Комітет свободи слова підтримав проекти змін до закону про доступ до публічної інформації, внесені Порошенком

Комітет свободи слова підтримав проекти змін до закону про доступ до публічної інформації, внесені Порошенком

27 Лютого 2015
3665

Комітет свободи слова підтримав проекти змін до закону про доступ до публічної інформації, внесені Порошенком

3665
Комітет свободи слова підтримав проекти змін до закону про доступ до публічної інформації, внесені Порошенком
Комітет свободи слова підтримав проекти змін до закону про доступ до публічної інформації, внесені Порошенком

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на позачерговому засіданні 27 лютого одноголосно рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу законопроект № 2171 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних», що внесений Президентом України. Члени Комітету підтримали ще один президентський законопроект № 2172 «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних».

 

Член Комітету Юрій Павленко підтримав проекти із зауваженням. «Мене цікавить, скільки коштів піде на створення сайту про відкриті дані, і звідки їх братимуть», - сказав він.

 

Як писала «Детектор медіа», стандарти «відкритих даних» передбачають можливості доступу до впорядкованих наборів даних, які придатні до автоматизованої обробки з можливістю подальшого повторного використання, зокрема, для здійснення громадського контролю за діяльністю органів влади.

 

Так, законопроект № 2171 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» передбачає вдосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації» в частині обов'язкового оприлюднення окремих видів публічної інформації у формі відкритих даних, тобто у форматі, який дозволяє автоматизовану обробку, вільний та безоплатний доступ до такої інформації.

 

При цьому, «будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, в тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов'язковим посиланням на джерело отримання такої інформації».

 

Перелік публічної інформації, яка підлягає оприлюдненню на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на веб-сайтах розпорядників інформації у формі відкритих даних, вимоги до формату і структури такої інформації, а також періодичність її оновлення має визначатись Кабінетом Міністрів України. Водночас, законопроект прямо встановлює обов'язок оприлюднення у форматі відкритих даних інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державного реєстру телерадіоорганізацій України, Реєстру вищих навчальних закладів, Єдиного реєстру об'єктів державної власності, Реєстру громадських об'єднань, а також матеріалів генеральних планів населених пунктів та відомостей про державні закупівлі.

 

Законопроект № 2172 «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних» у доповнення до зазначених вище змін передбачає оприлюднення у форматі відкритих даних також бюджетних запитів, квартальної та річної звітності про виконання Державного бюджету України, паспортів бюджетних програм та звітів про виконання паспортів бюджетних програм, рішень про місцеві бюджети, інформації про виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів (крім бюджетів сіл і селищ).

 

Нагадаємо,у лютому Президент України Петро Порошенко зареєстрував у парламенті одразу два законопроекти, спрямовані на впровадження в Україні стандартів «відкритих даних». 

 

Стандарти «відкритих даних» передбачають можливості доступу до впорядкованих наборів даних, які придатні до автоматизованої обробки з можливістю подальшого повторного використання, зокрема, для здійснення громадського контролю за діяльністю органів влади.

 

11 лютого Верховна Рада України ухвалила закон «Про відкритість використання публічних коштів». За проголосували 289 народних депутатів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3665
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду