НСЖУ визначить, як захистити права журналістів у процесі перетворення ОДТРК у регіональне суспільне мовлення

НСЖУ визначить, як захистити права журналістів у процесі перетворення ОДТРК у регіональне суспільне мовлення

24 Березня 2015
5400
24 Березня 2015
09:55

НСЖУ визначить, як захистити права журналістів у процесі перетворення ОДТРК у регіональне суспільне мовлення

5400
НСЖУ визначить, як захистити права журналістів у процесі перетворення ОДТРК у регіональне суспільне мовлення
НСЖУ визначить, як захистити права журналістів у процесі перетворення ОДТРК у регіональне суспільне мовлення

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) проведе у квітні круглий стіл за участю секретарів первинних організацій Спілки від  всіх обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК) щодо майбутнього реформування регіональних мовників у процесі створення суспільного мовлення. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

«Оскільки чинний Закон про суспільне мовлення передбачає різку реорганізацію роботи ОДТРК, нині актуальним є питання захисту прав журналістів та долучення їх до дискусії щодо майбутнього регіонального суспільного мовлення», - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко на зустрічі з правлінням Рівненської обласної організації Спілки.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко підкреслив, що Спілка підтримує проведення медіареформ в Україні, і визнає, що держава має проводити ефективну інформаційну політику. Водночас він зазначив, що, здійснюючи медіареформи, треба прорахувати реальні наслідки для журналістів  і «не захоплюватись формальним реформуванням».

 

Медійники Рівненщини наголошують, що держава має здійснювати ефективну інформаційну  політику та адекватне медіарегулювання. Як приклад неефективного рішення учасники зустрічі наводять те, що в усіх ОДТРК нині забрали FM-мовлення, на частотах якого зараз транслюються передачі Першого каналу Українського радіо. На переконання учасників зустрічі, аудиторії FМ-радіо подається неадаптований і нецікавий їй контент.

 

Генеральний директор Рівненської ОДТРК Андрій Велесик також висловив занепокоєння подальшою долею регіонального телебачення.  «Важливо, щоб по дорозі реформування не зникли місцеві мовники. Насторожує те, що комерційні телерадіокомпанії не приховують свого бажання вивести нас - регіональні державні ТРК - з гри», - заявив він.

 

У засіданні правління взяв участь також секретар НСЖУ Сергій Омельчук. Він роз'яснив рівнянам питання пенсійного забезпечення для працюючих журналістів та поінформував про розвиток суспільного мовлення в Україні. Також в зустрічі із журналістами Рівненщини взяли участь колеги з Волині та Житомира, голова Міжнародної асоціації журналістів «4-влада» Хенрик Кошьчєльний.

 

У запланованому в середині квітня круглому столі крім голів первинних організацій НСЖУ при ОДТРК братимуть участь також секретарі НСЖУ та медіаексперти.

 

Нагадаємо, 19 березня Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроект №1357 «Про суспільне телебачення і радіомовлення України». За - 256 депутатів.

 

Законопроект №1357  ухвалено в редакції Комітету свободи слова з внесенням правки з голосу голови Комітету Вікторії Сюмар про обрання членів Наглядової ради Суспільного мовлення без схвалення профільного комітету.

 

Пропозиція депутата від «Блоку Петра Порошенка» Миколи Томенка про створення окремої юридичної особи для суспільного радіо була відхилена. Також депутати відхилили поправку, що давала можливість місцевим органам самоврядування створювати регіональне суспільне телерадіомовлення на базі ОДТРК. Таку пропозицію підтримувала НСЖУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5400
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вася
3319 дн. тому
а про технических сотрудников опять забыли?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду