів України (стаття 67 закону «Про телебачення і радіомовлення). Тому Нацрада не стала оголошувати попередження мовнику, хоча цей виступ транслювався не в прямому ефірі, а в запису, і мовник мав можливість здійснити редакторську роботу.

 

Керівник ТРК «МТВ-плюс» Марина Самбур запевнила, що у своїх власних проектах канал підтримує територіальну цілісність України, проводить громадські та інформаційні акції на підтримку української армії. Пані Самбур пояснила, що телекомпанія транслювала виступ Євгена Балицького, оскільки саме він був обраний народним депутатом від округу, до якого входить Мелітополь. На її думку, не можна обмежувати такі виступи депутатів, оскільки оцінку їм мають давати виборці під час виборів.

 

Як з'ясувалося на засіданні Нацради, Євген Балицький у минулому був власником ТРК «МТВ-плюс», але зараз, за слів пані Самбур, не має стосунку до структури власності компанії та не впливає на її редакційну політику.

 

Члени Нацради закликали керівника ТРК «МТВ-плюс» у майбутньому застосовувати редакційний контроль до таких програм та не ставитися до народного депутата, як до «священної корови», чиї слова не підлягають критиці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду