Суд переніс розгляд скарги на вирок Пукачу – ГПУ не надала рішення щодо розсекречення матеріалів

Суд переніс розгляд скарги на вирок Пукачу – ГПУ не надала рішення щодо розсекречення матеріалів

17 Березня 2015
3056
17 Березня 2015
14:53

Суд переніс розгляд скарги на вирок Пукачу – ГПУ не надала рішення щодо розсекречення матеріалів

3056
Суд переніс розгляд скарги на вирок Пукачу – ГПУ не надала рішення щодо розсекречення матеріалів
Суд переніс розгляд скарги на вирок Пукачу – ГПУ не надала рішення щодо розсекречення матеріалів

Сьогодні, 17 березня, Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги на вирок екс-генералу МВС України Олексію Пукачу, якого у 2013 році засуджено до довічного терміну за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе у 2000 році. Про це повідомляє УНІАН.

 

Рішення про перенесення суду ухвалив головуючий в процесі суддя Степан Гладій. Він пояснив, що до суду надійшли відповіді від СБУ та МВС з приводу наявності чи відсутності в матеріалах справи грифу «секретно», зокрема у відповіді СБУ зазначається, що в їхніх матеріалах немає державної таємниці, відповідно відкритий розгляд скарги не зашкодить державним інтересам України.

 

У МВС зазначили, що в результаті перевірки було встановлено, що більшість матеріалів, які були засекречені, зараз відкриті для користування. Водночас частина матеріалів не підлягає розсекреченню.

 

Разом з тим Генеральна прокуратура зазначила, що термін роботи експертної комісії стосовно розсекречення матеріалів продовжено. Враховуючи такий перебіг подій, суд вирішив перенести на 11.00 20 квітня судове засідання «у зв'язку з відсутністю рішення генеральної прокуратури, колегія суддів не може поставити питання про зняття грифу секретності з матеріалів справи».


Нагадаємо, у березні спеціальна комісія Міністерства внутрішніх справ зняла гриф секретності з 80 носіїв інформації у рамках розслідування справи по обвинуваченню екс-генерала МВС Олексія Пукача в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.  Як повідомляє міністерство, розпорядженням міністра Арсена Авакова в МВС була створена комісія, яка вивчивши інформацію у справі, прийняла рішення розсекретити ці матеріали.

 

9 лютого головуючий колегії суддів Апеляційного суду Києва Степан Гладій заявив, що залучить експертів, щоб визначити можливість технічного призначення процедури проведення експертизи для з'ясування наявності чи відсутності секретних документів у справі. З середини лютого експерти з секретності розглядали документи, в яких містяться матеріали чотирьох рівнів секретності МВС, ГПУ, СБУ та окремо накладених суддею.

 

6 лютого Апеляційний суд Києва заявив про проведення засідання у відкритому режимі через публічний розголос справи. 17 грудня про необхідність відкритого процесу заявив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, таку ж думку має й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 5 лютого п'ять народних депутатів від фракції партії «Блок Петра Порошенка» написали колективне депутатське звернення до тоді ще генерального прокурора України Віталія Яреми з вимогою зробити відкритим цей процес. Однак проти відритого режиму засідань виступили адвокат Олексія Пукача Григорій Демиденко та потерпілий у справі журналіст Олексій Подольський.

 

4 лютого глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що СБУ розсекретила всі наявні у неї матеріали справи по обвинуваченню екс-генерала МВС Олексія Пукача. Проте пан Гладій заявив, що ніяких документів з цього приводу до колегії суддів не надходило.

 

5 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 

29 січня 2013 року колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія  Пукача було засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною займати державні посади за вбивство Георгія Гонгадзе восени 2000 року.

 

У квітні 2014 року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми.

 

17 лютого Генеральний прокурор України Віктор Шокін відновив досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень особами, які займали особливо відповідальне становище, що спричинило особливо тяжкі наслідки. Генпрокурор також створив слідчу групу і групу прокурорів з цієї справи.

 

Нещодавно пан Шокін заявив в інтерв'ю 5 каналу: «Я запевняю, я на 100% впевнений, що справа буде доведена до кінця». 

 

«Детектор медіа»

Фото - УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3056
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Артём Троицкий
3299 дн. тому
Всё это очень странно. Если там Кучма фигурирует, и они не хотят резонанса, то всё зависит от размера этого резонанса. Там может такое всплыть, что лучше бы оно оставалось засекреченным. Но я думаю что нам и так не много правды говорят. Очень много вопросов к власти по поводу люстрации прокуроров. Сегодня с удивлением прочёл в Прокурорской правде, что в Малиновском р-не, г. Одессы, до сих пор работает зять Кивалова, Олег Касьяненко, который был на хорошем счету у самого Пшонки. Как его минула люстрация, не известно, но именно его подчинённый, Сергей Мельничук, недавно найден мёртвым под окном одной из своих квартир. Не думаю что в Одессе одним щелчком пальца наведут порядок в ведомстве, тем более что очень большой соблазн спекулировать законом в портовом городе.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду