За побиття журналістів і євромайданівців у Дніпропетровську взяті під варту двоє викопосадовців

За побиття журналістів і євромайданівців у Дніпропетровську взяті під варту двоє викопосадовців

3 Березня 2015
3604

За побиття журналістів і євромайданівців у Дніпропетровську взяті під варту двоє викопосадовців

3604
За побиття журналістів і євромайданівців у Дніпропетровську взяті під варту двоє викопосадовців
За побиття журналістів і євромайданівців у Дніпропетровську взяті під варту двоє викопосадовців

За клопотанням обласної прокуратури Жовтневий районний суд міста Дніпропетровська постановив узяти під варту заступника Дніпропетровської обласної ради Ростислава Ботвінова та колишнього заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації (ОДА) Віктора Науменка, яких підозрюють у причетності до організації масового побиття активістів Євромайдану і журналістів у Дніпропетровську 26 січня минулого року. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Дніпропетровської області та видання «Українська правда».

 

«Заступнику голови Дніпропетровської обласної ради та колишньому заступнику голови Дніпропетровської облдержадміністрації (ОДА) повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.365 КК України (перевищення влади, що спричинило тяжкі наслідки); ч.2 ст.28 - ч. 2 ст. 294 КК України (організація, за попередньою змовою групою осіб, масових заворушень, що супроводжувались насильством над особами та знищенням майна, що призвело до тяжких наслідків); ч.2 ст.28 - ч. 1 ст. 171 КК України (умисне, за попередньою змовою групою осіб, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів); ч.2 ст.28 - ст.340 КК України (незаконне, за попередньою змовою групою осіб, перешкоджання проведенню вуличного походу, вчинене службовою особою та із застосуванням фізичного насильства)», - інформує обласна прокуратура.

 

В коментарі «Українській правді» заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан повідомив, що суд затримав заступника голови облради Ростислав Ботвінова та колишнього заступник голови ОДА  Віктора Науменка. «Ці люди організовували "тітушок" проти Євромайдану. Вони напряму зв'язані з депутатом Олександром Вілкулом та колишнім губернатором Дмитром Колесниковим. Логічно, якщо ці двоє стануть наступними», - заявив пан Корбан.

 

Прокуратура інформує, що у ході розслідування отримано вичерпні докази того, що вказаними особами організовано масовий виступ так званих «тітушок» проти учасників мирної акції протесту 26 січня 2014 року біля Дніпропетровської ОДА. «На момент скоєння злочинів підозрювані займали високі посади та, виходячи за межі власних повноважень, забезпечили доступ до будівель облради та облдержадміністрації молодиків (не менше 300 осіб), залучених для участі у масових заворушеннях. Також організували їх розміщення, харчування, забезпечили предметами для нанесення тілесних ушкоджень тощо», - повідомляє прокуратура.

 

Досудове розслідування здійснюється слідчим управлінням прокуратури Дніпропетровської області. За клопотанням прокуратури рішенням Жовтневого районного суду відносно підозрюваних обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

У лютому на зустрічі з представниками ЗМІ прокурор області Валерій Романов повідомив, що злочини проти Майдану мають ознаки організованої злочинності, отже, на лаві підсудних мають сидіти не лише рядові виконавці, але й замовники злочинів.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 21 січня правоохоронці затримали 40-річного жителя Дніпродзержинська (Дніпропетровська область), який підозрюється в організації масового побиття представників ЗМІ та мирних громадян, які брали участь у дніпропетровському Євромайдані 26 січня минулого року. Чоловік знаходився у розшуку з серпня 2014 року. За неофіційною інформацією газети «Событие», мова йде про Ігоря Продана, так званого «кладовищенського бригадира», якого також вважають відповідальним за побори на цвинтарях Дніпродзержинська. Суд обрав для чоловіка, який підозрюється у тому, що він 26 минулого року під час подій на Євромайдані у Дніпропетровську поцілив у відеооператора місцевого телеканалу, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

У лині минулого року голові Дніпропетровської обласної ради Євгену Удоду прокуратура Дніпропетровської області оголосила про підозру в здійсненні злочину за фактом нападу «тітушок» на активістів місцевого Євромайдану, що стався 26 січня біля будівлі Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА), коли постраждали  сім журналістів, близько 30 активістів  і 27 співробітників міліції. 

 

Нагадаємо, рік тому Дніпропетровська обласна  організація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) звернулася з вимогою прокуратури Дніпропетровської області провести ретельне досудове слідство за фактами нападу, побиття, пограбування та переслідування журналістів, які виконували свої професійні обов'язки під час масових  зібрань біля Дніпропетровської облдержадманастрації (ОДА) 26 січня 2014 року.

 

НСЖУ звернула увагу, що  внаслідок дій співробітників міліції та людей у цивільному постраждали сім працівників ЗМІ: журналіст 34-го каналу Наталя Свєтлова (побита дерев'яними палицями), оператори 34-го каналу Сергій Кочет (поранення у спину з травматичної зброї) і Даніїл Петерімов (травма руки), відеооператор телеканалу ICTV Денис Синьогін (травма голови, пошкоджено камеру), кореспондент газети «Вести» Ярослав Маркін (розбито ноутбук та викрадено модем), власний кореспондент газети «Урядовий кур'єр» та радіо «Ера» Наталя Біловицька (невідомі вилучили фотоапарат і флешку, пошкоджені особисті речі), оператор 11-го каналу Сергій Гончар (вщент розбито відеокамеру).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду