Закон про заборону російських мілітаристських серіалів має вступити в силу – В’ячеслав Кириленко

Закон про заборону російських мілітаристських серіалів має вступити в силу – В’ячеслав Кириленко

13 Березня 2015
2100
13 Березня 2015
09:07

Закон про заборону російських мілітаристських серіалів має вступити в силу – В’ячеслав Кириленко

2100
Закон про заборону російських мілітаристських серіалів має вступити в силу – В’ячеслав Кириленко
Закон про заборону російських мілітаристських серіалів має вступити в силу – В’ячеслав Кириленко

Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», який передбачає заборону російських мілітаристських серіалів,  має пройти конституційну процедуру підписання. Про це віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко заявив в ефірі радіо «Ера», повідомляє прес-служба Міністерства культури.

 

«Закон не підписаний, оскільки депутати вбачають тут регламентну колізію. Я думаю, що працюють лобістські сили певного характеру, які б не хотіли заборони навіть російських мілітаристських серіалів, яка підтримується суспільством і телевізійниками», - пояснив віце-прем'єр.

 

За його словами, претензії ряду депутатів «Опозиційного блоку» щодо регламентних порушень необґрунтовані, а регламентний комітет парламенту підтвердив, що законопроект у редакції профільного комітету має бути підписаний головою Верховної Ради і направлений на підпис Президентові України.

 

«Зараз має бути поставлена на голосування пропозиція про відхилення законопроекту, але я сподіваюся, що вона не набере голосів. І наступного пленарного тижня закон, напевно, буде підписаний», - вважає В'ячеслав Кириленко.

 

Віце-прем'єр пояснив, що для розвитку національного кінематографу необхідні механізми, які забезпечать фінансування навіть за умов скорочення бюджетних видатків.

 

За оцінкою В'ячеслава Кириленка, для масового кіновиробництва в Україні необхідно мати приблизно 500 млн грн. щороку, окрім бюджетних коштів. Таким механізмом може стати спеціальний збір на розвиток національного кіно. Збір сплачуватиметься з кінодистрибуторів, провайдерів кабельних мереж та рекламних надходжень телеканалів. Як зазначив В'ячеслав Кириленко, запровадження такого збору дозволить акумулювати щонайменше 250-260 млн грн.

 

«Це має бути рішенням більшості. Наступного тижня я скликаю на нараду усіх учасників цього процесу», - повідомив віце-прем'єр.

 

На його думку, телеканали можуть і повинні вкладати частину свої коштів у телепроекти, а компенсувати ці ризики може держава або додатковими пільговими режимами, або коштами від фонду, який буде сформовано за законом про спеціальний збір.

 

«Деякі телеканали вже розпочали зйомки власного серіального продукту, не чекаючи підписання закону про заборону російських мілітарних серіалів. Отже, вони впевнені, що це принесе прибутки», - наголосив В'ячеслав Кириленко.

 

Нагадаємо, 5 лютого Верховна Рада 259 голосами ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (законопроект № 1317), який забороняє розповсюдження і демонстрування в Україні частини російських фільмів і серіалів. Законопроект прийнято в цілому в редакції, підготовленій Комітетом з питань культури та духовності, але з урахуванням поправки № 28 (про це свідчать результати голосування).

 

При цьому є різні тлумачення того, поправку якого змісту ухвалили народні депутати. У таблиці поправок до другого читання № 28 - це поправка Вікторії Сюмар, за якою забороняються лише ті російські фільми, які виготовлені після 1 січня 2014 року. Однак співавтор законопроекту Микола Княжицький і сама Вікторія Сюмар стверджують, що в документі враховано поправку в редакції Радикальної партії, згідно з якою забороняється все, що було знято в Російській Федерації з 1991 року.

 

Водночас народні депутати від «Опозиційного блоку» Юрій Бойко та Михайло Папієв ініціювали скасування рішення Верховної Ради від 5 лютого про прийняття в цілому як закону проекту № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України». Відповідний проект постанови № 1317-П вони зареєстрували 6 лютого. Народні депутати стверджують, що були порушені норми Регламенту - зокрема такі, що визначають порядок розгляду та ухвалення законопроектів у другому читанні, зокрема, розгляду поправок.

 

Народний депутат («Народний фронт»), голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Кніжицький заявив, що підписання головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом прийнятого парламентом закону про заборону російських серіалів № 1317 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» затягується через скаргу «Опозиційного блоку» і може бути знову винесений на голосування у парламенті.

 

4 березня «Детектор медіа» організувала круглий стіл «Де брати додаткові кошти для виробництва українських фільмів?», під час якого законодавці, представники телеканалів, кінодистрибуторів та всіх дотичних до кіноіндустрії учасників ринку обговорили законодавчі ініціативи щодо підтримки українського кінематографу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду