Комітет свободи слова не підтримав проекту постанови Капліна про перевірки газети «Вести» на сепаратизм

Комітет свободи слова не підтримав проекту постанови Капліна про перевірки газети «Вести» на сепаратизм

18 Березня 2015
3494
18 Березня 2015
16:23

Комітет свободи слова не підтримав проекту постанови Капліна про перевірки газети «Вести» на сепаратизм

3494
Комітет свободи слова не підтримав проекту постанови Капліна про перевірки газети «Вести» на сепаратизм
Комітет свободи слова не підтримав проекту постанови Капліна про перевірки газети «Вести» на сепаратизм

18 березня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації не підтримав проекту постанови № 2206 народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Капліна про ініціювання проведення перевірок щодо розповсюдження газетою «Вести» інформації сепаратистського та антиукраїнського характеру. Комітет повернув проект суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

За словами голови Комітету Вікторії Сюмар, дуже цікаво, хто ті благодійники, які витрачають величезні кошти для того, щоб розповсюджувати цю газету безкоштовно.  «Діяльність друкованих ЗМІ в Україні не регламентується державними органами. Тому, якщо у депутата Капліна є претензії, то він може подати або до суду, якщо він бачить таку необхідність щодо припинення розповсюдження інформації сепартистського характеру або такої, що становить загрозу нацбезпеці. Так само він може звернутися до Служби безпеки і прокуратури. Бо інакше втручання Комітету буде сприйматися негативно», - сказала вона.

 

На думку члена комітету Богдана Онуфрика, пан Каплін не навів ніяких доказів сепаратизму газети «Вести» і може використовувати проект суто для власного піару.  «Я думаю, що цей засіб масової інформації, і не тільки цей, тільки й очікує якогось рішення, щоб звинуватити і наш Комітет, що ми переслідуємоїх за якимись ознаками. До таких речей потрібно ставитися абсолютно адекватно, розуміти, що це провокація з боку певного ЗМі. І наше завдання не піддаватися на такі провокації», - зазначив він.

 

На думку голови комітету Вікторії Сюмар, комітет міг би звернутися до правоохоронних органів реагувати на будь-які прояви у передбачений законом спосіб на розповсюдження інформації сепаратистського та антиукраїнського характеру, але не вказуючи при цьому назв ЗМІ. «Слідчі також мають робити свою роботу без наших вказівок, і це цілком реально», - сказала вона.

 

Основна проблема, з якою стикаються правоохоронні органи при розгляді таких заяв і звернень, це відсутність всебічної експертизи і розділу меж між свободою слова і і порушенням закону, вважає Юрист УАВПП Олександр Дяченко. Він вважає, що депутатам слід подумати над тим, як на рівні законодавства розробити процедуру експертизи матеріалів подібного змісту, щоб і видавці, і правоохоронні органи отримали відповідь, що є порушенням закону, а що ні. 

 

Нагадаємо, Сергій Каплін зареєстрував свій проект постанови 23 лютого. У ньому він пропонує Верховній Раді звернутися до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України з пропозицією провести перевірки розповсюдження газетою «Вести» інформації сепаратистського та антиукраїнського характеру та в разі виявлення фактів порушень, вжити заходів щодо заборони розповсюдження газети та притягнути до відповідальності винних осіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3494
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду