Мінінформполітики опрацює з ОБСЄ «дорожню карту», як урятувати останні незалежні ЗМІ у Криму

Мінінформполітики опрацює з ОБСЄ «дорожню карту», як урятувати останні незалежні ЗМІ у Криму

16 Березня 2015
3997
16 Березня 2015
14:20

Мінінформполітики опрацює з ОБСЄ «дорожню карту», як урятувати останні незалежні ЗМІ у Криму

3997
Мінінформполітики опрацює з ОБСЄ «дорожню карту», як урятувати останні незалежні ЗМІ у Криму
Мінінформполітики опрацює з ОБСЄ «дорожню карту», як урятувати останні незалежні ЗМІ у Криму

Міністерство інформаційної політики України готує для ОБСЄ доповідь про порушення свободи слова і преси в Криму. Про це заявив радник з питань інформаційної політики Криму Сергій Костинський під час прес-конференції в Києві 16 березня.

 

«Протягом цього тижня планується зустріч міністра інформаційної політики з представниками ОБСЄ, і на поточний момент я готую доповідь про порушення свободи слова і преси в Криму. Дуже важливо, що на цих зустрічах відбуватиметься не просто констатація фактів, а вироблення "дорожньої карти": яким чином протидіяти знищенню свободи слова та останніх незалежних ЗМІ на окупованій території в Криму», - сказав пан Костинський.

 

Тиск на ЗМІ в Криму, за його словами, відбувається шляхом вимог перереєстрації згідно норм законодавства РФ, перерозподілу ефірних частот, відмов в акредитації, обшуках, конфіскації та псуванні майна ЗМІ, відмові у продовженні оренди приміщень, затриманні журналістів та погроз на їх адресу, а також блокуванні інтернет-ресурсів.

 

Пан Костинський запевнив, що протидія утискам свободи преси в Криму та прав журналістів є одним з пріоритетних завдань Мінінформполітики.

 

Він підкреслив, що, на думку відомства, свобода слова - єдиний спосіб боротьби з російською пропагандою, тож Мінінформполітики не вдаватиметься до контрпропаганди. «Зі свого боку Мінінформ буде займатися підтримкою незалежних кримських ЗМІ, блогерів і журналістів, які висвітлюють реальну ситуацію на півострові», - сказав Сергій Костинський.

 

Крім того міністерство створюватиме умови для залучення журналістів національних ЗМІ до висвітлення ситуації в Криму, підтримає моніторинги порушень свободи слова у Криму, а також забезпечуватиме оперативну реакцію центральних органів влади на факти порушень прав громадян України на окупованій території.

 

Пан Костинський повідомив, що відомство активно співпрацюватиме з міжнародними інститутами. Діяльність Мінінформполітики насамперед сприятиме розвитку тих ЗМІ, які уже працюють над створенням матеріалів про Крим і для мешканців Криму.

 

«Ще одне завдання - створення нових ЗМІ. Це стане можливим завдяки підтримці міжнародних донорів, ми актуалізуємо зараз цю роботу», - додав радник міністра.

 

Нагадаємо, затримання і обшуки Федеральною службою безпеки Російської Федерації журналістів кримського Центру журналістських розслідувань радник міністра інформаційної політики України Сергій Костинський назвав тиском на незалежні ЗМІ.

 

13 березня співробітники ФСБ провели слідчі дії стосовно двох журналістів кримського інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань». Редактор інтернет-видання Наталія Кокоріна була затримана на шість годин в якості свідка. У квартирі за місцем її прописки був проведений обшук. При цьому співробітники ФСБ не допустили до місця проведення обшуку адвоката Джеміля Темішева. Квартиру кримської журналістки Анни Андрієвської, яка після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві, також обшукали.

 

16 березня керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар повідомила, що Анна Андрієвська має статус підозрюваної, а Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. Пані Самар підкреслила, що фактом відкриття цієї справи порушується одна з базових норм права - територіальна підслідність.

 

14 березня кримська самооборона затримувала в Сімферополі кореспондента польського телеканалу Polsat News в Росії і Україні Томаша Кулаковського.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3997
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду