Представник власника ТВі не може повідомити терміну погашення заборгованності по зарплаті - НМПУ

Представник власника ТВі не може повідомити терміну погашення заборгованності по зарплаті - НМПУ

31 Березня 2015
3794
31 Березня 2015
09:23

Представник власника ТВі не може повідомити терміну погашення заборгованності по зарплаті - НМПУ

3794
Представник власника ТВі не може повідомити терміну погашення заборгованності по зарплаті - НМПУ
Представник власника ТВі не може повідомити терміну погашення заборгованності по зарплаті - НМПУ

Директор підприємства «Інфо 24» Максим Урбанський, що називає себе представником інтересів власників телеканалу ТВі, який 23 березня припинив мовлення, заявляє, що борги по зарплаті будуть виплачені співробітникам телеканалу «після відновлення платоспроможності підприємства», але конкретних термінів не назвав. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

 

30 березня відбулася зустріч  представників осередку НМПУ телеканалу ТВі та Київської організації НМПУ з  директором підприємства «ІНФО 24» Максимом Урбанським. Раніше працівники телеканалу ТВІ  звернулися до КМО НМПУ з проханням  юридичного захисту своїх  трудових прав  у зв'язку із багатомісячною фінансовою заборгованістю перед журналістами та свавіллям керівників. Медіапрофспілка  виступила на захист своїх членів.

 

Спочатку керівник телеканалу, як стверджує НМПУ, категорично відмовлявся спілкуватися з профспілковими представниками, однак під тиском трудового колективу вимушений був погодитись. Під час зустрічі він заявив, що не терпітиме жодних  ультиматумів від профспілок та питання працевлаштування та виплати заборгованості по зарплаті буде вирішувати з кожним працівником індивідуально.

 

«Такі заяви директора виглядають м'яко кажучи дивно,  бо саме профспілкам закон надає право представляти колективні інтереси працівників щодо всіх трудових та соціально-економічних питань саме у перемовинах з власником або його менеджментом. Так зване  «індивідуальне» спілкування, анансоване Максимом Урбанським, ми розцінюємо як спробу тиску на окремих членів нашої профспілки. Ухилення від перемовин з профспілкою може бути трактовано також як перешкоджання законній діяльності профспілок (злочин передбачений ст.170 Кримінального кодексу України)», -  прокоментував ситуацію член Комітету КМО НМПУ, юрист Олександр Тарасов.  

 

Щодо термінів  виплати багатомісячної заборгованості зарплати Максим Урбанський нічого конкретного повідомити не зміг. Він повідомив, що у каналу зараз немає грошей і лише, коли платоспроможність підприємства буде поновлена, почнеться розрахунок з боргами. Коли саме це станеться, керівник каналу не повідомив.

 

«Максим Урбанський нічого не може  також стверджувати щодо виплати заробітної плати стосовно осіб, які були працевлаштовані за усним трудовим договором. За словами директора, таким працівникам неможливо зробити запис у трудову про прийняття на роботу з тієї дати, коли вони почали працювати на каналі. У той же час, коли не сплачувались податки з зарплат цих журналістів, пан Урбанський за його ж словами «рахувався номінальним директором», і він не може допустити, щоб до юридичної відповідальності були притягнуті працівники відділу кадрів, бухгалтерії та він особисто», - повідомляє НМПУ.

 

«Якщо хтось не згоден з моєю позицією, то може звернутися до суду.  Однак я - юрист, і у мене велика практика з теми трудових спорів», - заявив  директор ТОВ «Інфо 24»  Максим Урбанський.

 

«В ситуації з телеканалом ТВі, ми маємо не одну, а комплекс проблем. Перш за все, це - проблема непрозорості медіа-власності, по-друге, це ухилення роботодавців від сплати податків, для чого вони уникають видачі наказів про зарахування на роботу, або укладання письмових трудових договорів з найманими працівниками. На жаль, часто цьому сприяють й самі журналісти. Однак, профспілка готова захищати своїх членів всіма легальними способами. Ми запрошуємо керівництво каналу ТВі до переговорів, проте не виключаємо звернення до суду, правоохоронних органів та податкової у разі невиконання законних вимог профспілки», - заявила голова Київської медіапрофспілки Юка Гаврилова.

 

Нагадаємо, з 23 березня телеканал ТВі припиняє мовлення. Колективу повідомили, що 20 березня в них останній робочий день, канал закривається і з 23 березня ефірів вже не буде.

 

Директор каналу ТВі Ольга Манько підтвердила «Детектор медіа» призупинення діяльності каналу ТВі. «У зв'язку зі складною економічною ситуацією в країні, а також з тим, що канал є дотаційним, його діяльність призупинено до кращих часів», - повідомила пані Манько.

 

При цьому канал заборгував працівникам зарплату за три місяці. Відповідаючи на запитання, чи будуть виплачені борги, керівник ТВі відповіла: «Наразі робиться все можливе аби розрахуватися з боргами, в першу чергу - з колективом».

 

20 березня близько 20 працівників телеканалу ТВі блокували офіс каналу з вимогою виплатити їм заборгованості по зарплаті за два-три місяці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3794
Читайте також
10.09.2018 13:17
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
9 237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду